Τέλος επιτηδεύματος: Για ποιους μειώνεται, πότε καταργείται

  11 April, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Τέλος επιτηδεύματος: Για ποιους μειώνεται, πότε καταργείται

Καταργείται το 2025 το τέλος επιτηδεύματος για 700.000 ελεύθερους, οι οποίοι φέτος θα πληρώσουν το 50%, δηλαδή 325 ευρώ. Το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο θεσπίστηκε επί εποχή μνημονίων ως έκτακτος φόρος το 2011, θα παραμείνει ωστόσο για όσους αμείβονται με μπλοκάκια αλλά και για τις επιχειρήσεις μέχρι το τέλος της κυβερνητικής θητείας.

Επίσης, το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται στα 300 ευρώ από 600 ευρώ που ισχύει σήμερα για κάθε υποκατάστημα των φυσικών προσώπων.

Ωστόσο, εκτός της μείωσης του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% και της κατάργησης από του χρόνου μένουν οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» και εξαιρούνται από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Επίσης το μέτρο δεν αφορά επιχειρήσεις (ΙΚΕ, ΟΕ, ΑΕ, ΕΠΕ, ΕΕ κ.λπ.), οι οποίες θα κληθούν να πληρώσουν ξανά από 800 έως 1.000 ευρώ.

Φέτος το τέλος επιτηδεύματος που θα πληρώσουν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχεις ως εξής:

1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
650 ευρώ για επαγγελματίες που αμείβονται με «μπλοκάκι» και εξαιρούνται από τα τεκμήρια.
325 ευρώ για τους επιτηδευματίες και τους ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, τους οποίους πιάνει ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης.
300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα ετησίως, αν συστήνεται από επιτηδευματία και ασκούντα ελεύθερο επάγγελμα, και 600 ευρώ ετησίως, αν συστήνεται από νομικό πρόσωπο που ασκεί εμπορική επιχείρηση.

Ποιοι δεν θα πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος

Από την πληρωμή του τέλους θα απαλλαγούν φέτος:

Επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ που αύξησαν το 2023 τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 3/12 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
Ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.
Τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.
Επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής τους. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται για τη φορολογική νομοθεσία το 65ο έτος της ηλικίας.
Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
Οι αλιείς παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είχε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων, μεταξύ καθέτων.
Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος – παραγωγοί, οι οποίοι διαθέτουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) 47.81.10.01 «Λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές» και 47.89.10.01 «Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές».
Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί Εργαζομένων, αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, αγροτικοί συνεταιρισμοί, σχολικοί συνεταιρισμοί.

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

  11 April, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα