Τα πανηγυριώτικα: 23 συνταγές που μας αρέσουν από τα πανηγύρια του Αυγούστου
Σε μεγάλα καζάνια, συνήθως πάνω από φωτιά με ξύλα, σιγομαγειρεύονται τα «πανηγυριώτικα» -φαγητά της προσφοράς και του μοιράσματος. Συχνά είναι κάποιου είδους κρέας, μαζί με ένα ζυμαρικό βρασμένο στο ζωμό του, για να φτουρίσει, να ταΐσει τους πολλούς. Γλέντι και θρησκευτικό αίσθημα, χορός και πιάτα που περνάνε από χέρι σε χέρι συναντιούνται στα πανηγύρια που είναι συνυφασμένα με το ελληνικό καλοκαίρι. Ο Δεκαπενταύγουστος, το λεγόμενο και «Πάσχα του καλοκαιριού» ή και «Μικρό Πάσχα», μας δίνει αφορμή να θυμηθούμε πανηγυριώτικες συνταγές από όλη την Ελλάδα και να γιορτάσουμε φτιάχνοντάς τις στο σπίτι για την οικογένεια, την παρέα, τους συγγενείς, τους γείτονες.
Ο βασιλιάς των πανηγυριώτικων φαγητών είναι το βραστό «χοντρό» κρέας, δηλαδή τα μεγάλα σε ηλικία ζώα όπως η προβατίνα, η γίδα γκιόσα, το ζυγούρι, που ετοιμάζονται μέσα σε μεγάλες καζάνες και σερβίρονται στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας. Στα πανηγύρια της Αττικής, της Στερεάς Ελλάδας, όπως και της κεντρικής Εύβοιας κάνουν απαραιτήτως στιφάδο, συνήθως με μοσχάρι, ενώ στα πανηγύρια της Παναγιάς στη Λέσβο θα δοκιμάσετε και το κισκέκ ή κισκέτς που φτιάχνεται με σύβραση ρεβυθιών, σταριού και γίδινου ή πρόβειου κρέατος. Το κρέας μαγειρεμένο μαζί με το στάρι συνηθίζεται και σε άλλα πανηγύρια της Θεσσαλίας και αλλού. Οι γουρουνοπούλες με τις τραγανές τους πέτσες είναι το πανηγυριώτικο επίκεντρο στην Πελοπόννησο, ενώ σε πολλά πανηγύρια, κυρίως στο Αιγαίο, ετοιμάζουν μεγάλες ποσότητες από πατατάτο.
Δείτε εδώ 23 πανηγυριώτικες συνταγές
Δείτε επίσης
- Τα βασικά χαρακτηριστικά του μεταβατικού συστήματος πληρωμών και ελέγχων των αγροτικών επιδοτήσεω
- Σε τροχιά κακοκαιρίας η Ελλάδα από σήμερα μέχρι το Σάββατο
- ΟΗΕ: Κάθε 10 λεπτά μια γυναίκα δολοφονείται από οικείο της πρόσωπο –Το σπίτι ο πιο επικίνδυνος χώρος
- Χρήσιμες συμβουλές λίγο πριν από τη Black Friday – Πώς θα κάνετε ασφαλείς αγορές
- Γιορτάζει σήμερα η Αγία Αικατερίνη-– Η συμβολή της στα γράμματα και στον Χριστιανισμό





