Τελειώνει ο χρόνος για ενεργοποίηση του IRIS από 600.000 επαγγελματίες – Πώς γίνεται η ενεργοποίηση

  20 June, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Τελειώνει ο χρόνος για ενεργοποίηση του IRIS από 600.000 επαγγελματίες – Πώς γίνεται η ενεργοποίηση

Μέχρι το τέλος Ιουνίου 600.000 επαγγελματίες  και αυτοαπασχολούμενοι έχουν περιθώριο να εγγραφούν στο σύστημα IRIS ώστε να  δέχονται άμεσες πληρωμές στον λογαριασμό τους από τους πελάτες τους.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχοντας στη διάθεση τους τα στοιχεία από τις τράπεζες θα ξεκινήσουν ελέγχους από την 1η Ιουλίου για τον εντοπισμό των παραβατών

Όποιοι επαγγελματίες δεν προχωρήσουν στην εγγραφή στο σύστημα IRIS μέχρι το τέλος Ιουνίου, από την 1η Ιουλίου θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα ύψους 1.500 ευρώ ενώ σε όσους δεν προχωρήσουν στη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στην (ΑΑΔΕ)  επιβάλλεται  διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχοντας στη διάθεση τους τα στοιχεία από τις τράπεζες θα ξεκινήσουν ελέγχους από την 1η Ιουλίου για τον εντοπισμό των παραβατών. Επίσης σε περίπτωση καταγγελιών πολιτών για μη αποδοχή πληρωμών με το IRIS από επαγγελματίες, αυτές θα κοινοποιούνται από τα αρμόδια όργανα στην ΑΑΔΕ και στην Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής προκειμένου να ληφθούν υπόψη κατά τον προγραμματισμό και τη διενέργεια ελέγχων, αρμοδιότητάς τους.

Για τους ιδιώτες η μεταφορά χρημάτων έως 500 ευρώ ημερησίως είναι δωρεάν, ενώ σύμφωνα με τραπεζικές πηγές τα κόστη συναλλαγών μέσω IRIS είναι κατά πολύ χαμηλότερα σε σχέση με αυτά που επιβαρύνουν τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω POS (κάρτες Visa – Mastercard).

Πώς γίνεται η ενεργοποίηση

Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας, είτε για ιδιώτες είτε για επαγγελματίες, γίνεται μέσω του mobile app της Τράπεζας τους, με μια πολύ απλή διαδικασία. Οι πληρωμές πραγματοποιούνται μόνο με τον αριθμό του κινητού του παραλήπτη ή σάρωση QR Code, μέσω του mobile app της Τράπεζας. Για την επιβεβαίωση των συναλλαγών απαιτείται η χρήση βιομετρικών δεδομένων (αποτύπωση του προσώπου ή του δαχτυλικού αποτυπώματος) και επιβεβαίωση ονοματεπωνύμου του παραλήπτη πριν από την αποστολή. Τα χρήματα πιστώνονται εντός 2 δευτερολέπτων στον παραλήπτη, ο οποίος ενημερώνεται αμέσως για τη μεταφορά των χρημάτων, καθώς και για τα στοιχεία του αποστολέα.

 

  20 June, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα