«Ταξίδι» στα Μάταλα του ‘70: Άγνωστες ιστορίες από την εποχή των «χίπιδων» (φωτο)

mesaralive.gr  06 September, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
«Ταξίδι» στα Μάταλα του ‘70: Άγνωστες ιστορίες από την εποχή των «χίπιδων» (φωτο)

Το καταφύγιο δεκάδων ανθρώπων, μεταξύ αυτών της Τζόνι Μίτσελ και του Δημήτρη Τυπάλδου, έγιναν τα Μάταλα, μέχρι την «εισβολή» της Χούντας…

Η ομορφιά της Κρητικής φύσης, σε συνδυασμό με την πραγματική ελευθερία, κατέστησαν τα Μάταλα, το καταφύγιο δεκάδων ανθρώπων.

Τα Μάταλα, το γραφικό παραθαλάσσιο χωριό της Κρήτης, έγινε γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο τις δεκαετίες του 1960 και 1970.

«Καταφύγιο» από τη Χούντα

Ειδικόετρα, από το 1967 και έπειτα, τα Μάταλα αποτέλεσαν ένα πραγματικό καταφύγιο για πολλούς Έλληνες, μιας και στη χώρα επεβλήθη στρατιωτική δικτατορία, με επικεφαλής το Στυλιανό Παττακό.

Παράλληλα, τα Μάταλα κατάφεραν να αποτελέσουν καταφύγιο και για δεκάδες «παιδιά των λουλουδιών» από ολόκληρο τον κόσμο, καθώς, τους παρείχαν την ευκαιρία να αποκοπούν από τον πλαστικό τρόπο ζωής, να βρουν την προσωπική τους αλήθεια και να ζήσουν όπως οι «Πρωτόπλαστοι».

Η ελευθερία των Ματάλων δεν «ξέφυγε» από τον Παττακό

Την άνοιξη του 1970, μεσούσης της Χούντας, ένας διαφορετικός αέρας, έπνεε στις σπηλιές, στα Μάταλα, νότια του Ηρακλείου, ήταν ο αέρας της ξεγνοιασιάς, της ηρεμίας και - το κυριότερο - της ελευθερίας…

Και αυτό γιατί, τα Μάταλα είχαν καταφέρει να «ξεφύγουν» από τις επιβολές της Χούντας.

Βέβαια, αυτή η ελευθερία δεν έμελλε να κρατήσει για πολύ, καθώς, περί τα τέλη της άνοιξης του 1970 η Χούντα, με μία επιχείρηση στρατιωτικού τύπου - που φέρνει στο νου τη γνωστή ταινία «Φράουλες και Αίμα» - «σφράγισε» τις σπηλιές των Ματάλων.

Στα Μάταλα βρήκε τον έρωτα η Τζόνι Μίτσελ...

Στα Μάταλα έμελλε να βρει το δικό της καταφύγιο και η διάσημη Καναδή τραγουδίστρια και μουσικός, Τζόνι Μίτσελ, μετά από μία αδιέξοδη σχέση που είχε στις ΗΠΑ.

Εκείνη την άνοιξη, η Μίτσελ είχε κάνει «σπίτι» της μία από τις σπηλιές των Ματάλων, με την ίδια να βρίσκεται αντιμέτωπη με τα δραματικά γεγονότα και το κλείσιμο των σπηλιών.

Μάλιστα, στα Μάταλα, «γεννήθηκε» και ο έρωτάς της με τον Αμερικανό Κάρεϊ Ράντιτζ, οποίος εργαζόταν στην κουζίνα καταστήματος της περιοχής και για τον οποίο και έγραψε το τραγούδι «Carey», που «εξυμνεί» τα Μάταλα, με τον πλέον μοναδικό τρόπο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τραγούδι αναφέρεται και στο «Καφέ της Γοργόνας» (Mermaid Cafe), που υπήρχε στην περιοχή, το οποίο, όμως, γκρεμίστηκε από τη Χούντα..

«Come on down to the Mermaid Cafe

And I will buy you a bottle of wine

And we'll laugh and toast to nothing and

Smash our empty glasses down [...]

[...] The night is a starry dome.

And they’re playin’ that scratchy rock and roll,

Beneath the Matala Moon»

 

Με έμπνευση το παραπάνω τραγούδι, αργότερα ο Τζούλιαν Ντέιβις κινηματογράφησε μία ταινία μικρού μήκους για τα Μάταλα και τη Τζόνι Μίτσελ.

Σημειώνεται ότι και ο Λάκης Τυπάλδος, αδελφός του μαέστρου Δημήτρη Τυπάλδου, είχε ζήσει στα Μάταλα, λίγο πριν κάνει τα πρώτα βήματα της μουσικής του καριέρας, ενώ όλοι τον θυμούνταν για τη μοναδική του εκτέλεση στο τραγούδι «Lalena».

Η ιστορία της Νεφεριάνας

Όλα τα παραπάνω, μπορεί κανείς να τα διαβάσει στο βιβλίο του Μανώλη Νταλούκα, με τίτλο «Μάταλα, Η ιστορία της Νεφεριάνας».

Το μυθιστόρημα, το οποίο βασίζεται σε πραγματικές ιστορίες περιγράφει την ιστορία της Αθηναίας Αλεξίας, η οποία αποφάσισε να φύγει από το σπίτι της στην πρωτεύουσα, να έρθει στην Κρήτη και να γίνει χίπισσα, παίρνοντας το όνομα «Νεφεριάνα».

Χρώματα και αρώματα της Κρήτης «παίρνουν ζωή», μέσα από το βιβλίο του Μανόλη Νταλούκα, με τη Νεφεριάνα να γίνεται, τελικά, Κρητικοπούλα, καθώς, παντρεύεται τον Κρητικό, Αμαριανό.

Σημειώνεται ότι η Τζόνι Μίτσελ, καθώς και ο αγαπημένος της, Κάρεϊ, αποτελούν δύο εκ των προσώπων που παρουσιάζονται στο βιβλίο.

 

mesaralive.gr  06 September, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα