Τα θερμοκήπια έσωσαν τις μπανάνες στην Κρήτη
Επειδή το μεγαλύτερο μέρος της καλλιέργειας μπανανιάς γίνεται σε θερμοκήπιο δεν επηρεάστηκε από τις έντονες αλλαγές του καιρού που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες, μας λέει ο κ. Μιχάλης Κεφαλάκηςπου είναι γραμματέας στον Παγκρήτιο Αγροτικό Συνεταιρισμό Μπανανοπαραγωγών.
Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου
Ο Συνεταιρισμός σύμφωνα με τον ίδιο διαθέτει μέσω των μελών του 600 στρέμματα με μπανανιές που αναπτύσσονται σε θερμοκήπια και 200 στρέμματα υπαίθρια καλλιέργεια. Η τελευταία ήταν αυτή που εμφάνισε προβλήματα λόγω του εντονότερου αέρα που δέχτηκε το δέντρο. Οι ιδανικές καιρικές συνθήκες για την μπανάνα, επισημαίνει ο κ. Μ. Κεφαλάκης είναι η θερμοκρασία να κυμαίνεται από 20 έως και 30 βαθμούς και το φυτό όντας τροπικό να έχει την κατάλληλη υγρασία. Μολονότι, όπως λέει υπάρχει μπανάνα όλο το χρόνο, η παραγωγή κορυφώνεται την περίοδο Σεπτέμβριο με Νοέμβριο/ Δεκέμβριο.
Ποσοτικά, ο Συνεταιρισμός αναμένεται να συγκομίσει όσο και πέρυσι , δηλαδή περίπου 2.500 τόνους. Αυτό σημαίνει ότι η στρεμματική απόδοση μεσοσταθμικά θα κινηθεί στους 5-6 τόνους περίπου , ενώ το κόστος της καλλιέργειας φθάνει στα 1500 ευρώ.
Από πλευράς τιμής, υπογραμμίζει ο ίδιος, δεν υπάρχουν αυξομειώσεις έναντι του 2017 , δηλαδή η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στο 1 ευρώ.
Σε καλή χρονιά εξελίσσεται η φετινή για την μπανάνα, μας λέει ο κ. Γιάννης Μαργαριτάκης, παραγωγός βιολογικού προϊόντος στο Ηράκλειο της Κρήτης. Δημιουργήθηκαν κατά τον ίδιο, κάποια προβλήματα λόγω του έντονου αέρα, αλλά στην παρούσα φάση όλα προχωρούν κανονικά. Εκτιμά ότι η δική του παραγωγή θα κινηθεί στα επίπεδα του 2017, όπως και η τιμή που πουλά. Συγκεκριμένα τις μπανάνες του τις δίνει στο Συνεταιρισμό με 1,60 ευρώ, ενώ σε κάποια καταστήματα της Βορείου Ελλάδος που τις προωθεί η τιμή ανεβαίνει στα 2 ευρώ.
Μολονότι θα περίμενε κανείς να υπάρχει πτώση στη ζήτηση καθώς η μπανάνα δεν θεωρείται αγαθό βασικής ανάγκης, ο κ. Γ. Μαργαριτάκης μας εξηγεί ότι ακριβώς λόγω της υψηλής διατροφικής αξίας που έχει το προϊόν υπάρχει μεγάλη ζήτηση, η οποία όμως δεν μπορεί να καλυφθεί από την εγχώρια παραγωγή, γι’αυτό και πραγματοποιούνται σημαντικές εισαγωγές από τρίτες χώρες.
Γεγονός που επιβεβαιώνει και ο κ. Μιχάλης Κεφαλάκης, τονίζοντας ότι στο προϊόν παρατηρείται κάποια πτώση στη ζήτησή του την περίοδο του Καλοκαιριού. Πτώση που όμως δεν έχει να κάνει με την αγοραστική ζήτηση αλλά με το γεγονός ότι την συγκεκριμένη εποχή βγαίνουν πάρα πολλά φρούτα και έτσι η κατανάλωση μοιράζεται σε περισσότερες διατροφικές επιλογές.
Αγροτική Έκφραση
Δείτε επίσης
- Γ’Εθνική: Άλλη μια ήττα για τον ΑΟΤ-Τα αποτελέσματα
- Για 40 εκατ. ευρώ «κόλλησε» το έργο του Πλατύ Ποταμού που θα «ξεδιψάσει» Ρέθυμνο και Μεσαρά
- Τυμπάκι: Όλα έτοιμα για τον εορτασμό της Αγίας Αικατερίνης-Το πρόγραμμα
- Κρήτη: Θυελλώδεις άνεμοι αύριο - Αναλυτικά η πρόγνωση - Το κεντρικό Λιμεναρχείο προειδοποιεί
- Π.Σ Τυμπακίου: Έρχεται το 2ο “South Santa Run”!