Τα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς ξανά στο επίκεντρο

  23 April, 2019 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Τα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς ξανά στο επίκεντρο

Ηταν ειρωνεία της τύχης. Λίγο πριν ο πλανήτης εορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών, μια πυρκαγιά κατέκαυσε τμήμα ενός από τα πιο εμβληματικά μνημεία της ανθρωπότητας.

Και μπορεί τις τελευταίες δεκαετίες να έχει υπάρξει παγκόσμια ευαισθητοποίηση στο θέμα αυτό, όμως αποδεικνύεται περίτρανα ότι τα σπαράγματα του παρελθόντος, όσο σπουδαία και αν είναι, παραμένουν ευάλωτα. Ενα ηχηρό μήνυμα για τη συνεχή προστασία και διαφύλαξή τους εστάλη από την εκδήλωση για τα ελληνικά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO που διοργάνωσε το Ιδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου, την Τετάρτη, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης.

 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η έκδοση του ιδρύματος για τα 18 ελληνικά μνημεία που εντάσσονται στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η οποία υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μίλητος. Ο χαρισματικός φωτογράφος Γιάννης Γιαννέλος φωτογράφισε με μοναδικό τρόπο από την Ακρόπολη και την Ολυμπία μέχρι τους Δελφούς, την Επίδαυρο, τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου κ.ά. Τα κείμενα υπογράφουν αρχαιολόγοι του ΥΠΠΟ.

 «Πιστεύω πως δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να παρακολουθήσει κανείς τη μοναδική ιστορική διαδρομή του ελληνικού έθνους, παρά ακολουθώντας τα μνημεία μας που στέκονται όρθια στον χρόνο, αποτελώντας ζωντανές αποδείξεις της αέναης πορείας του ανθρωπίνου γένους, που προσπαθεί μέσα από τις αξίες του πολιτισμού και του ανθρωπισμού να βγει στο φως», υπογράμμισε η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Βαρδινογιάννη, κατά την έναρξη της εκδήλωσης. Εκανε ξεχωριστή αναφορά στο τραγικό γεγονός της καταστροφής της Παναγίας των Παρισίων, ανακοινώνοντας ότι το ίδρυμα θα διοργανώσει πανελλαδικό διαγωνισμό ζωγραφικής για να ευαισθητοποιήσει τη νέα γενιά για την ανάγκη επαγρύπνησης με θέμα «Οι λαοί και τα μνημεία τους».

Το πρώτο αντίτυπο του λευκώματος για τα μνημεία παρεδόθη από την ίδια στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στον χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι η έκδοση αυτή συνιστά εμβληματική συμβολή στην ανάδειξη και την υπεράσπιση του πολιτισμού μας, του ευρωπαϊκού πολιτισμού, του οποίου ο ελληνικός αποτελεί αναντικατάστατη αντηρίδα. Στην ομιλία του αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στην επιστροφή των Γλυπτών. «Χωρίς τα Γλυπτά ο Παρθενώνας, βαριά λαβωμένος από μια ιερόσυλη πράξη βανδαλισμού, δεν μπορεί να εκπέμψει προς την ανθρωπότητα το αειθαλές και μοναδικό πολιτισμικό μήνυμα που του αναλογεί».

 Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, ο οποίος πραγματοποίησε διάλεξη με τίτλο «Μνήμη, μνημεία και πολιτιστική κληρονομιά». Στη διάλεξή του ο κ. Σταμπολίδης μίλησε αναλυτικά για την αξία της μνήμης και των μνημείων. Μιλώντας για το λεύκωμα υπογράμμισε ότι τα 18 ελληνικά μνημεία που εντάσσονται στον κατάλογο της UNESCO «όσο λίγα και αν φαίνονται, είναι ικανά να καταδείξουν ότι ο πολιτισμός μας έχει μια ειδοποιό διαφορά σε σχέση με άλλους πολιτισμούς: είχε πάντοτε μέτρο τον άνθρωπο».

 Μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές της εκδήλωσης, την οποία χαιρέτισαν ο Δημήτρης Παντερμαλής και άλλοι ομιλητές, ήταν όταν τέσσερις μαθητές γυμνασίου και λυκείου, εκπροσωπώντας τη νέα γενιά, έστειλαν το δικό τους μήνυμα για την ανάγκη προστασίας και σεβασμού των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς.

 

Δείτε επίσης

    Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις

Σχετικά άρθρα

  23 April, 2019 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα