Θέμα mesaralive.gr: Οι ξεχασμένες βυζαντινές σελίδες - Από τη Μεσαρά στην... Πόλη
Βλέποντας ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για την «Αγιά Σοφιά» στην Κωνσταντινούπολη και τα άδυτα υπόγειά της σκέφτηκα για μια ακόμη φορά να δούμε την βυζαντινή τέχνη από τους αγιογράφους.
Δεν χρειάστηκε να ρωτήσω αυτή τη φορά κάποιον ειδικό ούτε να ψάξω κάποιον για συνέντευξη, είχα μπροστά μου πλούσιο υλικό και αποφάσισα να το ξεφυλλίσω…
Τον περασμένο Αύγουστο το μουσείο της Αγ. Αικατερίνης στο Ηράκλειο πλάι στον Άγιο Μηνά φιλοξένησε έργα τέχνης θαυμαστά. Μεταξύ των έργων τέχνης φιλοξένησε και πίνακες αγιογραφίας μεταξύ των οποίων του Δαμασκηνού «Την Καιόμενη Βάτο». Θέλησα να καθίσω και να απολαύσω τον πίνακα αυτό – έργο τέχνης αληθινό ψάχνοντας να βρω κάποιον για να μου μιλήσει για την ιστορία και το τεχνικό μέρος που φυσικά ήμουν ανίδεος.
Δεν άργησα να συνομιλώ με τον πλέον αρμόδιο ή τουλάχιστον μ’ έναν υπηρέτη της τέχνης, τον π. Αρσένιο Προκοπάκη, αυτή της αποτύπωσης άγιων μορφών στον καμβά ή στο ξύλο ή σε όποιο υλικό είναι εφικτό. Πραγματικά μαγικός ο κόσμος των χρωμάτων και των συμβολισμών καθώς και η εργασία που απαιτείται για να δημιουργήσεις μια εικόνα.
Για αρκετή ώρα μιλούσαμε για τις ξεχασμένες αυτές βυζαντινές σελίδες και το ενδιαφέρον μου ήταν αμείωτο. Παραμένουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα αναφορικά με τη θρησκευτική ζωγραφική, με την παράδοση, τις διάφορες σχολές αγιογραφίας, τους νέους αγιογράφους και τελικά αυτή η σκέψη που είχα για τους αγιογράφους από μικρό παιδί, ότι θα έπρεπε πριν να ζωγραφίσουν την κάθε εικόνα να νηστέψουν για σαράντα ημέρες και με πολύ μεγάλη πίστη και ταπεινότητα να ολοκληρώσουν την άγια εικόνα.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- “Ο ιερέας την κακοποιούσε σεξουαλικά μέσα στην εκκλησία μετά την εξομολόγηση”
- Ρέθυμνο: Αντιδράσεις για το “κήρυγμα” ιερέα κατά των μασκών
- Μεσαρά: Εκδικάζεται η υπόθεση του ιερέα που έβγαλε όπλο
- Eλλάδα: Αυτός είναι ο ιερέας από τη Μάνη που κατηγορείται για τον βιασμό της 12χρονης
- Μετανιωμένος εμφανίστηκε ο μαινόμενος ιερέας κατά την απολογία του