Από τον Νοέμβριο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ “myCar” για τα τέλη κυκλοφορίας του 2023 και θα πρέπει να εξοφληθούν έως τέλος του έτους.
Όσοι δεν τα εξοφλήσουν έως την παραπάνω ημερομηνία, θα βρεθούν αντιμέτωποι με «τσουχτερά» πρόστιμα. H μη έγκυρη αποπληρωμή των τελών κυκλοφορίας επισύρει πρόστιμο, το οποίο ισούται με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα. Επίσης επισημαίνεται πως εάν κάποιος κυκλοφορεί το όχημα του, ενώ το έχει θέσει σε καθεστώς ακινησίας, τότε θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 10.000 ευρώ, το οποίο αυξάνεται στα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής, ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.
Το ύψος του προστίμου είναι:
ίσο με το ποσό των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο/ τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ
ίσο με το 50% των τελών αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.
μηδενικό αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.
Οι ιδιοκτήτες ΙΧ θα πρέπει να γνωρίζουν μεταξύ άλλων τα εξής:
1. ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΤΕΛΩΝ
Α. Με τη χρήση κωδικών taxisnet
Η διαδικασία για να εκτυπώσουν οι ιδιοκτήτες των ΙΧ τα τέλη κυκλοφορίας με κωδικούς taxisnet είναι η εξής:
Αρχικά θα πρέπει να εισέλθουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ” MyCar “
Μετά πατούν την επιλογή «ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ».
Σε αυτό το σημείο εισάγουν τους κωδικούς του Taxisnet και μετά πατούν ΣΥΝΔΕΣΗ.
Πατούν το «Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων».
Επιλέγουν το «Ειδοποιητήρια Τελών Κυκλοφορίας Οχημάτων».
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ότι ο ΑΦΜ και το έτος (2022) που εμφανίζεται είναι τα σωστά και στη συνέχεια θα πρέπει να εισάγουν τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.
Τέλος πατούν πάνω στο «Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας» προκειμένου να σώσουν το αρχείο στο κινητό ή σε κάποιον υπολογιστή, όπου στη συνέχεια μπορούν να το εκτυπώσουν.
Β. Χωρίς τη χρήση κωδικών taxisnet
Η διαδικασία για να εκτυπώσουν οι ιδιοκτήτες των ΙΧ τα τέλη κυκλοφορίας χωρίς τους κωδικούς taxisnet είναι η εξής:
Αρχικά θα πρέπει να επισκεφτούν την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ
Στη συνέχεια πατούν το κουμπί «ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ».
Στο νέο παράθυρο που θα εμφανιστεί πρέπει να συμπληρώσουν τον ΑΦΜ τους, τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και μετά επιλέγουν την χρονιά που επιθυμούν. Στην προκειμένη περίπτωση το 2022.
Μετά πατούν το κουμπί «ΕΚΤΥΠΩΣΗ» και εμφανίζεται το ειδοποιητήριο σε νέο παράθυρο προκειμένου να το σώσουν στο κινητό ή σε κάποιον υπολογιστή όπου στη συνέχεια μπορούν να το εκτυπώσουν.
2. Η ΠΛΗΡΩΜΗ
Με τρεις τρόπους μπορούν οι ιδιοκτήτες των ΙΧ να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας. Αναλυτικά:
Μέσω των μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών που βρίσκονται στις τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση θα τους ζητηθεί το QR Code, το εικονίδιο δηλαδή που βρίσκεται πάνω δεξιά στο ειδοποιητήριο.
Μέσω Web Banking εφόσον έχουν πρόσβαση στην διαθέσιμη, από την τράπεζά τους, εφαρμογή. Σε αυτή την περίπτωση θα τους ζητηθεί ο κωδικός RF. Είναι ο 23ψήφιος αριθμός που βρίσκεται στο κέντρο του ειδοποιητηρίου αμέσως μετά τα γράμματα «RF».
Τέλος, μπορούν να μεταβούν στην πλησιέστερη τράπεζα ή σε κάποιο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ και να πληρώσουν στο ταμείο, έχοντας εκτυπώσει εκ των προτέρων το ειδοποιητήριο.
Σημειώνεται ότι όσα αυτοκίνητα είχαν ταξινομηθεί στην Ελλάδα μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2010 πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας με βάση τον κυβισμό τους. Όσα κυκλοφόρησαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2010, πληρώνουν με βάση τις εκπομπές CO2 που αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας, ενώ τα πιο «καθαρά» από αυτά-κάτω από 90 ή 122 g/km, αναλόγως χρονολογίας- απαλλάσσονται πλήρως.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Τέλη κυκλοφορίας 2025: Πώς μπορείτε να τα εξοφλήσετε και τι ισχύει για την ψηφιακή ακινησία
- Τέλη Κυκλοφορίας 2025: Αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα MyCar - Τι θα πληρώσετε
- Τέλη κυκλοφορίας 2025: Δεν θα δοθεί παράταση για την πληρωμή τους
- Τέλη κυκλοφορίας: Η μεγάλη αλλαγή που έρχεται στην πληρωμή τους
- Τέλη κυκλοφορίας 2025: Η νέα “βίβλος” για τα ποσά και τα πρόστιμα