Θέμα mesaralive.gr: Στον απόηχο του αφιερώματος στην Ποίηση (φωτο)

mesaralive.gr  25 March, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Θέμα mesaralive.gr: Στον απόηχο του αφιερώματος στην Ποίηση (φωτο)

Η συγκίνηση έκδηλη στα μάτια όλων των παρευρισκόμενων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Φαιστού « Μανώλης Μαρκάκης», το Σάββατο βράδυ.

Το να σκέφτεσαι να παρουσιάσεις Ποίηση στις άνυδρες ημέρες μας και την αδιαφορία της εποχής μας είναι το λιγότερο, ουτοπικό. Το να το κάνεις, είναι γενναίο. Η υλοποίηση της βραδιάς ήταν έργο πολλών. Πάνω απ’ όλα ή εσωτερική ανάγκη όλων και η σιωπηλή προσμονή για την πνευματική αναβάθμιση του τόπου μας.

Η παρουσία των τοπικών αρχών, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Μακάριου, του διευθυντή της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου, κ. Σάββα Δημήτρη πολλών άλλων επώνυμων και απλών ανθρώπων οι οποίοι έδωσαν με την παρουσία τους την ελπίδα και ζωντάνεψαν τη φλόγα για νέες πνευματικές πτήσεις.

Δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω λέξεις που να αποτυπώνουν τα συναισθήματα ατόφια όπως τα ζήσαμε τη βραδιά του Σαββάτου . Η ιστορική αναδρομή στην ποίηση όπως επιμελήθηκε και παρουσιάστηκε από την μουσικό Ιφιγένεια Γρινιαράκη και από την εκπαιδευτικό και αρθρογράφο Εύα Καπελλάκη - Κοντού , ήταν η αποτύπωση και καταγραφή των ποιητικών περιόδων από την επική, λυρική, δραματική ποίηση ως τις ημέρες μας.

Σε πλαίσια χρόνου περιορισμένα να αποδώσεις ολοκληρωμένα ένα τόσο μεγάλο θέμα και ιδιαίτερο συνάμα, χωρίς να υπάρξει ασάφεια, είναι πράγμα δύσκολο και χρήζει αποκοτιάς θαρρετής.

Το αποτέλεσμα αποζημίωσε όλους μας. Η ποίηση δοσμένη από τον π. Αρσένιο Προκοπάκη, την κα Κουκουμπεδάκη Χαριστή, κα Μαυρουδή Μαρία, Ιφιγένεια Γρινιαράκη και τους μαθητές της, την κα Ορφανουδάκη Ευαγγελία, τον κο Παυλίδη Αποστόλη, την κα Μαρία Περτσελάκη,  την ομάδα «Θέατρο δίχως όνομα», την αγαπητή φίλη Sophie.

Η μουσική από το λαούτο του «Δον Κιχώτη» της εποχής μας, μουσικού κ. Λάμπη Δουλγεράκη μάς ταξίδεψε στην Κρητική Αναγέννηση και στου Ερωτόκριτου τα πάθη με μοναδική ευαισθησία.

 Η μουσική έχει χώρο περίτρανο στης ποίησης τη ροή. Ο χαρισματικός μουσικός και συνθέτης συνάμα, Σιμόνε – Πιέτρο – Βαλτζανία μάς χάρισε μουσικές μοναδικής τέχνης.

 Η μουσικός - δασκάλα κα Νεκταρία Δασκαλάκη με τους μαθητές της Κουτάντου Ιουλία, Φωτεινή Μανουσάκη, Γιώργο Φανουράκη [ Ωδείο Κονσέρτο], ερμήνευσαν δύο εκπληκτικές  συνθέσεις της ιδίας.

Ο Μουσικολόγος – δάσκαλος αρχαίας ελληνικής μουσικής κος Κελαϊδής Ερρίκος  ερμήνευσε μεταξύ άλλων, τον επιτάφιο του Σείκιλου, με τη λύρα του Απόλλωνα - μοναδικό αρχαίο ελληνικό όργανο -  που κατασκεύασε ο δεξιοτέχνης  κος Νίκος Ζαχαριουδάκης.

« Περιμένω λίγο να σκουρήνουν οι διαφορές και τ’ αδιάφορα κι ανοίγω τα παράθυρα. Δεν επείγει αλλά το κάνω, έτσι για να μη σκεβρώσει η κίνηση». Κική Διμουλά.

Εύα Καπελλάκη – Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli “Federico II”]

 

mesaralive.gr  25 March, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα