Τάρτα με κρέμα λεμονιού και ροδάκινα
Υλικά
Κομμάτια: 8
Ζύμη
1 1⁄2 κούπα (200 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κούπας (30 γρ.) κορν φλάουρ
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 τσιμπιά αλάτι
110 γρ. βούτυρο αγελάδος, κρύο, σε μικρά κομμάτια
1/4 κούπας (50 ml) κρύο νερό
Γέμιση
5 κουτ. σούπας (50 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κούπες (200 γρ.) αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη
1 + 1/4 κούπας (160 γρ. συνολικά) ζάχαρη άχνη + λίγη επιπλέον, για το πασπάλισμα
90 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
3 ασπράδια αυγών
2-2 1⁄2 κουτ. σούπας (30-40 γρ.) χυμός λεμονιού
ξύσμα από 1 λεμόνι
3-4 ώριμα ροδάκινα, καθαρισμένα και κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
Διαδικασία
Ζύμη
Για να φτιάξουμε τη ζύμη της τάρτας, σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο και τα τρίβουμε με τις άκρες των δαχτύλων μας μέχρι να σχηματιστούν ψίχουλα.
Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε μια (όχι εντελώς) ομοιογενή ζύμη. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε 1-2 κουτ. σούπας επιπλέον νερό.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Γέμιση
Για να φτιάξουμε τη γέμιση της τάρτας, σε ένα φαρδύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την αμυγδαλόσκονη και την άχνη με μια ελαστική σπάτουλα.
Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και τα ασπράδια και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τέλος, ρίχνουμε τον χυμό και το ξύσμα και ανακατεύουμε ξανά.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με τον πλάστη, πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε λεπτό φύλλο. Τη μεταφέρουμε σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.
Απλώνουμε το μείγμα της γέμισης, αφήνοντας 2 εκ. κενό περιφερειακά.
Γυρίζουμε τις άκρες της ζύμης προς τα μέσα, να δημιουργηθεί ένα στεφάνι ζύμης περιφερειακά και να εγκλωβιστεί η κρέμα.
Τακτοποιούμε τις φέτες ροδάκινου στην επιφάνεια, ακτινωτά ή με όποιον ωραίο τρόπο θέλουμε.
Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 40 λεπτά ή λίγο παραπάνω.
Αφήνουμε την τάρτα με κρέμα λεμονιού και ροδάκινα να κρυώσει εντελώς, την πασπαλίζουμε με άχνη και σερβίρουμε.
Μυστικά
Για πιο ωραία εμφάνιση, μπορούμε να αλείψουμε στο τέλος τα βερίκοκα με λίγη μαρμελάδα βερίκοκο ή ροδάκινο, την οποία θα βράσουμε μαζί με λίγο νερό για να γίνει πιο ρευστή και υδαρής. Έτσι θα γυαλίζουν όμορφα και επίσης δεν θα μαυρίσουν.
Δείτε επίσης
- Aκτοπλοϊκά εισιτήρια: Έρχονται νέες αυξήσεις στις τιμές
- Χριστουγεννιάτικη Πορκετα
- ΕΛΓΑ: Ενεργοποιείται νέα συναλλαγή για τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών
- Tυμπάκι: Πρωτοβουλίες του Δήμου Φαιστού για την αποκατάσταση των πληγέντων
- Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Χριστούγεννα με βροχές και ισχυρούς ανέμους
Σχετικά άρθρα
- Εσείς τι θα μαγειρέψετε στα εορταστικά τραπέζια αυτών των ημερών;
- Τα πουλερικά των Χριστουγέννων: 4 γιορτινές συνταγές από τον Χριστόφορο Πέσκια
- 20 συνταγές με τις πατάτες πρωταγωνιστές και όχι σε δεύτερο ρόλο
- Μελομακάρονα: Oι 18 καλύτερες συνταγές μας για το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων
- Λαχανοντολμάδες με ολίγη πανσέτα, πάπρικα και μαραθόσπορο