Τα αυγουστιάτικα ραντεβού στην πλατεία

mesaralive.gr   01 August, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Τα αυγουστιάτικα ραντεβού στην πλατεία

"Στη μέση μέση του χωριού βρίσκεται η πλατεία κι όλοι την καμαρώνουμε ωσάν τη Βενετία..."

"Το βραδυ οι Τυμπακιανοί εκεί θα μαζευτούνε,να πιούν το καφεδάκι τους και να ξεκουραστούνε.

Να πουν τα καλαμπούρια τους,να κάνουν αναλύσεις,να πουν για τους πολιτικούς ,να ρίξουν κυβερνήσεις.

Να κάνουν πλάκες όμορφες σ'όλους τους φλυαρούντες,το λούξ να κανονίσουνε για να μην κοιμηθούνε."

("Ρίμες για την πλατεία" του Γ.Χονδράκη απο το βιβλίο του Αλκιβιάδη Σταυριανάκη "Το Τυμπάκι-Αναμνήσεις και βιώματα απο μια δύσκολη εποχή")

Τον Αύγουστο όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην κεντρική πλατεία του Τυμπακίου που αποτελεί διαχρονικά σημείο συνάντησης  για μόνιμους κάτοικους και ξενιτεμένους.

Η πλατεία υπήρξε πάντοτε  καταφύγιο ηρεμίας και δροσιάς ενώ οι επιβλητικοι ευκάλυπτοι και το σιντριβάνι της μαγνήτιζαν τα βλέμματα και προκαλούσαν δέος στους επισκέπτες που μιλούσαν  για τις ιδανικές συνθήκες που συναντούσαν.

Για τους παλαιότερους που συνήθιζαν να περνούν τα καλοκαίρια τους κάτω απο τον ίσκιο του μεγάλου ευκαλύπτου και να τρέχουν ξεγνοιαστοι γύρω απ'το σιντριβάνι οι αναμνήσεις εκείνων των χρόνων είναι "θησαυρός" και μενουν αναλοίωτες.

Σήμερα, ακόμα κι αν έχει αλλάξει μορφή, μετά την ανάπλαση, εξακολουθεί να αποτελεί πόλο έλξης  ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες και σημείο αναφοράς για την περιοχή του Τυμπακίου, με τα παραδοσιακά καφενεία και τις γύρω καφετέριες να έχουν την τιμητική τους αυτή την περίοδο του χρόνου, με αποκορύφωμα το πανηγύρι που γίνεται το διήμερο 24 και 25 Αυγούστου, παραμονή κι ανήμερα του Αγίου Τίτου του πολιούχου και προστάτη του χωριού.

 

Η κεντρική φωτογραφία είναι απο το βιβλίο "Το Τυμπάκι-Αναμνήσεις και βιώματα απο μια δύσκολη εποχή" του Αλκιβιάδη Σταυριανάκη που διετέλεσε πρόεδρος της τότε κοινότητας κι έβαλε τις βάσεις για να μετατραπεί το Τυμπακι σε ένα σύγχρονο,αποκεντρωμένο, περιφερειακό αστικό κέντρο.

 

mesaralive.gr   01 August, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα