Τα φυτοφάρμακα καταστρέφουν το σπέρμα.

mesaralive.gr  14 April, 2015 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Τα φυτοφάρμακα καταστρέφουν το σπέρμα.

Μελέτη που έγινε από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ σε 338 δείγματα σπέρματος από 155 άνδρες ηλικίας 18 έως 55 ετών και η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό για θέματα ανθρώπινης αναπαραγωγής «Human Reproduction» έδειξε ότι η ποιότητα του σπέρματος είναι άμεσα συνδεδεμένη και την ποιότητα της τροφής.

Όπως αποκάλυψε η μελέτη, η περιεκτικότητα σε φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά που καταναλώνει ένας άνδρας έχει άμεση επίπτωση στην ποσότητα και την ποιότητα του σπέρματος του, γεγονός που σημαίνει ότι έχει μειωμένη ικανότητα αναπαραγωγής.

Η μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες που έτρωγαν μιάμιση μερίδα φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα, οι οποίες περιείχαν υψηλές συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων, είχαν κατά μέσο όρο 49% λιγότερα σπερματοζωάρια ανά εκσπερμάτιση και 32% λιγότερα φυσιολογικά σπερματοζωάρια, σε σχέση με όσους κατανάλωναν φρούτα και λαχανικά που δεν είχαν μεγάλη συγκέντρωση φυτοφαρμάκων ή μικρότερες μερίδες ημερησίως.

Επιπροσθέτως όσοι κατανάλωναν φρούτα και λαχανικά με λιγότερη περιεκτικότητα σε φυτοφάρμακα, είχαν αυξημένα κατά 37% τα φυσιολογικά σπερματοζωάριά τους.

Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Χόρχε Τσαβάρο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να καταναλώνουν οι άνδρες φρούτα και λαχανικά στην καθημερινή τους διατροφή, απλά θα πρέπει να προσέχουν τα τυχόν κατάλοιπα στα φρέσκα τρόφιμα οπότε καλό θα είναι πριν τα καταναλώσουν να τα πλέουν σχολαστικά.

Όπως σημειώνει μάλιστα το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, μικρές ποσότητες φυτοφαρμάκων περιέχουν τα φασόλια, τα όσπρια, τα κρεμμύδια και τα γκρέιπφρουτ, ενώ αυξημένες ποσότητες ανιχνεύονται στο σπανάκι, τις φράουλες, τα μήλα και τα αχλάδια.

Ωστόσο, να σημειώσουμε ότι αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αφορά την έκθεση στα φυτοφάρμακα μέσω της διατροφής και το πώς αυτή επηρεάζει τη διαδικασία σπερματογένεσης στους άνδρες, και χρήζει σύμφωνα με τους ειδικούς περεταίρω έρευνας στο γενικό πληθυσμό, καθώς αυτή  συμπεριέλαβε άνδρες με προϋπάρχοντα προβλήματα γονιμότητας, οι οποίοι επισκέπτονταν κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

mesaralive.gr  14 April, 2015 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα