Τέλος εποχής για το G3 και για τα Στάγιερ
Ύστερα από τέσσερις δεκαετίες το βασικό όπλο μάχης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μπαίνει στη διαδικασία αναβάθμισης.
«Η νύχτα είναι σκοτεινή / και η σκοπιά πιο κρύα/ κι αντί για σένα αγάπη μου / χαϊδεύω το G3».
Το παραπάνω στιχάκι, γραμμένο σε σκοπιά ελληνικού στρατοπέδου, είναι ένα από τα δεκάδες που έχουν γραφτεί για τα G3Α3 το βασικό όπλο μάχης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ύστερα όμως από τέσσερις δεκαετίες το G3Α3, το «θρυλικό» τυφέκιο του Ελληνικού Στρατού που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη στρατιωτική θητεία εκατομμυρίων Ελλήνων, με σκοπιές, ασκήσεις, βολές «σκηνάκια», εφόδους, «αντάρτες», αναβαθμίζεται. Θα φέρει μεταξύ άλλων πτυσσόμενο κοντάκιο, βελτιωμένη λαβή και δυνατότητα να προσαρμόζεται στην κάννη σκοπευτικό ερυθράς κηλίδος, φακός. Πρόκειται για αλλαγές που θα το κάνουν πιο εύχρηστο και συνακόλουθα πιο αποτελεσματικό σε συνθήκες μάχης.
Στόχος του υπουργείου Άμυνας είναι, σύφωνα με πληροφορίες, το νέο τροποποιημένο τυφέκιο G3Α3 σε τέσσερα χρόνια από τώρα να χρησιμοποιείται ευρέως από τους φαντάρους. Το πρόγραμμα αναβάθμισης του- που έχει αναλάβει το Γενικό Επιτελείο Στρατού – έχει ήδη ξεκινήσει και έχει εκδοθεί και σχετική τεχνική οδηγία. Από πέρυσι τμήματα άμεσης επέμβασης του Στρατού Ξηράς, κυρίως σε ακριτικά νησιά έχουν αρχίσει να εξοπλίζονται με τη νέα μορφή του G3A3. Μάλιστα στην αποβατική ενέργεια που είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι στη Χίο στο πλαίσιο της μεγάλης διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων 2018», τμήματα άμεσης επεμβασης είχαν εμφανιστεί με τα «νέα» τυφέκια.
Τι αλλάζει:
Τι περιλαμβάνει η σχεδιαζόμενη αναβάθμιση του G3A3:
α. Αντικατάσταση του υπάρχοντος πλαστικού χειροφυλακτήρα με άλλον από αλουμίνιο αεροπορικού τύπου με ενσωματωμένες ράγες προσαρμογής pίcatinny, για την τοποθέτηση διαφόρων απαρτίων, όπως τακτικός φακός, κάθετη χειρολαβή με ενσωματωμένο δίποδα, αορτηριούχο.
β. Τοποθέτηση ράγας picαtinny στο επάνω μέρος τον τυφεκίου με σκοπό την προσαρμογή οπτικού σκοπευτικού καθώς επίσης και πληθώρας άλλων τύπων σκοπευτικών – διοπρών.
γ. Τηλεσκοπικό κοντάκιο τύπου Μ4 των 6 θέσεων.
δ. Τοποθέτηση αορτήρα τριών σημείων.
Ένα θρυλικό όπλο
Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 το G3Α3 (διαμετρήματος 7,62 mm) αποτελεί το ατομικό τυφέκιο του Έλληνα στρατιώτη. Πρόκειται για ένα όπλο γερμανικής προέλευσης που συνδυάζει δύναμη πυρός ελεύθερου σκοπευτή και ελαφρού πολυβόλου και παράγεται σε πάρα πολλές χώρες, ενώ σήμερα οι στρατοί που το χρησιμοποιούν ξεπερνούν τους 60. Το ελληνικό Δημόσιο υπέγραψε σύμβαση το 1977 με την τότε δυτικογερμανική εταιρεία Heckler und Koch για την κατασκευή του G3 από την Ελληνική Βιομηχανία Οπλων (ΕΒΟ), των τυφεκίων G3Α3 και G3A4.
Σταδιακά άρχισαν να εξοπλίζονται με το G3 οι μονάδες του ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με εξαίρεση τις ειδικές δυνάμεις και μονάδες της Θράκης που χρησιμοποιούσαν το βελγικά τυφέκιο Γο. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 όμως η χρήση του G3 επεκτάθηκε παντού. Όσοι έχουν δε περάσει από τον Ελληνικό Στρατό γνωρίζουν το όπλο G3 σε δύο «εκδόσεις». Η πρώτη είναι το G3Α3 (με το πλαστικό κοντάκιο) το οποίο χρησιμοποιούσαν οι απλοί φαντάροι. Η δεύτερη είναι το G3A4 τα οποίο έφεραν οι υπαξιωματικοί, δόκιμοι, λοχίες.
Τέλος εποχής για τα Στάγιερ
Τέλος εποχής, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να μπει σύντομα και για ένα όχημα που σίγουρα όλοι θυμούνται από τη στρατιωτική τούς θητεία, το φορτηγά Στάγιερ (Steyr). Τα εκατοντάδες Στάγιερ του Ελληνικού Στρατού θεωρούνται πλέον πεπαλαιωμένα και καταπονημενα, αφού η ηλικία τους ξεπερνάει τα 40 έτη και κρίνεται ότι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου στρατού. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να αποκτηθούν φορτηγά γενικής μεταφοράς πολύ μικρότερης ηλικίας σε σύγκριση με τα Steyr.
Η χρήση τους
Τα φορτηγά Στάγιερ του Ελληνικού Στρατού (Steyr 680Μ ή Μάραθων) ήταν για πάρα πολλά χρόνια συνώνυμα με κάθε είδους μεταφορά. Χρησιμοποιούνταν για δεκαετίες για τη μεταφορά φαντάρων σε εκπαιδεύσεις και βολές αλλά και υλικών. Αλλά βέβαια τα φορτηγά Στάγιερ ήταν στην… πρώτη γραμμή και για τις γνώριμες χακί «αγγαρείες» όπως είναι η μεταφορά σκουπιδιών. Πρόκειται για ένα φορτηγό μεταφοράς και γενικής χρήσης αυστριακής προέλευσης, το οποίο όμως το διάστημα 1972-1987 κατασκευαζόταν στην Ελλάδα από τη ΣΤΑΓΙΕΡ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕ (σημερινή ΕΛΒΟ). Τα τελευταία χρόνια οι επιτελείς του ελληνικού «Πενταγώνου» έχουν θέσει ως προτεραιότητα την αντικατάστασή τους. Εντούτοις στη δεκαετία 2009-2019 φαίνεται ότι το πλάνο πήγε πίσω λόγω της οικονομικής κρίσης. Πάντως, ανάμεσα στις λύσεις που εξετάζονται είναι και τα φορτηγά μεταφοράς που αποσύρει ο αμερικανικός στρατός.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Standard & Poor’s: Η Ελλάδα πήρε την επενδυτική βαθμίδα – Τι σηματοδοτεί το αποτέλεσμα
- Έρευνα: Τα στρατεύματα Ελλάδος και Τουρκίας-Αναλυτικά τα αριθμητικά δεδομένα
- Συνολικά αναβαθμισμένο το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Φαιστού
- Σύσκεψη για την αναβάθμιση του Δημοτικού Σκοπευτηρίου Ζαρού
- Ξεκινούν τα έργα στο ναυσταθμο της Σούδας