Σύμβαση για τα αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά της Κρήτης

mesaralive.gr  30 November, 2017 ΚΟΣΜΟΣ
Σύμβαση για τα αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά της Κρήτης

Φωτο: mesaralive.gr

Μια σημαντική προγραμματική σύμβαση για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της Κρήτης

Προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης, του ΤΕΙ Κρήτης (Σχολή Γεωπονίας-Τροφίμων) και του Οργανισμού ΕΛ.ΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για την υλοποίηση ερευνητικού έργου που αφορά τη συλλογή αβελτίωτου πολλαπλασιαστικού υλικού από τα κυριότερα αυτοφυή και ενδημικά αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά της Κρητικής χλωρίδας και τη δημιουργία μητρικών φυτειών με σκοπό την ελεγχόμενη διάθεση φυτωριακού υλικού σε πιστοποιημένους φυτωριούχους και παραγωγούς αρωματικών φυτών συνυπέγραψαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης Γιώργος Παπαδουράκης.

Στην σημερινή υπογραφή της σύμβασης στη Περιφέρεια παρόντες ήταν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα Μανόλης Χνάρης, ο καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας ΤΕΙ Κρήτης Γιώργος Παπαδουράκης, και ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φωτάκης.

Ο προϋπολογισμός για το ερευνητικό έργο από το πρόγραμμα  «ΚΡΗΤΗ-ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» που είναι ενταγμένο στο σχέδιο δράσης της Περιφέρειας Κρήτης ανέρχεται στα 30.000 ευρώ.

«Η Περιφέρεια Κρήτης  λόγω έλλειψης πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού  των αρωματικών φυτών και της εισαγωγής γενετικού υλικού διαφορετικών ειδών ή πληθυσμών άλλων περιοχών , που βάζει σε κίνδυνο το γενετικό υλικό και την βιοποικιλότητα του νησιού, προχωρά σήμερα σε προγραμματική σύμβαση με το ΤΕΙ Κρήτης και τον «ΕΛΓΟ Δήμητρα»  για την διάσωση των ντόπιων ποικιλιών. Σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα θα στηριχτεί μια δυναμική καλλιέργεια, όπως των αρωματικών φυτών,  η μελισσοκομία, αλλά πολύ περισσότερο θα ωφεληθούν οι παραγωγοί μας που ασχολούνται με την μεταποίηση και  την οικοτεχνία» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης πρωτογενή τομέα Μανόλης Χνάρης.

Περιγραφή σκοπιμότητα-αναμενόμενα αποτελέσματα

 Η καλλιέργεια των αρωματικών φυτών είναι αναπτυσσόμενος κλάδος του πρωτογενή τομέα στην Κρήτη και τα τελευταία χρόνια υπάρχει συνεχώς αυξανόμενο  ενδιαφέρον για την καλλιέργεια αρωματικών- φαρμακευτικών φυτών.  Ήδη καλλιεργούνται παραπάνω από 300 στρ. στην Κρήτη με αρωματικά φυτά διαφόρων ειδών και 42.000 στρ. σε όλη την Ελλάδα (στοιχεία ΟΠΕΚΕΠΕ 2014).

Στην Περιφέρεια της Κρήτης, η προώθηση της καλλιέργειας των ιθαγενών αρωματικών - φαρμακευτικών φυτών με οικονομική αξία συνάδει με την προστασία της βιοποικιλότητας, και της  γενετικής καθαρότητας των ενδημικών και  ιθαγενών ειδών και υποειδών και  αποτελεί ιδανική λύση για την αξιοποίηση μειονεκτικών, ορεινών και ημιορεινών εκτάσεων του νησιού που τείνουν να εγκαταλείπονται.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της Περιφέρειας Κρήτης κατατάσσει τα  αρωματικά φυτά στους τομείς προτεραιότητας. Με την έρευνα και τη διάθεση  πολλαπλασιαστικού υλικού από ντόπιους επιλεγμένους φυσικούς πληθυσμούς θα προστατευτούν τα υπάρχοντα είδη και η βιοποικιλότητα του νησιού. Με την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων αλλά την δημιουργία μεταποιητικών μονάδων οικοτεχνικής ή εμπορικής κλίμακας για τη μεταποίηση, τυποποίηση και εμπορία των αρωματικών φυτών αναμένεται να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Η καλλιέργεια και εκμετάλλευση των αρωματικών - φαρμακευτικών ειδών με οικονομική αξία, τα οποία αυτοφύονται στην Κρήτη, θα οδηγήσει παράλληλα στην ανάπτυξη της μελισσοκομίας ενώ θα αποτελέσει και πρόσθετο πόλο έλξης ελλήνων και ξένων τουριστών.

Το ερευνητικό έργο θα εκτελεστεί από το Τμήμα Γεωπονίας του ΤΕΙ Κρήτης, και τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σε συνεργασία με το ΜΑΙΧ και θα περιλαμβάνει τη συλλογή, διατήρηση και δημιουργία φυτειών για αναπαραγωγή και ελεγχόμενη διάθεση πολλαπλασιαστικού υλικού σε πιστοποιημένους φυτωριούχους και ενδιαφερόμενους παραγωγούς για τα παρακάτω είδη:

Τα ενδημικά είδη του Κρητικού μαλοτίρα (Sideritis syriaca subsp. syriaca)  και (άγρια) μαντζουράνα ή καλοκοιμηθιά Origanum microphyllum), την αυτοφυή ρίγανη (Origanum vulgare subsp. hirtum και  Origanum onites), το ενδημικό δίκταμο (έρωντας)   (Origanum dictamnus), το φασκόμηλο  (Salvia fruticosa, συν. Salvia triloba ), το κεφαλωτό θυμάρι (Thymbra capitata syn. Coridothymus capitatus), το  θρούμπι (Satureja thymbra), το μελισσόχορτο (Melissa officinalis subsp. altissima) και τέλος την  καλλιεργούμενη μαντζουράνα (Origanun majorana συν. Majorana hortensis )

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

mesaralive.gr  30 November, 2017 ΚΟΣΜΟΣ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα