Μία μόνιμη αντιπαράθεση ανάμεσα στα ζευγάρια είναι ποιος από τους δύο κοιμάται περισσότερο, αλλά η επιστήμη έρχεται να λήξει αυτό το debate, φέρνοντας στοιχεία στο φως που δείχνουν ότι πρόκειται για μια άνιση «μάχη», αφού οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο από ό,τι οι άνδρες.
Σύμφωνα με το Sleep Foundation, υπάρχουν μερικοί βασικοί λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες έχουν διαφορετικές ανάγκες ύπνου:
1.Ορμονικές διαφορές
Οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους άνδρες επειδή το σώμα τους βιώνει συνεχώς ορμονικές αλλαγές.
Γι’ αυτό και οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Γέιλ δεν έχουν παρατηρήσει σημαντικές διαφορές μεταξύ του ύπνου σε αγόρια και κορίτσια μέχρι την προ εφηβεία.
Τα προβλήματα ύπνου στα κορίτσια ξεκινάνε ήδη από την ηλικία των 10 ετών, όταν δηλαδή μπαίνουν στην εξίσωση οι γυναικείες ορμόνες.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου, τα επίπεδα των οιστρογόνων, της προγεστερόνης και, σε κάποιο βαθμό, της τεστοστερόνης, μεταβάλλονται συνεχώς.
Επιπλέον, κατά το δεύτερο μισό του εμμηνορροϊκού κύκλου, όσο πέφτουν τα επίπεδα της προγεστερόνης, τόσο μειώνεται και η ποιότητα του ύπνου.
Μεγαλώνοντας, ορισμένες φάσεις της ζωής της γυναίκας όπως η εμμηνόπαυση και εγκυμοσύνη συνοδεύονται από ορμονικές διακυμάνσεις που μπορεί να προκαλέσουν άγχος και, κατά συνέπεια, διαταραχές στον ύπνο.
2. Διαταραχές ύπνου
Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν αναφέρει ότι οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από αϋπνία, Σύνδρομο Ανήσυχων Άκρων (restless leg syndrome – RLS) και άλλα προβλήματα ύπνου σε σύγκριση με τους άνδρες.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της περιεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης, οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν υπνική άπνοια.
3. Σωματική και ψυχική υγεία
Ο ανεπαρκής ύπνος είναι πιο επικίνδυνος για την υγεία της καρδιάς και τα επίπεδα ινσουλίνης των γυναικών.
Πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα κι αν μια γυναίκα έχει το ίδιο (άστατο) πρόγραμμα ύπνου με έναν άνδρα, η γυναίκα μπορεί να έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει καρδιακές παθήσεις, καθώς και διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου Ντιουκ.
Επιπρόσθετα, οι γυναίκες ανέφεραν υψηλά επίπεδα ψυχολογικού στρες και αισθήματα επιθετικότητας, κατάθλιψης και θυμού. Αντίθετα, αυτά τα αισθήματα δεν υπήρξαν στον ίδιο βαθμό για τους άντρες συμμετέχοντες που δεν κοιμόντουσαν αρκετά.
4. Εγκεφαλική λειτουργία
Κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου, ο φλοιός – το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη μνήμη, τη σκέψη, τη γλώσσα και ούτω καθεξής – αποδεσμεύεται από τις αισθήσεις και μπαίνει σε κατάσταση αποκατάστασης.
Όσο περισσότερο από τον εγκέφαλό μας χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο περισσότερο χρειαζόμαστε να ανακάμψει και, κατά συνέπεια, τόσο περισσότερο ύπνο χρειαζόμαστε.
Ο εγκέφαλος των γυναικών είναι «καλωδιωμένος» διαφορετικά από τον εγκέφαλο των ανδρών και είναι πιο περίπλοκος, επομένως οι ανάγκες τους για ύπνο θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερες, εξηγούν ερευνητές του Κέντρου Ερευνών Ύπνου του Πανεπιστημίου του Λάφμπορο.
Δείτε επίσης
- Υγεία: Πρόκήρυξη θέσεων για τα Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα
- Λίγο ελαιόλαδο την ημέρα “διώχνει” την άνοια
- Η πολύωρη καθιστική ζωή μπορεί να βλάψει την υγεία της καρδιάς
- Υγεία: Αυτή η εκδοχή της μεσογειακής διατροφής υπόσχεται «θαύματα»
- Εντυπωσιακό: Δεν έχει μνήμη μόνο ο εγκέφαλος αλλά και το σώμα - Τι έδειξε μελέτη