Τηγανίτες πατάτας (latkes) με απάκι και γραβιέρα

gastronomos.gr  07 May, 2023 ΑΡΘΡΑ
Τηγανίτες πατάτας (latkes) με απάκι και γραβιέρα


30' προετοιμασία
30' τηγάνισμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: 4

 800 γρ. πατάτες καθαρισμένες, περασμένες από τη χονδρή πλευρά του τρίφτη και καλά στυμμένες με τα χέρια
 50 γρ. απάκι, σε λεπτά μπαστουνάκια
 50 γρ. γραβιέρα, κατά προτίμηση Κρήτης, τριμμένη
 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
 1 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη, τριμμένη, για το σερβίρισμα
 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Για τις τηγανίτες πατάτας, ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και ψήνουμε εκεί το απάκι, σκέτο, χωρίς λιπαρή ουσία, για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί καλά και να μαλακώσει.
Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, το στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και το αφήνουμε να κρυώσει.
Το μεταφέρουμε σε μπολ και προσθέτουμε τη γραβιέρα, τις πατάτες, το κρεμμύδι και αλατοπίπερο.
Ανακατεύουμε καλά και χωρίζουμε το μείγμα σε 4 ίσα μέρη.
Στο τηγάνι που ψήσαμε το απάκι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει.
Βάζουμε στο τηγάνι ένα από τα τέσσερα μέρη μείγματος πατάτας και το πιέζουμε με τρυπητή κουτάλα για να απλώσει και να λεπτύνει (αν το τηγάνι μας είναι αρκετά μεγάλο, μπορούμε να βάλουμε δύο μέρη μείγματος). Τηγανίζουμε για 1 λεπτό.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, γυρίζουμε την τηγανίτα από την άλλη πλευρά και τηγανίζουμε για 3-5 λεπτά, μέχρι και η κάτω πλευρά να ροδίσει ωραία.
Τη στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες δόσεις μείγματος, με τον ίδιο τρόπο.
Σερβίρουμε τις τηγανίτες πατάτας ζεστές, πασπαλισμένες με ρίγανη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

gastronomos.gr  07 May, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα