Τα ταψιά της Κυριακής: 9 συνταγές για τα καλά μας φαγητά
Μίνι απογευματινές προετοιμασίες λίγο πριν από την έξοδο του Σαββάτου και μπόλικες εκκρεμότητες για την Κυριακή το πρωί. Θα βάλουν και οι άλλοι ένα χεράκι. Η μάνα θα έρθει από νωρίς, το ίδιο και η θεία Π. Κι έτσι γύρω στις 11, Κυριακή πρωί, το φαγητό είναι πια στο ταψί, έτοιμο να οδεύσει προς τον αναμμένο φούρνο. «Εμείς παλιά είχαμε το φαγητό έτοιμο από τις 8, σκεπάζαμε το ταψί, το πηγαίναμε στον φούρνο, εδώ στη γωνία που είναι τώρα το μαγαζί της Δ. με τα χειροποίητα κοσμήματα. Του αφήναμε το ταψί και του λέγαμε θα περάσουμε μετά την εκκλησία να το πάρουμε. Δεν ξέρω, ρε παιδί μου, γιατί, αλλά είχε άλλη γεύση το φαγητό που μας έψηνε ο φούρναρης… Τέλος πάντων, πήγε 11.30, βάλε το επιτέλους να ψηθεί, ο πατέρας σου τρώει νωρίς».
Όσο να ψηθεί το φαγητό, έχει καταφτάσει όλη η οικογένεια. Μόλις αρχίσει να μυρίζει το ψητό, χτυπά το πρώτο κουδούνι, όταν η μυρωδιά έχει φτάσει πια στο σαλόνι το κουδούνι χτυπάει ξανά, και χτυπάει ακόμα μία φορά όταν τα στομάχια μας έχουν αρχίσει να γουργουρίζουν αγρίως και η μυρωδιά του φαγητού γίνεται κοφτερή, σφοδρή και εισχωρητική, γινωμένη και ξεροψημένη, είναι η μυρωδιά του «θα είναι έτοιμο σε πέντε λεπτά». Ξεκινά στο μεταξύ και μια παρέλαση μπροστά από τον φούρνο, «πήγαινε, χριστιανή μου, παραπέρα, τι στρογγυλοκάθισες μπροστά στην κουζίνα» – θελκτική βιτρίνα η γυάλινη πόρτα του φούρνου, «κάνω window shopping» λέει γελώντας η ανιψιά μου, που έχει στήσει καρτέρι καθισμένη έτσι ώστε να έχει ανεμπόδιστη θέα στο ταψί.
Το ταψί ξεφουρνίζεται. Στο τραπέζι οι μεζέδες παραμερίζουν, ακροβολίζονται, γίνονται παρελθόν, μπαίνει ένα ανθεκτικό σουπλά καταμεσής του φλοράλ τραπεζομάντιλου και έρχεται ένα ταψί με καψαλισμένες τις άκρες του και μαυρισμένα τα πλευρά του, να κλέψει με την ατσούμπαλη εμφάνισή του τα φώτα από τις κλασικές πορσελάνες της μαμάς. Χέρια διασταυρώνονται επάνω από το ταψί, μια μυστική συνωμοσία οικογενειακή.
Δείτε εδώ 9 συνταγές για κυριακάτικα ταψιά
Δείτε επίσης
- Καιρός: Θερμότερος από το κανονικό αναμένεται τον Δεκέμβριο
- Covid-19: Γιατί αργεί η ανάρρωση; Νέα έρευνα εξηγεί
- Υπομονή ακόμα για σημαντικές βροχοπτώσεις στην Κρήτη- Πότε αναμένονται
- Canederli alla tirolese, αλλιώς ιταλικά γιουβαρλάκια
- Μειώνονται οι τιμές του ελαιόλαδου στα ράφια