Τάρτα με μανιτάρια

argiro.gr  12 October, 2024 ΑΡΘΡΑ
Τάρτα με μανιτάρια

Υλικά 

Δοσομετρητής
 Λήψη Υλικών

Για τη ζύμη

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/3 κ.γ. αλάτι
135 γρ. Lurpak βούτυρο παγωμένο
4-5 κ.σ. παγωμένο νερό

Για τη γέμιση

300 γρ. μανιτάρια ανάμεικτα σε φέτες
1 σκελ. σκόρδο
20 γρ. βούτυρο Lurpak
Λίγες σταγόνες ελαιόλαδο
2 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
Λίγο φρέσκο θυμάρι
400 γρ. Arla Cream Cheese
100 γρ. Arla Pasta & Gratina (τυρί που λιώνει)
2 αυγά
2 πρέζες μοσχοκάρυδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγο αλάτι

 

Για την τάρτα

Κόβουμε το παγωμένο βούτυρο σε μικρά καρεδάκια.

Τοποθετούμε στον κάδο το αλεύρι κοσκινισμένο, το αλάτι και το παγωμένο βούτυρο.

Με διακοπτόμενη λειτουργία κόβουμε τα υλικά στους κόφτες για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να μοιάζουν σαν βρεγμένη άμμος.

Προσθέτουμε το κρύο νερό, µε διακοπτόμενη λειτουργία για λίγα δευτερόλεπτα να ενωθούν τα κομμάτια.

Το βγάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και το ενώνουμε µε τα χέρια με γρήγορες κινήσεις σε µπάλα.

Ελαφρά πατάμε την µπάλα ζύμης να πλατύνει σε δίσκο πάχους 3 εκ.

Την τυλίγουμε µε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 30΄.

Ανάμεσα σε 2 λαδόκολλές ανοίγουμε σε φύλλο με πλάστη σε δίσκο ζύμης 32εκ.

Τη στρώνουμε σε βουτυρωμένη  ταρτιέρα 26εκ. προσεκτικά, καλύπτοντας και τα πλαϊνά τοιχώματα.

Τρυπάμε με πιρούνι όλη την επιφάνεια.

Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί και γεμίζουμε με βαρίδια (ρύζι ή όσπρια). Θα κάνουμε τυφλό ψήσιμο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για 20′.

Με προσοχή αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί με τα βαρίδια, αλείφουμε με ασπράδι αυγού και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15′ μέχρι να ροδίσει ελαφρά την τάρτα.

Τώρα είναι έτοιμοι να μπει η γέμιση.

Για τη γέμιση

Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το σπασμένο σκόρδο και τα μανιτάρια.

Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά ανακινώντας τα μανιτάρια, να ψηθούν και να στεγνώσουν.

Αφαιρούμε το σκόρδο.

Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μπέικον, το θυμάρι, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.

Σοτάρουμε για 1 – 2 λεπτά ανακατεύοντας.

Τώρα τα μανιτάρια πρέπει να είναι τελείως στεγνά και να μοσχοβολάνε.

Αφήνουμε την φάρσα μανιταριών στην άκρη.

Για την κρέμα τυριού

Σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί κρέμα, το ένα αυγό και τον έναν κρόκο (το ασπράδι από το δεύτερο αυγό το χρησιμοποιούμε στη ζύμη).

Με σύρμα τα ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν και προσθέτουμε λίγο αλάτι.

Βάζουμε μέσα στην ψημένη τάρτα τα μισά μανιτάρια και το τριμμένο τυρί.

Περιχύνουμε με την μισή κρέμα τυριού.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα μανιτάρια και περιχύνουμε με την υπόλοιπη κρέμα τυριού.

Ψήνουμε την τάρτα μανιταριών για 40 περίπου λεπτά, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα στους 160ºC.

Βγάζουμε την τάρτα μανιτάρια από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει να σταθεροποιηθεί για να κόψουμε σε κομμάτια.

Μετά από 10 λεπτά σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα.

 

argiro.gr  12 October, 2024 ΑΡΘΡΑ