Τα Αστερούσια της Παράδοσης, της Ιστορίας, του Παρόντος & του Μέλλοντος
Πραγματοποιήθηκε στις 11 έως 14 Ιουλίου 2019, στα Αστερούσια, το Δεύτερο Συνέδριο για τα Αστερούσια, το οποίο στέφθηκε με επιτυχία.
Οι επισκέψεις-ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους και οι εργασίες του Συνεδρίου έγιναν σύμφωνα με το πρόγραμμα.
Τις εργασίες του Συνεδρίου ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος και τις χαιρέτισαν οι άρχοντες της περιοχής.
Σύμφωνα ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής: «Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου έγιναν ξεναγήσεις στο Φουρνοφάραγγο, στον Άγιο Γεώργιο ( Κουλουρίδα ), στην Κουμάσα, στους ναούς των Ταξιαρχών και Θεοτόκου ( στο Δωράκι ), στον Καταρράκτη του Αμπά ,στο Λαογραφικό Μουσείο των Παρανύμφων και στα αξιοθέατα του χωριού Λιγόρτυνος.
Έγιναν τα εγκαίνια έκθεσης καλλιτεχνικής φωτογραφίας ( στον Χάρακα ) του Γεωργίου Βαρβάκη και ξενάγηση στο poster του Κωνσταντίνου Παπαδάκη με θέμα «Παλιές και σπάνιες εκδόσεις στην Ιερά Μονή Απεζανών».
Οι εργασίες του συνεδρίου διεξήχθησαν σύμφωνα με το πρόγραμμα.
Έγιναν πενήντα μία ανακοινώσεις, τις οποίες παρακολούθησαν πολλοί άνθρωποι.
Οι εργασίες του Συνεδρίου διεξήχθησαν σε διάφορους τόπους, γιατί οι οργανωτές σεβάστηκαν την επιθυμία των τοπικών αρχόντων που ήθελαν να … γίνει κάτι και στο χωριό τους.
Έτσι λοιπόν οι εργασίες του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν στον Πύργο, στον Χάρακα, στο Μεσοχωριό, στη Λιγόρτυνο και στον Αχεντριά.
Τα Αστερούσια μάς έχουν πει πολλά και έχουν ακόμα πολλά να μάς πουν και πολλά να μας φανερώσουν.
Και εμείς, άρχοντες και αρχόμενοι, οφείλουμε να τα αφουγκραστούμε και να τα προσέξουμε.
Μάς μίλησαν για το παρελθόν, για το παρόν και για το μέλλον τους.
Μας ζήτησαν να τα αγαπήσουμε, να τα αγκαλιάσουμε και να οραματιστούμε μαζί το μέλλον τους.
Μάς θέλουν φίλους και αρωγούς τους, συνδημιουργούς του μέλλοντός τους.
Θέλουν την αγάπη μας και τη βοήθειά μας για το δικό τους αύριο.
Και βέβαια δεν μπορούμε να τους το αρνηθούμε.
Και όλων μας η αγάπη και η αγωνία για το αύριο των Αστερουσίων φάνηκε όλες αυτές τις μέρες.
«Σχέδιο ανάπτυξης του ορεινού όγκου των Αστερουσίων στο πλαίσιο ένταξής τους στο Δίκτυο ‘’Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της Unesko’’» ήταν το θέμα της ανακοίνωσης της Θεανώς Βρέντζου, Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφέρειας Κρήτης.
Η θεραπευτική χλωρίδα των Αστερουσίων, Τα αγαθά της Παιδείας και η ανάπτυξη των Αστερουσίων, Προτάσεις για την πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη των Αστερουσίων, Η αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της περιοχής των Αστερουσίων, Η σημασία του νέου θεσμού της Κτηματογράφησης για το παρόν και το μέλλον των Αστερουσίων, Συν-δημιουργώντας στα Αστερούσια την αειφόρο ανάπτυξη του μέλλοντος με Διάλογο, Η προοπτική των Ενεργειακών Κοινοτήτων για την περιοχή των Αστερουσίων, Η θέση του τοπικού γλωσσικού ιδιώματος στην Εκπαίδευση και Γλωσσικοί ιδιωματισμοί, Τα Αστερούσια στη δίνη της διεθνούς και ελληνικής ιστορίας, Τα Αστερούσια στις Πράξεις του παπά Τζοβάννι Κρούσου, Αστερούσια: Γεωγραφία και Ιστορία, Αστερουσιανοί Μακεδονομάχοι, Τα ασκληπιεία των Αστερουσίων, Η μινωική Κουμάσα, Δομές Βιομηχανικής Αρχαιολογίας στα Αστερούσια, Τοπωνυμιολογικά των Αστερουσίων, Η περίθαλψη στα Αστερούσια, Η μαντινάδα ως μέσο επικοινωνίας στα Αστερούσια, Ανακαλύπτοντας την άγνωστη πλευρά των Αστερουσίων, Ιστορική διαδρομή του Αχεντριά, Από την ιστορία και τις παραδόσεις του Μεσοχωριού, Αποτυπώματα της Οθωμανικής κυριαρχίας στα Αστερούσια, Οι Βενετσιάνικες ακτοφρουρές στα Δυτικά Αστερούσια, Ιστορική περιήγηση στον Χάρακα 1940-1945, Στοιχεία για τα Αστερούσια στα κατάστιχα του Μιχαήλ Μαρά, Η Κουμάσα ως διεπιστημονική πρόκληση, Η Λιγόρτυνος και τα μνημεία της, Λασαία: σε αναζήτηση μιας αρχαίας πόλης, Ο ιεράρχης Βασίλειος Ε΄ Μαρκάκης, Ο ναός του Αγίου Δημητρίου στον Αχεντριά, Ο μύθος της Ευρώπης στα Αστερούσια και οι ιεροί συμβολισμοί των Αστερουσίων, Ο Μιχαήλ Κουρμούλης και ο Καπετάν Γιάννης Αϊονικολιώτης, Το Λεξικό της βοσκικής ζωής, Η Λιγόρτυνος μετά το 1922, Η υφαντική στα Αστερούσια, Φουρνοφάραγγο: μια ψηφίδα στα Αστερούσια, Το τυπογραφείο του Κυπράκη στις Μοίρες, Γράμματα από τα Καπετανιανά, Το Δημοτικό Σχολείο του Πύργου, Τοπωνυμιολογικά των Αστερουσίων, Παλιές Μονές στον Αχεντριά, Βαδίζουμε καλά ( ; ) είναι τα θέματα που παρουσιάστηκαν τις τέσσερις ημέρες στο Συνέδριο.
Το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας ευελπιστεί ότι θα βρεθεί κάποιος φορέας ο οποίος θα συμβάλει οικονομικά και τα λεχθέντα στο Συνέδριο, μαζί με τα λεχθέντα στις ξεναγήσεις, θα αποτελέσουν τον τόμο των Πρακτικών του Δευτέρου Συνεδρίου για τα Αστερούσια.Στη λήξη των εργασιών του Συνεδρίου, στον Αχεντριά, κατατέθηκαν στο προεδρείο προτάσεις-ψηφίσματα σχετικά με τα Αστερούσια, τα οποία τέθηκαν για έγκριση στην ολομέλεια και έγιναν ομόφωνα δεκτά
Και αυτά είναι :
Αρχαιολογικός χώρος στη μινωική θέση Δαμάντρι. Να συνεχιστεί η ανασκαφή, να αναδειχθεί και να προστατευθεί ο αρχαιολογικός χώρος.
Ανάδειξη των αρχαιοτήτων στη Λιγόρτυνο.
Να δημιουργηθεί, και να γίνει θεσμός, ετήσιο διεθνές forum καλλιτεχνικών συναντήσεων σε όλους τους Δήμους της Μεσαράς, από τη Φαιστό μέχρι τη Βιάννο, κάθε χρόνο και σε άλλο Δήμο, με έμφαση στην υποστήριξη και προβολή των ντόπιων καλλιτεχνών.
Να προχωρήσουν οι διαδικασίες της ίδρυσης της Σταυρουλάκειου Βιβλιοθήκης στον Χάρακα.
Ως γνωστόν ο κ. Μάνος Σταυρουλάκης, παιδοχειρουργός από τον Χάρακα, κάτοικος Αθηνών, συζητά με τον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων να μεταφερθεί στον Χάρακα και να τεθεί σε λειτουργία, σε κτήριο του Δήμου, η βιβλιοθήκη του, αποτελούμενη από σαράντα χιλιάδες τίτλους βιβλίων, η οποία θα λειτουργεί ως δανειστική.
Η λειτουργία αυτής της βιβλιοθήκης θα συμβάλει στο μορφωτικό ανέβασμα των κατοίκων των Αστερουσίων.
Ο Δήμος Αρχανών Αστερουσίων, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, οι Ενορίες, οι Τοπικές Κοινότητες και αρκετοί πολίτες αγκάλιασαν το Συνέδριο, το βοήθησαν και έδειξαν τον καλύτερο εαυτό τους.
Και όλα τα χωριά πήραν άριστα ( 10΄).
Το συνέδριο πέτυχε σε μεγάλο βαθμό, γιατί :
Οι ανακοινώσεις, οι περισσότερες, ήταν υψηλού επιπέδου.
Παρουσιάστηκαν διάφορα θέματα και μελετήθηκαν πολλές πτυχές των Αστερουσίων.
Αποδείχτηκε ότι κάποιοι άνθρωποι αγαπούν πραγματικά τον τόπο τους και παρακολούθησαν όλες τις εργασίες του Συνεδρίου.
Στη συζήτηση μετά από κάθε συνεδρία πολλοί λάμβαναν μέρος και πρόσθεταν στοιχεία.
Το Συνέδριο θα έχει επιτύχει στο μεγαλύτερο βαθμό, όταν εκδοθούν τα Πρακτικά του.
Εμείς θα προσπαθήσουμε να έχουν τυπωθεί τα Πρακτικά μέχρι το Πάσχα του 2020.
Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι το κόστος της έκδοσης θα το καλύψουν ο Δήμος Αρχανών Αστερουσίων και η Περιφέρεια Κρήτης.
Το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας ευχαριστεί όλους όσοι συνέβαλαν, με όποιον τρόπο, στην πραγματοποίηση και επιτυχία του Συνεδρίου αλλά και εκείνους που θα βοηθήσουν να τυπωθούν τα Πρακτικά του».