«Τα σημάδια της μνήμης στης φύσης τους δρόμους, της ζωής δημιουργεί τ’ όνειρο»
Γεννημένη στο Χάρακα Μονοφατσίου, σεργιάνησε τις ρούγες της γης. Με φινετσάτη, εκλεπτυσμένη ευγένεια και επαναστατική ματιά στα πράγματα. Πάντα με της νιότης το φασίδι στα χέρια της και στο νου το φως. Έτοιμη για νέους αγώνες σε όλα τα επίπεδα, για την αφύπνιση της κοινωνίας, δίχως την έννοια της κούρασης ή της ανταμοιβής.
Η κα Κατερίνα Σφακιανάκη – Hausner μας μίλησε αναφορικά με τη γαστρονομία – κρητική διατροφή, με αφορμή τη 10η γευσιγνωσία στα Φαραγγιανά.
Ο γαστρονομικός πολιτισμός, όπως αυτός διαμορφώθηκε στο πέρασμα των αιώνων, πόσο σημαντικός είναι για την Κρήτη και την τοπική κοινωνία;
Η Κρητική διατροφή όπως ονομάζεται πλέον και είναι γνωστή διεθνώς, προβάλλεται, διδάσκεται και εφαρμόζεται σε πολλά κέντρα αποκατάστασης στη Γερμανία -όπου έζησα και εργάστηκα - σαν πιο υγιής διατροφή. Πολλά βιβλία έχουν γραφεί από γνωστούς ιατρούς κυρίως καρδιολόγους, αλλά και από επίσης γνωστούς [Chef] μαγείρους που βοηθούν με τις συνταγές τους το αναγνωστικό κοινό να υιοθετήσει ένα εύγευστο και υγιή τρόπο διατροφής. Συνεπώς, πολλοί από τους τουριστικούς επισκέπτες μας έρχονται στο νησί μας αναμένοντας να γνωρίσουν και να γευτούν την Κρητική κουζίνα . Αυτός λοιπόν ο γαστρονομικός πολιτισμός διαμορφωμένος στο πέρασμα των αιώνων από όλα εκείνα τα αγαθά που πλούσια μας παρέχει η κρητική γης όλες τις εποχές του χρόνου, λόγω του ήπιου κλίματος και πλούσιας ηλιοφάνειας, είναι ένας σημαντικός θησαυρός για την Κρήτη και την τοπική κοινωνία.
Η ιστορία ενός λαού φαίνεται μέσα από τη διατροφή και τον τρόπο που μαγειρεύουμε σήμερα;
Η ιστορία ενός λαού φαίνεται και μέσα από τη διατροφή του, φυσικά γι’ αυτό είναι καθήκον όλων μας να διαφυλάξουμε το γαστρονομικό μας πολιτισμό όχι μόνο σαν ένα τουριστικό προϊόν, αλλά και για την υγεία και μακροζωία του πληθυσμού του νησιού μας.
Αυτός είναι και ο στόχος του θεσμού της γιορτής των γεύσεων της Μεσαράς που οργανώνεται για 10 χρονιά από το Δίκτυο Πολιτιστικών Συλλόγων Μεσαράς και πραγματοποιείται στις 3 Αυγούστου στα Φαραγγιανά.
Οι σύλλογοι έχουν αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια; Συμμετέχουν;
Ελπίζουμε στην ευρεία συμμετοχή των Συλλόγων αλλά και επισκεπτών αλλοδαπών και ντόπιων, για να αποδείξουμε ότι σεβόμαστε την ιστορία μας και τον γαστρονομικό πολιτισμό μας . Γιατί όπως δηλώνει και η λαϊκή σοφία: πες μου τι τρως για να σου πω ποιος είσαι... Χρειάζεται όμως πολλή δουλειά για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα και να προσελκύσουμε πολύ κόσμο, περισσότερους συλλόγους και φυσικά τους τουρίστες. Περισσότερη ενημέρωση και συνεχή, κοινές δραστηριότητες μεταξύ των συλλόγων για να υπάρχει κι ενδιαφέρον.
Μπορούμε επίσης να γιορτάζουμε τη γευσιγνωσία χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον χρησιμοποιώντας πλαστικά, γιατί και ο σεβασμός προς το περιβάλλον είναι έκφραση πολιτισμού και αποτελεί καθήκον απαράβατο για το Δίκτυο Πολιτιστικών Συλλόγων Μεσαράς.
Το να φροντίζεις στην αγκαλιά της σκέψης και του πολιτισμού το περιβάλλον στο οποίο ζεις και δραστηριοποιείσαι, σημαίνει πως ψάχνεις να βρεις και ν’ αναγνωρίσεις μέσα στην κόλαση τι δεν είναι κόλαση αλλά φως και να προχωρήσεις συλλογικά προς την εξέλιξη ανοίγοντας ένα παράθυρο στο ξέφωτο, όπως κάνει χρόνια τώρα η κα Κατερίνα με περισσή σπουδή, η οποία συν των πολλαπλών δραστηριοτήτων της είναι και μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου Συλλόγων Μεσαράς,.
Όλοι πιστοί καλεσμένοι στα Φαραγγιανά το Σάββατο – 3 Αυγούστου στις 8.00 το βράδυ.
Εύα Καπελλάκη – Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli “Federico II”].Μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου Συλλόγων Μεσαράς
Δείτε επίσης
- Tυμπάκι: Πρωτοβουλίες του Δήμου Φαιστού για την αποκατάσταση των πληγέντων
- Αρχαιολογικός χώρος Γόρτυνας: Αναβαθμίζονται οι διάδρομοι και η προσβασιμότητα
- Tυμπάκι: Πρωτογνωρες εικόνες μετά το σαρωτικό πέρασμα ανεμοστρόβιλου
- Tυμπάκι: Στις 2.000 οι υπογραφές για απόσχιση από τον Δήμο Φαιστού
- Δήμος Φαιστού-Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία λόγω έντονων καιρικών φαινομένων