Τέμπη-Τραγωδία: Ο ΕΟΔΑΣΑΜ αποσύρει το κεφάλαιο πορίσματος για την πυρόσφαιρα

  07 April, 2025 ΑΡΘΡΑ
Τέμπη-Τραγωδία: Ο ΕΟΔΑΣΑΜ αποσύρει το κεφάλαιο πορίσματος για την πυρόσφαιρα

Τα πανεπιστήμια της Γάνδης και της Πίζας, τα οποία αναφέρονται στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΜ, ειδικά όσον αφορά στη διερεύνηση των αιτιών της έκρηξης και της φωτιάς - της πυρόσφαιρας - που προκλήθηκε κατά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, εκφράζουν ενστάσεις και αντιρρήσεις για τις διατυπώσεις της επιστημονικής τους συνεισφοράς. Υπενθυμίζεται ότι ο Εθνικός Οργανισμός Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) ανακοίνωσε το πόρισμά του για τα Τέμπη στις 26 Φεβρουαρίου και στο πλαίσιο της παρουσίασης αναφέρθηκε ότι τον σχηματισμό της πυρόσφαιρας θα μπορούσε να προκαλέσει ανάφλεξη άγνωστου καυσίμου και μάλιστα, ποσότητας 2,5 τόνων, σύμφωνα με πορίσματα του πανεπιστημίου της Γάνδης. 

Ωστόσο, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, το Πανεπιστήμιο της Γάνδης εκφράζει τις αντιρρήσεις του αναφορικά με τον τρόπο που παρουσιάστηκαν τα στοιχεία στο πόρισμα επισημαίνοντας ότι μοναδικό καθήκον ήταν η επιστημονική τους άποψη για τις προσομοιώσεις που ερευνούσε η Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογένειας (ΕΔΑΠΟ) ενώ δεν είχαν πραγματοποιήσει δικές τους προσομοιώσεις. Αντίστοιχα, από το Πανεπιστήμιο της Πίζας ζητείται να αφαιρεθούν τμήματα του δημοσιευμένου πορίσματος.

«Πολύ πρόχειρος ο τρόπος με τον οποίο συμπεριλήφθησαν στο πόρισμα ορισμένα κομμάτια»

Σε δηλώσεις του σε Μέσα Ενημέρωσης τη Δευτέρα, ο κ. Χρήστος Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος του σιδηροδρομικού τομέα του ΕΟΔΑΣΑΜ ανέφερε ότι θεωρεί τον τρόπο με τον οποίο περιλήφθηκαν ορισμένα κομμάτια στο πόρισμα αναφορικά με την αιτιολόγηση της πυρόσφαιρας «πολύ πρόχειρο», προσθέτοντας ωστόσο ότι το πόρισμα είναι μια άρτια επιστημονική εργασία με «μοναδικό δυσεπίλυτο σημείο αυτό της πυρόσφαιρας».

«Θεωρώ τον τρόπο στον οποίο περιλήφθησαν ορισμένα κομμάτια στο πόρισμα αναφορικά με την αιτιολόγηση της πυρόσφαιρας πολύ πρόχειρο», δήλωσε συγκεκριμένα στην «Καθημερινή» ο Χρήστος Παπαδημητρίου, επισημαίνοντας ότι το πόρισμα είναι «μια άρτια επιστημονική εργασία που περιέχει 17 συστάσεις ασφαλείας και ένα μόνο περίεργο και επιστημονικά δυσεπίλυτο σημείο, αυτό της πυρόσφαιρας, το οποίο και αφήνεται ανοιχτό».

Να αφαιρεθούν από το πόρισμα τα τμήματα που το αφορούν, ζητά το πανεπιστήμιο της Πίζας

Την περασμένη Παρασκευή κοινοποιήθηκε ηλεκτρονική αλληλογραφία από τον καθηγητή του πανεπιστημίου της Πίζας, Gabrielle Landucci, προς τα μέλη της τριμελούς Επιτροπής Διερεύνησης και τον πρόεδρο του σιδηροδρομικού τομέα Χρήστο Παπαδημητρίου, ζητώντας να αφαιρεθούν τμήματα του δημοσιευμένου πορίσματος που επικαλούνται το πανεπιστημιακό ίδρυμα, αποκαλύπτοντας ότι δεν υπήρχε καμιά συμφωνία μεταξύ του ιδρύματος και της Επιτροπής. 

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή»«, από το email προκύπτει ότι η επικοινωνία που είχε ο Landucci με τον επικεφαλής της Επιτροπής Διερεύνησης, Bart Accou, και η οποία έγινε στις 9 Ιανουαρίου 2025, ήταν ιδιωτική και αφορούσε ένα «επιστημονικά γενικόλογο πρόβλημα, σε γενικές συνθήκες και εκτός του (ειδικού) πλαισίου των Τεμπών». 

Το πανεπιστήμιο της Γάνδης και η πυρόσφαιρα

Μόλις τρεις ημέρες πριν από τη δημοσίευση του πορίσματος, στις 27 Φεβρουαρίου, το Συμβούλιο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ ενημερώθηκε ότι το πανεπιστήμιο της Γάνδης δεν είχε πραγματοποιήσει δικές του προσομοιώσεις για τον εντοπισμό των αιτιών της πυρόσφαιρας στα Τέμπη, όπως η διοίκηση του Οργανισμού πίστευε, αλλά είχε απλώς παραλάβει τις προσομοιώσεις που «έτρεξε» η ΕΔΑΠΟ στο πλαίσιο της μεθόδου υπολογιστικής ρευστοδυναμικής, την οποία η τριμελής Επιτροπή έκρινε κατάλληλη για τον εντοπισμό των αιτιών της πυρόσφαιρας. Σημειώνεται, πάντως, πως από τον προϋπολογισμό του ΕΟΔΑΣΑΑΜ έχουν δαπανηθεί 15.000 ευρώ για τις υπηρεσίες του πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Το πανεπιστήμιο της Γάνδης είχε αποστείλει στα μέσα Φεβρουαρίου δισέλιδο έγγραφο με διορθώσεις για τις προσομοιώσεις που είχε κάνει η ΕΔΑΠΟ. Δεν υπάρχουν δημοσιεύσεις σχετικά με τον τρόπο που έγιναν οι προσομοιώσεις ή εάν ενσωματώθηκαν οι διορθώσεις πριν από την ολοκλήρωση του πορίσματος, ενώ, ο κ. Λακαφώσης και η ΕΔΑΠΟ έχουν αρνηθεί γραπτώς να αποστείλουν το υποστηρικτικό υλικό της έρευνάς τους (προσομοιώσεις, ευρήματα κ.λπ.) στον εφέτη ανακριτή, Σωτήρη Μπακαΐμη, που χειρίζεται την υπόθεση, όπως επισημαίνει η «Καθημερινή».

Υπενθυμίζεται πως για το ζήτημα των ελαίων σιλικόνης, ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ έχει στα χέρια του και τη γνωμάτευση του καθηγητή του τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Αθανάσιου Κωσταντόπουλου, η οποία τα αποκλείει ως αίτιο της πυρόσφαιρας, χωρίς όμως να εντοπίζει την αιτία, ενώ αναμένεται το πόρισμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που έχει αναλάβει, κατόπιν ανάθεσης από τον εφέτη ανακριτή Λάρισας, ο καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών, Δημήτρης Καρώνης – και το οποίο έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά.

ΕΟΔΑΣΑΜ: Αναμένεται να αποσύρει από το πόρισμα κάθε αναφορά στην πυρόσφαιρα 

«Το συμβούλιο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αναμένεται να προχωρήσει στην απόσυρση από το πόρισμα της κάθε αναφοράς γύρω από την πυρόσφαιρα» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Οργανισμού, Χρήστος Παπαδημητρίου, το πρωί της Δευτέρας. 

Εξήγησε ότι ο ίδιος είχε ζητήσει ρητώς στις 26/2 να μη βγει στον αέρα το πόρισμα πριν να δοθεί η αντίστοιχη μελέτη από το πανεπιστήμιο της Λωζάννης, το οποίο θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο στον συγκεκριμένο τομέα. Ωστόσο, σημείωσε ότι ο Μπαρτ Ακού, μέλος της Επιτροπής Διερεύνησης του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και νούμερο 2 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων, δήλωσε ότι αν δε βγει το πόρισμα, θα προχωρήσει ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου, κατηγορώντας τον ελληνικό οργανισμό ότι δεν αφήνει τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό να κάνει τη δουλειά του. 

«Φανταστείτε τι είχε να γίνει στην Ελλάδα αν συνέβαινε κάτι τέτοιο», σχολίασε ο κ. Παπαδημητρίου. «Παρά την ομόφωνη αντίρρηση επέμειναν να μπει στο πόρισμα η πυρόσφαιρα», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.  Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι ο κ. Ακού στο κομμάτι για την πυρόσφαιρα, βασίστηκε σε ανεπίσημες συνομιλίες με ειδικούς από το πανεπιστήμιο της Γάνδης, κάτι που ανάγκασε το πανεπιστήμιο να δηλώσει ότι διαφωνεί με το πόρισμα.

Όμως, υπογράμμισε, το πόρισμα είναι «μια άρτια επιστημονική εργασία που περιέχει 17 συστάσεις ασφαλείας και ένα μόνο περίεργο και επιστημονικά δυσεπίλυτο σημείο, αυτό της πυρόσφαιρας, το οποίο και αφήνεται ανοιχτό».

Ο κ Παπαδημητρίου εξήγησε ότι ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ δεν είχε δικαίωμα να προχωρήσει σε τροποποιήσεις στο πόρισμα, όπου «δεν μπορούμε να αλλάξουμε ούτε κόμμα». «Θα απευθυνθώ σε ανώτατα ιδρύματα για τη γνωμάτευση για την πυρόσφαιρα, ήδη έχουμε κάνει αίτημα στον "Δημόκριτο"».

 

  07 April, 2025 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα