Τηγανόψωμο με φέτα
20' προετοιμασία
20' ψήσιμο
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 40'
Υλικά
Τεμάχια: 12 τηγανόψωμα
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
10 γρ. νωπή μαγιά, θρυμματισμένη
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για τη ζύμη + μπόλικο ελαιόλαδο για το τηγάνι
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
60 ml λευκό, ξηρό κρασί
περίπου 500 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
Διαδικασία
Για το τηγανόψωμο με φέτα ξεκινάμε και σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε προσθέτοντας χλιαρό νερό (περίπου 600 ml) μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή και ελαστική, σαν ζύμη ψωμιού.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με πετσέτα και αφήνουμε για 2 ώρες, να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
Πλάθουμε τη ζύμη σε 12 μικρές μπάλες.
Πασπαλίζουμε μια λεία επιφάνεια με λίγο αλεύρι και με τον πλάστη ανοίγουμε κάθε μπάλα σε λεπτό φύλλο, διαμέτρου περίπου 22 εκ.
Σε κάθε φύλλο βάζουμε στο κέντρο 2-3 κουτ. σούπας από το τυρί.
Διπλώνουμε το φύλλο ώστε να εγκλωβίσουμε τη γέμιση και πατάμε απαλά με τον πλάστη ώστε να ξαναδώσουμε κυκλικό σχήμα, να απλωθεί η γέμιση και το τηγανόψωμο να έχει διάμετρο περίπου 22 εκ.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε μπόλικο ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά και τηγανίζουμε ένα ένα τα τηγανόψωμα, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα και από τις δύο πλευρές.
Προσέχουμε καθώς τα γυρνάμε να μην τα τρυπήσουμε και χάσουν τον αέρα τους – το ίδιο και όταν τα βγάζουμε από το τηγάνι.
Σερβίρουμε αμέσως.
Μυστικά
Μπορούμε να φτιάξουμε τη ζύμη και, αφού ξεκουραστεί 2 ώρες, να τη βάλουμε στο ψυγείο για να πλάσουμε τα τηγανόψωμα αργότερα ή μέσα στις επόμενες μέρες. Στο ψυγείο κρατάει μέχρι 1 εβδομάδα.
Δείτε επίσης
- «Μαμαδίστικα» γιουβαρλάκια κοκκινιστά
- Εννέα απλοί τρόποι για να κρατήσετε το σπίτι σας ζεστό μέσα στο χειμώνα
- Κρήτη: Θυελλώδεις άνεμοι αύριο - Αναλυτικά η πρόγνωση - Το κεντρικό Λιμεναρχείο προειδοποιεί
- Ανδρουλάκης: Άνοιγμα σε πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -Τι είπε για την Αθηνά Λινού
- Κίνημα Δημοκρατίας το νέο κόμμα του Στ. Κασσελάκη