Θέλουν να ανακαινίσουν το Δικαστικό Μέγαρο και πρέπει να πληρώνουν στο... Υπερταμείο
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το ΦΕΚ που επιτρέπει τη μεταφορά δημόσιων ακινήτων στο Υπερταμείο, με αποτέλεσμα κατόπιν έρευνας να προκύπτει ότι στην Κρήτη 417 δημόσια ακίνητα, μεταξύ αυτών σημαντικά μνημεία, τα Νεώρια, το Δικαστικό Μέγαρο, ακόμη και όλη η Κνωσός, εκχωρούνται στο Υπερταμείο!
Την υποχρεωτική καταβολή ενοικίου από το Δημόσιο για τυχόν χρήση ακινήτων που ανήκουν στο ίδιο αλλά πέρασαν στο Υπερταμείο καταγγέλλει ο γραμματέας της Ν.Δ., βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, αλλά και ο Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου.
Ο Λ. Αυγενάκης
«Είναι σκανδαλώδες και θα αποτελούσε ανέκδοτο για γραφειοκρατική τρέλα, εάν δεν ήταν τόσο σοβαρό το ζήτημα», σχολιάζει αιχμηρά ο κ. Αυγενάκης στην ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών, με αφορμή το παράδειγμα του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου και τις αποκαλύψεις του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης Άρη Ροζάκη, ότι για οποιαδήποτε παρέμβαση στο κτήριο απαιτείται καταβολή ενοικίου στο Υπερταμείο.
«Η κυβέρνηση έσπευσε να υλοποιήσει άμεσα την απαίτηση του Υπερταμείου, η διοίκηση του οποίου με την από 14/06/2018 επιστολή της ζήτησε να μεταφερθούν στη θυγατρική της “Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.” (ΕΤΑΔ Α.Ε.) επιπλέον 10.119 ακίνητα κυριότητας του ελληνικού Δημοσίου και εντός τριών (3) ημερών δημοσιεύτηκε η υπ’ αριθ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 απόφαση του υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ Β’ 2320/19-06-2018), με την οποία μεταβίβασε όλα τα ακίνητα που ζήτησε το Υπερταμείο στην ΕΤΑΔ Α.Ε. Τώρα, το ελληνικό Δημόσιο καταβάλλει ενοίκιο για τα δικά του κτήρια στο Υπερταμείο...
Επίσης, ο κ. Ροζάκης ανέφερε ότι, μετά από προσπάθειες του Δικηγορικού Συλλόγου, εξασφαλίστηκαν 190.000 ευρώ, προκειμένου να γίνουν σημαντικές και απαραίτητες παρεμβάσεις στο κτήριο του Δικαστικού Μεγάρου, αφού πλέον εγείρονται θέματα ασφάλειας.
Ωστόσο, αναζητώντας τι ισχύει με το καθεστώς ιδιοκτησίας, ανακάλυψε ότι το κτήριο έχει πλέον περάσει στο Υπερταμείο και ότι, για να μπει σε φάση υλοποίησης η αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου, θα πρέπει να υπογραφεί σύμβαση παραχώρησης ανάμεσα στο υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπερταμείο, με το υπουργείο να καλείται να πληρώνει ενοίκιο!
Όμως, παρά την αναζήτηση, μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί ούτε η σύμβαση παραχώρησης, ούτε το ενοικιαστήριο», σημειώνει στην παρέμβασή του ο κ. Αυγενάκης, για να καταλήξει στο ότι «αναμφισβήτητα η κυβέρνηση θα παραμείνει στην ιστορία και στη συνείδηση των πολιτών ως η καταστροφική κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης», θέτοντας παράλληλα τα εξής ερωτήματα στον αρμόδιο υπουργό: «Υπάρχει σύμβαση παραχώρησης του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου στο Υπερταμείο; Το ελληνικό Δημόσιο καταβάλλει ενοίκιο για τη χρήση του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου; Για ποια δημόσια κτήρια που έχουν παραχωρηθεί στο Υπερταμείο, και στα οποία στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες, το ελληνικό Δημόσιο καταβάλλει (ή θα αρχίσει να καταβάλλει) ενοίκιο;».
Β. Κεγκέρογλου
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια από τις πιο καταστροφικές αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο “Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.” (ΕΕΣΥΠ) για 99 χρόνια, ως εγγύηση αποπληρωμής του χρέους», τονίζει ο κ. Κεγκέρογλου, σημειώνοντας πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη έφερε στη Βουλή το θέμα, καλώντας τους αρμόδιους υπουργούς να αποσύρουν το επίμαχο ΦΕΚ.
Όπως αναφέρει ο κ. Κεγκέρογλου, «αποκαλύφθηκε ότι στην Κρήτη 417 δημόσια ακίνητα και ιστορικά κτήρια εκχωρούνται κρυφά από τις τοπικές κοινωνίες στο Υπερταμείο, με απαίτηση των δανειστών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μετά από ενδελεχή έρευνα προκύπτει ότι στον νομό Ηρακλείου εκχωρούνται στο Υπερταμείο 178 ακίνητα του Δημοσίου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και θησαυροί πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορικά κτήρια, όπως: Όλα τα ενετικά τείχη, το φρούριο Κούλες, το κτήριο του Μουσείου, τα τρία κτήρια επί της οδού Δικαιοσύνης (Περιφέρεια-Δικαστήρια-πρ. Αστυνομική Διεύθυνση), το Πανάνειο Νοσοκομείο, τα Νεώρια στο λιμάνι, η Κνωσός όλη, το ιστορικό κτήριο “Αριάδνη” στην Κνωσό, όπου υπογράφηκε η παράδοση των Γερμανών, και όλη η έκταση γύρω του, όλη η έκταση του Παγκρήτιου Σταδίου και όλος ο περιβάλλων χώρος, όλα τα νταμάρια Κατσαμπά (ΕΘΙΑΓΕ κ.λπ.), το πάρκο Γεωργιάδη, το πάρκο Θεοτοκόπουλου και όλα τα πάρκα της πόλης, το στάδιο Ελευθερίας, το κηποθέατρο “Ν. Καζαντζάκης”, το κηποθέατρο “Μάνος Χατζιδάκις”. Όλες οι πλατείες (Ελευθερίας, Κορνάρου κ.ά.), η πλατεία λιμανιού 18 Άγγλων και διάφορα παλιά κτήρια του Δημοσίου, που ενοικιάζονται από ιδιώτες (Εφόδου, Βίγλα κ.ά.)».
Επιπλέον, όπως προσθέτει, «για ακίνητα που χρήζουν επισκευής ή συντήρησης, εξαιτίας του παραπάνω ΦΕΚ, ο μέχρι τώρα φορέας διαχείρισής τους δεν μπορεί να προβεί σε καμία ενέργεια, αφού νομικά απαιτείται προηγούμενη σύμβαση έναντι ενοικίου με το Υπερταμείο, που τώρα εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως κατήγγειλε και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, αποτελεί το γεγονός ότι, ενώ έχει εγκριθεί σχετική πίστωση για τη συντήρηση του κτηρίου των Δικαστηρίων Ηρακλείου, δεν μπορεί να προχωρήσει, επειδή το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν υπογράφει τη σχετική σύμβαση έναντι ενοικίου με το Υπερταμείο, στο οποίο τυπικά πια ανήκει το παραπάνω κτήριο».
Επειδή δήμαρχοι και περιφερειάρχες έχουν αναστατωθεί για τα ακίνητα της αρμοδιότητάς τους, ο κ. Κεγκέρογλου ρωτά τους συναρμόδιους υπουργούς τι πρόκειται να κάνουν ώστε να αποσυρθεί άμεσα το συγκεκριμένο ΦΕΚ και να διαφυλαχθεί η παραμονή των ακινήτων στο ελληνικό Δημόσιο.
Δείτε επίσης
- Tυμπάκι: Πρωτοβουλίες του Δήμου Φαιστού για την αποκατάσταση των πληγέντων
- Αρχαιολογικός χώρος Γόρτυνας: Αναβαθμίζονται οι διάδρομοι και η προσβασιμότητα
- Tυμπάκι: Πρωτογνωρες εικόνες μετά το σαρωτικό πέρασμα ανεμοστρόβιλου
- Tυμπάκι: Στις 2.000 οι υπογραφές για απόσχιση από τον Δήμο Φαιστού
- Δήμος Φαιστού-Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία λόγω έντονων καιρικών φαινομένων