Τα αμπελόφυλλα δεν είναι μόνο για ντολμάδες: 18 συνταγές για να τα δείτε… αλλιώς

Μπορεί να έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τα αμπελόφυλλα κυρίως σε ντολμάδες, όμως, με τα τρυφερά, φρέσκα φύλλα που υψώνουν βουναλάκια στους πάγκους της λαϊκής από τα τέλη Απριλίου μέχρι τα τέλη του Μάη – αρχές του Ιούνη, φτιάχνουμε κι άλλα ωραία φαγητά. Τυλίγουμε ψάρια, όπως σαρδέλες, γαύρους, λαβράκια ή τσιπούρες αλλά και κρέατα, από κοτόπουλο ή χοιρινό μέχρι το περίφημο αρνάκι «του αμπελουργού». Η ελαφρώς ξινούτσικη γεύση των αμπελόφυλλων ταιριάζει πραγματικά με όλα. Μέχρι και σε σούπα τα έβαλε ο Βασίλης Καλλίδης σε μια από τις συνταγές που θα βρείτε παρακάτω. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν με δεκάδες διαφορετικούς τρόπους. Σχεδόν παντού μπορούν να τρυπώσουν: να τα βάλουμε λόγου χάρη στο σπανακόριζο, στις μπάμιες ή στον αρακά, να φτιάξουμε μια τυρόπιτα ή μια κιμαδόπιτα με αμπελόφυλλα αντί για φύλλο…
Είναι εύκολο να πάρουμε μια χούφτα πολύ μικρά αμπελόφυλλα, να τα πλύνουμε, να τα στεγνώνουμε και να τα ρίξουμε όπως είναι, ωμά, σε μια ντοματοσαλάτα, ή μια σαλάτα με μαυρομάτικα. Μια άλλη ιδέα που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα είναι να τα τηγανίσουμε (αφού πρώτα τα ζεματίσουμε και τα στεγνώσουμε καλά) με ελάχιστο ελαιόλαδο, μέχρι να γίνουν τραγανά. Τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και έπειτα γαρνίρουμε από σαλάτες και πιλάφια μέχρι σούπες. Όχι ότι δεν τρώγονται και σκέτα, σαν τσιπς, αφού συνοδεύουν τέλεια ένα ποτό ή ένα λευκό κρασί.
Δείτε 18 πρωτότυπες συνταγές με αμπελόφυλλα
Δείτε επίσης
- Λιμεναρχείο Ηρακλείου : έκτακτη προειδοποίηση για ισχυρούς ανέμους αύριο Παρασκευή
- Η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής ψήφισε τον Βασίλη Φλωρίδη για εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
- Αποφυλακίζονται Παππάς και Παναγιώταρος
- Εκθαμβωτική γιορτή στη Νάπολη: Γιορτάζουν την ίδρυσή τους από τους Έλληνες - Δείτε εικόνες
- ΟΟΣΑ:Τι λέει ο Οργανισμός για τις αγροτικές επιδοτήσεις, το ρεύμα και την παραγωγικότητα στην Ελλάδα