Την επανίδρυση του δήμου Ρούβα ζητούν οι κάτοικοι
Με υπόμνημα τους οι δημότες της Δημοτικής Ενότητας Ρούβα του δήμου Γόρτυνας της Περιφέρειας Κρήτης ζητούν να επανιδρυθεί ο δήμος Ρούβα.
Οι λόγοι, όπως υποστηρίζουν, που ο «Καλλικρατικός» δήμος Γόρτυνας βρίσκεται και θα συνεχίσει να είναι σε μη βιώσιμη κατάσταση είναι:
Πρώτον, ο δήμος Γόρτυνας δεν είναι ομοιόμορφη αναπτυξιακή ενότητα. «Η ενότητα που έχει δημιουργηθεί (Δήμος Γόρτυνας) δεν αποτελείται από πρώην δήμους που ιστορικά αλλά και πραγματικά μπορούν να αποτελέσουν αναπτυξιακή ενότητα και πολύ περισσότερο αυτοδιοικητική ενότητα. Ιστορικά ποτέ δεν είχαν βρεθεί σε ίδια γεωγραφική έστω ενότητα, ακόμη και όταν υπήρχαν οι επαρχίες σαν διοικητική διαίρεση (ανήκαν σε δύο διαφορετικές επαρχίες). Επιπλέον, δεν υπάρχει επιρροή κάποιου μικρού αστικού κέντρου, που να συνενώνει και να λειτουργεί σαν κεντρομόλος δύναμη. Η ύπαρξη ενός τέτοιου κέντρου (Ασήμι) λειτουργεί σαν τέτοιο μόνο για μία ενότητα του Δήμου, και άλλη μία ενότητα που ανήκει όμως σε διαφορετικό δήμο (Αστερούσια), που τώρα δεν έχει ρόλο στο σημερινό δήμο και δεν θα αποκτήσει, δεδομένου ότι βρίσκεται στη ανατολική άκρη του. Μία ενότητα του Δήμου Γόρτυνας (πρώην Δήμος Γόρτυνας) επηρεάζεται από το ημιαστικό κέντρο των Μοιρών, που όμως είναι έδρα άλλου δήμου (Φαιστού)».
Ενώ οι ενότητες Αγίας Βαρβάρας και Ρούβα ανήκουν και είναι ενταγμένες ιστορικά και πολιτιστικά στη πάνω ρίζα της Μεσαράς (Ψηλορείτης), και επηρεάζονται κυρίως από το αστικό κέντρο του Ηρακλείου.
Δεύτερον, υπάρχει έλλειψη κοινωνικής συνοχής. «Τα παραπάνω συμβάλλουν στο να μη συναντιόνται οι κάτοικοι αυτού του δήμου ποτέ κυριολεκτικά και ουσιαστικά, ούτε ιστορικά, ούτε πολιτιστικά. Δεν έχουν μεταξύ τους κοινωνικές σχέσεις κλπ. Αυτός ο δήμος δεν έχει δηλαδή κοινωνική συνοχή. Αποτελεί συνένωση ανόμοιων τόπων και ανθρώπων.
Αυτά τα δύο είναι καθοριστικά όχι μόνο στην αναπτυξιακή πορεία των περιοχών του δήμου, αλλά και στη εκλογική διαδικασία, αφού η μεγάλη έκταση και το ανομοιογενές περιοχών και ανθρώπων σε συνδυασμό με το δημαρχοκεντρικό σύστημα εκλογής και διοίκησης των δημοτικών άρχων, θα οδηγούν πάντα στη εκλογή ομάδων και σχημάτων που θα είναι επιρρεπή σε ανορθολογικές συμπεριφορές και σε μια διοίκηση εις βάρος της ανάπτυξης της περιοχής, αφού οι δημότες και ο σχετικός έλεγχος που θα μπορούσαν να ασκήσουν βρίσκονται μακριά, όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα».
Από την μεριά τους οι κάτοικοι ζητούν να επανιδρυθεί ο δήμος Ρούβα, απαντώντας, μάλιστα, και σε πιθανά ερωτηματικά που μπορεί να προκύψουν για τη βιωσιμότητα του δήμου λόγω του μεγέθους του. Όπως σημειώνεται:
«α. Όσο λειτουργούσε ως Δήμος Ρούβα (μέχρι 2010) δεν παρατηρήθηκαν ποτέ
οικονομικά προβλήματα, ενώ η αναπτυξιακή του παρέμβαση (υλοποίηση
ευρωπαϊκών προγραμμάτων, εκτέλεση έργων, λειτουργία κοινωνικών δομών κλπ.)
ξεπερνούσε το μέγεθος του.
β. Η μέχρι σήμερα λειτουργία του μεγαλύτερου Δήμου Γόρτυνας δείχνει ότι δεν είναι και δυνατότερος, το αντίθετο.
γ. Σήμερα λειτουργούν 25 δήμοι στην Ελλάδα που είναι πολύ μικρότεροι από το Δήμο Ρούβα.
δ. Ο Δήμος Ρούβα, αν λειτουργούσε σήμερα συνυπολογιζόμενων των περικοπών που έχουν γίνει στους δήμος θα είχε ετήσια έσοδα από ΚΑΠ 510.000 Ευρώ και από
ανταποδοτικά 310.000 Ευρώ, δηλαδή σύνολο 820.000 Ευρώ.
ε. Το 2010, τα έξοδα του ήταν συνολικά 45.000 Ευρώ το μήνα, δηλαδή 540.000 Ευρώ ετησίως. Διέθετε τεχνική υπηρεσία, οικονομική υπηρεσία, βιολογικό καθαρισμό, αποκομιδή στέρεών αποβλήτων και ανακύκλωση, παιδικό, βρεφικό σταθμό κλπ., δηλαδή όλες τις υπηρεσίες που υποτίθεται θα εξασφάλιζαν οι Καλλικρατικοί δήμοι.
Επομένως, αυτός ο δήμος θα μπορούσε να λειτουργήσει με θεαματικά αποτελέσματα σε σχέση με το σημερινό Δήμο Γόρτυνας».
Πηγή: aftodioikisi.gr
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις