Τι αλλάζει στη ζωή μας μετά τη συμφωνία για το Brexit
Πώς θα θωρακιστεί η Ελλάδα
Η Ελλάδα, όπως και πολλές χώρες της Ε.Ε. "καίγεται" για την επόμενη μέρα από την υπογραφή της συμφωνίας για το Brexit. Και αυτό γιατί δεν είναι μόνο οι χιλιάδες φοιτητές της που φοιτούν στα βρετανικά πανεπιστήμια, είναι και οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία, καθώς και οι βρετανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Θεωρητικά υπάρχουν κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα θωρακιστεί έναντι του Brexit ή ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε αύξηση στα δίδακτρα Ελλήνων φοιτητών, ούτε βεβαίως θα απαιτείται βίζα για την άφιξη και την παραμονή στη Βρετανία.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" , τώρα αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες για το θέμα των φοιτητών. Σημειώνεται ότι το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 φοίτησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο 10.135 Έλληνες καταλαμβάνοντας την 4η θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Στην Αγγλία ήταν 8.065, στη Σκωτία 1.510, στην Ουαλία 520 και στη Βόρεια Ιρλανδία 40 φοιτητές. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της HESA, 17.410 Έλληνες φοιτητές παρακολούθησαν την ίδια ακαδημαϊκή περίοδο τμήματα βρετανικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση εντός της Ε.Ε.
Το δεύτερο σοβαρό πρόβλημα που θα προκύψει μετά το Brexit είναι εάν θα αυξηθεί η φορολογία των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία. Και εδώ τα πράγματα δεν είναι ξεκαθαρισμένα, αφού, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τώρα αρχίζουν οι συζητήσεις για το σοβαρό αυτό ζήτημα. Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι η μεταφορά του City του Λονδίνου στον Πειραιά, δηλ. να δοθούν γενναία φορολογικά κίνητρα για την εγκατάσταση εφοπλιστικών γραφείων στον Πειραιά και εν συνεχεία άλλα κίνητρα για τη λειτουργία τους. Στοιχεία του Enterprise Greece για τις ελληνικές επενδύσεις στη Βρετανία αναφέρουν ότι το απόθεμα αυτών το 2015 ανερχόταν σε 623 εκατ. ευρώ. Επίσης, αρκετές ελληνικές εταιρείες έχουν ιδρύσει θυγατρικές για την εισαγωγή και χονδρική πώληση της παραγωγής τους από την Ελλάδα ή από άλλες χώρες. Ισχυρή ελληνική παρουσία υπάρχει επίσης, στον κλάδο λιανικής, τάση που συνδέεται με τον αυξημένο αριθμό Ελλήνων που διαβιούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τέλος αξιόλογη είναι η παρουσία ελληνικών εταιρειών στον τομέα της τεχνολογίας και των υπηρεσιών.
Ένας σημαντικός αριθμός βρετανικών εταιρειών έχουν επενδύσει στη χώρα μας σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, το λιανικό εμπόριο, ο τουρισμός, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η πρωτογενής παραγωγή κ.λ.π. Πέραν των επενδύσεων βρετανικών εταιρειών ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και ο τομέας των επενδύσεων ιδιωτών στον κλάδο των ακινήτων και δη της θερινής κατοικίας.
Το action plan του υπουργείου Εξωτερικών που έχει ετοιμαστεί λειτουργεί ως οδικός χάρτης για τη δημόσια διοίκηση, στο οποίο περιλαμβάνονται περί τις 128 δράσεις που έχουν λάβει ή θα λάβουν επιμέρους υπηρεσίες και τα υπουργεία, με σκοπό τον αναπροσδιορισμό του modus operandi της Ελλάδας με τη Βρετανία. Ταυτόχρονα το ΥΠΕΞ σε συνεργασία με επιχειρηματικούς και άλλους φορείς, όπως ο ΣΕΒ, ο ΣΒΑΠ κ.α. έχει επιδοθεί σε μια έντονη επικοινωνιακή καμπάνια με σκοπό την πλήρη ενημέρωση πολιτών και επιχειρήσεων σε θέματα Brexit.
Παράλληλα, ενισχύονται και οι διμερείς μας σχέσεις. Ήδη στη συνάντηση που είχε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με την Βρετανή πρέσβειρα Kate Smith έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην προστασία των προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ και στη μη επιβολή δασμών κυρίως στη φέτα καθώς και στις δράσεις που πρέπει να γίνουν από πλευράς Βρετανίας για τη διατήρηση του ύψους των διδάκτρων τόσο των προπτυχιακών όσο και των μεταπτυχιακών τίτλων στα επίπεδα που είναι σήμερα και για τα επόμενα χρόνια.
Δείτε επίσης
- Π.Σ Τυμπακίου: Έρχεται το 2ο “South Santa Run”!
- Nations League Playoffs: Ο δρόμος για την άνοδο περνάει απ’ τη...Σκωτία!
- Αυθεντικό πεϊνιρλί με χωριάτικο λουκάνικο και κασέρι
- Πλήρης ανατροπή για το ελαιόλαδο – Κατρακυλά η τιμή… μειωμένη και η παραγωγή
- Προϋπολογισμός 2025: Οι αλλαγές μέσα από 16 ερωταπαντήσεις