Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, με τους ιδιοκτήτες οχημάτων να κινδυνεύουν με τσουχτερά πρόστιμα, εάν δεν τα πληρώσουν μέσα στις επόμενες 14 ημέρες. Οι υπόχρεοι θα πρέπει να πληρώσουν μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου τα τέλη κυκλοφορίας με έναν από τους παρακάτω τρόπους:
Αρχικά θα πρέπει να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο.
Μετά θα πρέπει να επισκεφθούν ένα μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών και να σκανάρουν το QR code του ειδοποιητηρίου τους, και να ακολουθήσουν τις οδηγίες στην οθόνη, Eναλλακτικά θα μπορούν να μπουν στην εφαρμογή της τράπεζας τους (e-banking) και να πληρώσουν χρησιμοποιώντας τον 23ψήφιο κωδικό RF που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο και (3) να επισκεφτούν κάποιο κατάστημα τράπεζας ή ΕΛΤΑ και να πληρώσουν στο ταμείο επιδεικνύοντας το ειδοποιητήριο
Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, όσοι δεν πληρώσουν μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου τα τέλη κυκλοφορίας θα κληθούν να πληρώσουν έως και το διπλάσιο ποσό. Αναλυτικά:
Εάν το όχημα είναι δίκυκλο ή τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ., τότε το πρόστιμο θα είναι ισόποσο των τελών.
Εάν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ, τότε πρόστιμο θα είναι ίσο με το 50% των τελών.
Εάν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ, τότε το πρόστιμο θα είναι μηδενικό.
Σημειώνεται δε πως από την υποχρέωση καταβολής των τελών κυκλοφορίας απαλλάσσονται τα άτομα με αναπηρία, οι γονείς ΑμεΑ αλλά και όταν το όχημα έχει τεθεί πριν την 1/01/2024 σε ψηφιακή ακινησία στη ΔΟΥ.
Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα
Το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα.
Συνεπώς μόλις ανοίξει η πλατφόρμα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:
Θα πρέπει να εισέλθουν στην πλατφόρμα myCAR αφού καταθέσουν πρώτα ηλεκτρονικά τις πινακίδες τους και κάνουν άρση της ακινησίας του οχήματος τους.
Και μετά θα πρέπει να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας ως εξής:
-Για 1 μήνα, καταβάλλεται το 1/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για 2 μήνες τα 2/12 του ποσού κτλ. Το ποσό δηλαδή διαμορφώνεται ανάλογα με το χρονικό διάστημα, που θα επιλέξουν οι ιδιοκτήτης του οχήματος.
-Ο μήνας μέσα στον οποίο θα δηλωθεί άρση ακινησίας μετράει ολόκληρος, ανεξάρτητα από το ποια μέρα έγινε η διαδικασία.
-Αν είχε δηλωθεί το αυτοκίνητο σε ακινησία και την περασμένη χρονιά και στη συνέχεια έγινε άρση ακινησίας μόνο για έναν μήνα, πχ τον Δεκέμβριο του 2023, ο οποίος και πληρώθηκε, θα έπρεπε ως τις 31/12 να τεθεί εκ νέου σε ακινησία το όχημα, εφόσον δεν υπήρχε η διάθεση να εξοφληθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός το σύνολο του 2024 ή έστω οι δύο πρώτοι μήνες του έτους. Αν το όχημα δεν τέθηκε σε ακινησία και δεν πληρωθούν τα τέλη του 2024, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος προστίμου.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Τέλη κυκλοφορίας 2025: Χωρίς παράταση φέτος για την πληρωμή τους – Η τελική προθεσμία
- Τέλη Κυκλοφορίας 2025: Έως τις 31 Δεκεμβρίου η πληρωμή τους – Τα πρόστιμα σε περίπτωση καθυστέρησης
- Τέλη κυκλοφορίας 2025: Πώς μπορείτε να τα εξοφλήσετε και τι ισχύει για την ψηφιακή ακινησία
- Τέλη Κυκλοφορίας 2025: Αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα MyCar - Τι θα πληρώσετε
- Τέλη κυκλοφορίας 2025: Δεν θα δοθεί παράταση για την πληρωμή τους