Τα πλοία “πεθαίνουν” στο λιμάνι…

mesaralive.gr  13 July, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Τα πλοία “πεθαίνουν” στο λιμάνι…

φωτο:mesaralive.gr

Δύο αξιόπλοα Αιγυπτιακά αλιευτικά σκάφη σαπίζουν στο πανέμορφο λιμανάκι της Αγίας Γαλήνης, ωστόσο η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει την απομάκρυνσή τους προτού ολοκληρωθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες και ας υπάρχει κίνδυνος να βυθιστούν πριν αυτές ολοκληρωθούν !

Η εικόνα ειδυλλιακή στο μικρό γραφικό λιμανάκι, οι τουρίστες που κάνουν τη βόλτα τους τα φωτογραφίζουν και αναρωτιούνται “γιατί βρίσκονται εκεί και δεν αξιοποιούνται με κάποιο τρόπο !!! ”

Ίδια και η δική μας απορία!!!

Το mesaralive.gr απευθύνθηκε λοιπόν στον πρόεδρο του Τοπικού Διαμερίσματος Αγίας Γαλήνης, κ. Μανώλη Φουντιδάκη και του έκθεσε τον προβληματισμό του για αυτή την άσχημη εικόνα, σε έναν από τους πιο γνωστούς προορισμούς της Κρήτης, η απάντηση ήταν άμεση και ο προβληματισμός του επίσης μεγάλος:

“Το ένα από αυτά ήρθε πριν από 2 χρόνια στο λιμάνι μας, ήταν στα ανοικτά ακυβέρνητο - μετέφερε καύσιμα λαθραία - ήρθε εδώ και οι διαδικασίες άργησαν να ξεκινήσουν…. όταν ξεκίνησαν, προχωράνε με τόσο αργούς ρυθμούς που πρόσφατα κόντεψε να βυθιστεί το ένα από αυτά μέσα στο λιμάνι, λόγω βλάβης!

Μέχρι το Λιμενικό Ταμείο να βγάλει διακήρυξη προς δημοπρασία… έπρεπε επίσης να γίνουν και κάποιες ενέργειες στους ιδιοκτήτες που δεν υπήρχαν μέσω προξενείου, πέρασε ένα 6μηνο… πέρασε και δεύτερο 6μηνο, το Λιμενικό Ταμείο έβγαλε και δεύτερη διακήρυξη: 4.000€, για 180 τόνους σίδερων πλοίου και δεν βρέθηκε κάποιος να το πάρει.

Δεν βρέθηκε κανείς να το αγοράσει, γιατί ο κανονισμός λέει ότι  αυτός που θα το πάρει πρέπει υποχρεωτικά να το πάει στην Ελευσίνα που είναι το διαλυτήριο πλοίων για να το διαλύσει! Καταλαβαίνετε ότι το κόστος είναι μεγάλο.

Το άλλο είναι πρόσφατο περιστατικό, το πιάσανε να μεταφέρει λαθραία τσιγάρα, το άφησαν και αυτό εδώ να το τρώει η αλμύρα και η σκουριά προσωρινά, μέχρι να αποδεσμευτεί από την Εισαγγελία Ηρακλείου και να μπορέσει να φύγει.

Έχουμε κάνει επανειλημμένα ενέργειες για την απομάκρυνσή τους ή για την παραχώρησή τους στην τοπική κοινωνία προς εκμετάλλευση, είναι και τα δύο σε άριστη κατάσταση μηχανικά, θα μπορούσαν να βυθιστούν ελεγχόμενα σε κάποιες περιοχές και να γίνουν αξιοθέατα για καταδυτικές εξορμήσεις, που είναι κάτι πολύ μοντέρνο και θα τονώσει το τουριστικό προϊόν της περιοχής. Να σας δώσω ένα στοιχείο μόνο γι’ αυτό, ο καταδυτικός τουρισμός κατέχει το 6% παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια και συνεχώς αυξάνει τα ποσοστά του!

Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο σκουριασμένα πλοία στο λιμάνι, δεσμεύουν δύο θέσεις στο λιμάνι και δεν μπορούμε να φτιάξουμε μια μαρίνα για μικρά τουριστικά πλοία και θαλαμηγούς, όπως σχεδιάζουμε και επιπλέον απασχολούν το Λιμεναρχείο που αγρυπνά όλη τη νύχτα, για να μη γίνει κανένα ατύχημα! Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε.

Φαντάζεστε τι ζημιά θα γίνει και πόσα έξοδα θα απαιτηθούν εάν βουλιάξουν μέσα στο λιμάνι;… τότε θα κινητοποιηθούμε… τότε θα είναι αργά!”

Το mesaralive.gr ενώνει τη φωνή του μαζί με τους κατοίκους της Αγίας Γαλήνης, ας κινήσουν οι αρμόδιοι φορείς και αρχές τις διαδικασίες… όποιες προβλέπονται, ούτως ώστε να λάμψει ένα τουριστικό κόσμημα της Κρήτης, όπως είναι η Αγία Γαλήνη… κερδισμένη στο τέλος θα βγει η χώρα μας.

 

mesaralive.gr  13 July, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα