Τα τρία τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να κρατάτε στο ψυγείο γιατί γίνονται τοξικά

  19 December, 2024 ΑΡΘΡΑ
Τα τρία τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να κρατάτε στο ψυγείο γιατί γίνονται τοξικά

Η διατήρηση ορισμένων τροφίμων στο ψυγείο θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυνητικά θανατηφόρα τροφική δηλητηρίαση, προειδοποίησε ειδικός.

Σύμφωνα με την Jhanvi Sanghvi, κλινικό διατροφολόγο και influencer με έδρα την Ινδία, υπάρχουν τρία τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να μπαίνουν στο ψυγείο.

Κρεμμύδια, σκόρδα, πατάτες πάντα εκτός ψυγείου
Στην κορυφή της λίστας είναι τα κρεμμύδια. Η διατήρησή τους στο ψυγείο μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη μούχλας, είπε η Sanghvi στους 11.000 ακόλουθούς της στο Instagram.

Εξήγησε ότι η υπερβολική υγρασία στο κρεμμύδι παρέχει το τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη σπόρων μυκήτων που μπορεί να προκαλέσουν εμετό, κράμπες στο στομάχι και διάρροια, εάν καταναλωθεί.

Αυτό συμβαίνει επειδή η μούχλα -ένας τύπος μύκητα- στα τρόφιμα μπορεί να παράγει μυκοτοξίνες, οι οποίες είναι δηλητηριώδεις χημικές ουσίες που μπορεί να σας κάνουν να αρρωστήσετε.

Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που τα κρεμμύδια θα πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος, όπως ένα ντουλάπι, είπε η Sanghvi.

Η τοποθέτηση του σκόρδου στο ψυγείο ενέχει παρόμοιους κινδύνους. «Το σκόρδο μπορεί να βγάλει βλαστάρια και να γίνει λαστιχένιο όταν ψύχεται, χάνοντας τη γεύση και την έντασή του. Μπορεί να έχει πικρή γεύση και να είναι λιγότερο ελκυστικό, ταυτόχρονα αναπτύσσει μούχλα και μύκητες που είναι επιβλαβείς για την υγεία», τόνισε η Sanghvi.


Οι πατάτες είναι ένα άλλο τρόφιμο που θα μπορούσε να γίνει επιβλαβές αν φυλαχτεί στο ψυγείο, σύμφωνα με τη Sanghvi.

«Η ψύξη προκαλεί τη μετατροπή των αμύλων σε σάκχαρα, με αποτέλεσμα μια πιο γλυκιά γεύση και μια αμμώδη υφή. Αλλά το μαγείρεμα αυτών των αλλοιωμένων πατατών σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να παράγει ακρυλαμίδιο, μια δυνητικά επιβλαβή ένωση», προειδοποίησε η ειδικός.


Οι μπανάνες και το τζίντζερ
Σύμφωνα με την ειδικό, και οι μπανάνες πρέπει να μένουν στη φρουτιέρα και εκτός ψυγείου, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να τις κάνουν να «μαυρίζουν και να μαλακώνουν», επειδή διαταράσσεται η διαδικασία ωρίμανσής τους.

Τέλος, και το τζίντζερ πρέπει να συντηρείται εκτός ψυγείου, καθώς η ψύξη το στεγνώνει και χάνει τη φρεσκάδα και τη γεύση του.

 

  19 December, 2024 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα