Θέμα mesaralive.gr: Ο σταυραετός του Ψηλορείτη

mesaralive.gr  17 July, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΡΟΣΩΠΑΑΡΘΡΑ
Θέμα mesaralive.gr: Ο σταυραετός του Ψηλορείτη

«Όταν με δέος τον χαιρέτησα για την προσφορά του στον πολιτισμό, νοερά γονάτισα»

Ο νους μας ταξιδεύει και ακροβατεί στις ψηλές κορυφές ώσπου γέρνει για να ξαποστάσει σε μια μοναδική, εκεί που ακούει τον ήχο της βροντόλυρας του αορίτη, απόκοσμου μουσικού που σαν τον θωρείς νομίζεις ότι ζωντανεύουν τα πρόσωπα της π. Διαθήκης, τον ΨΑΡΑΝΤΩΝΗ.

Ο μουσικός τούτος - η ζωντανή μουσική παράδοση του τόπου μας - θέλησε σ' αυτό το cd παρουσίασης να υποδυθεί τον ήρωα, τον αντρειωμένο "Ξωπατέρα". Η φωνή του σε καθηλώνει, θεωρείς ότι ζωντανεύει η ιστορία και είμαστε στον Πύργο του Ξωπατέρα το Φλεβάρη του 1828. Η βαθιά γεμάτη ένταση χροιά της φωνής του σε γεμίζει συναισθήματα πατριωτισμού και συγκίνησης λες και η ίδια η ιστορία σε καλεί ν' αφουγκραστείς... 

Δεν το 'χω 'γώ πως κίνησε ούλη η Τουρκιά για μένα...
 

Ευπροσήγορος και μειλίχιος όντε τον συναντήσεις στο καφενεδάκι στο Ηράκλειο. Ανοίγει την ψυχή του και σε προσκαλεί να σε κεράσει με τη γνώση του αλλά και να σου προσφέρει ένα δώρο μουσικής, έτσι για να έχεις κάτι να αφουγκραστείς σαν κάτσεις στο δικό σου καφενεδάκι το προσωπικό και με τον  καϊμακλίδικο κάνεις τους απολογισμούς σου.  

Όταν με δέος τον χαιρέτησα για την προσφορά του στον πολιτισμό, νοερά γονάτισα, εκείνος με κοίταξε με το απέραντο γαλάζιο βλέμμα του  ίσια στα μάτια και μου 'πε: 
 

Μη φοβάσαι κοπελιά, ούλα θα γίνουν κατά πως πρέπει, ούλα θέλουν την ώρα ντους!

Είναι σαν το άκουσμα του "από μηχανής θεού" σε αρχαία τραγωδία. Είναι σαν το ηθικό δίδαγμα του Ευριπίδη: Μετά το πάθος, έρχεται το μάθος! Μετά τα τόσα δεινά έρχεται ο ήλιος, στην αρχή πίσω από τα σύννεφα και μετά ολοφάνερος. Μετά από ένα κατακλυσμό έρχεται το ουράνιο τόξο - σημάδι τρανό του σύμπαντος για τη συνέχεια. Δίνει σειρά στα όνειρα και φωτεινός ο δρόμος σου σε καλεί για την αέναη πορεία.

Εύα Καπελλάκη - Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Classiche dell' Universita' degli studi di Napoli "Federico II".

 

mesaralive.gr  17 July, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΡΟΣΩΠΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα