Τι είναι τα αερολύματα και πότε καθαρίζει επιτέλους η ατμόσφαιρα

  19 May, 2024 ΑΡΘΡΑ
Τι είναι τα αερολύματα και πότε καθαρίζει επιτέλους η ατμόσφαιρα

Περίεργος… είναι ο καιρός και σήμερα (19/5) σε όλη τη χώρα. Η αφρικανική σκόνη κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα και σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, δοκιμάζει τα νεύρα των κατοίκων.

Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσία, Θοδωρής Κολυδάς, χρησιμοποιώντας το μοντέλο από το Copernicus, το πρόγραμμα γεωσκόπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο παρατηρεί το περιβάλλον και τον πλανήτη, παρουσίασε το πώς θα κινηθούν τα αερολύματα μέχρι την Τετάρτη, δηλαδή μέχρι την ημέρα που θα κοπάσει το κύμα της αφρικανικής σκόνης.

Εξηγώντας τι είναι τα αερολύματα, σημείωσε πως “είναι μικρά σωματίδια ή υγρά σταγονίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα. Μπορούν να προέρχονται από σκόνη της ερήμου, ηφαιστειακές εκρήξεις και πυρκαγιές. Παράγονται επίσης από την ανθρώπινη δραστηριότητα”.

Η ανάρτηση Κολυδά για αερολύματα και αφρικανική σκόνη

“Σαφώς πιο βελτιωμένη είναι η κατάσταση σήμερα από πλευράς #σκόνης και μπορούμε αυτό κάλλιστα να το διαπιστώσουμε “ιδίοις όμασι”. Για να είμαστε όμως ακριβείς έχουμε την στήριξη από το μοντέλο του Copernicus, το οποίο μας δίνει τις προγνώσεις για όλα τα ατμοσφαιρικά αερολύματα για τις επόμενες 4 ημέρες.

Τα ατμοσφαιρικά αερολύματα είναι μικρά σωματίδια ή υγρά σταγονίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα. Μπορούν να προέρχονται από σκόνη της ερήμου, ηφαιστειακές εκρήξεις και πυρκαγιές. Παράγονται επίσης από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Το video αναφέρεται μόνο στη σκόνη.

Το οπτικό βάθος του αερολύματος (AOD) της σκόνης που σας παρουσιάζουμε, είναι ένα μέτρο της συνολικής ποσότητας της σε μια κατακόρυφη στήλη της ατμόσφαιρας.

Οι ημερήσιες προβλέψεις CAMS παρέχουν τιμές για το συνολικό AOD καθώς και για μεμονωμένα όπως το θαλασσινό αλάτι, την οργανική ύλη, μαύρο άνθρακα και τα θειικά αερολύματα”.

Η αφρικανική σκόνη “σκέπασε” την Κρήτη

Επιμένει και σήμερα, Κυριακή, το εκρηκτικό κοκτέιλ του καιρού με την αφρικανική σκόνη και τη ζέστη, που κάνουν την ατμόσφαιρα σε όλη την Κρήτη αποπνικτική.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους το σκηνικό αυτό του καιρού αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και την Τετάρτη 22 Μαΐου έως ότου εκτονωθεί την Πέμπτη, κινούμενο προς τα ανατολικά και την Τουρκία.

Οι πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

 

  19 May, 2024 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα