ΣΥΡΙΖΑ ώρα μηδέν: Μια ανάσα από τη διάσπαση - Θέμα ωρών οι αποφάσεις
Στις 11:00 είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει η τελική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Λίγη ώρα νωρίτερα ο Στέφανος Κασσελάκης θα τερματίζει τον Μαραθώνιο των πέντε χιλιομέτρων ενώ παράλληλα οι ομάδες της Έφης Αχτσιόγλου, του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Διονύση Τεμπονέρα θα αποφασίζουν τις επόμενες κινήσεις τους. Αν δηλαδή η αποχώρηση τους από την χθεσινή θυελλώδη διαδικασία θα μεταφραστεί σε έξοδο από το κόμμα, απόφαση που δεν είχε οριστικοποιηθεί από καμία πλευρά έως αργά χθες το βράδυ.
Αποφασίζουν Αχτσιόγλου, Τεμπονέρας, Τσακαλώτος
Μπορεί η πλευρά της ηγεσίας να ερμηνεύει την μαζική αποχώρηση 130 μελών (το νούμερο ανεβαίνει καθώς υπήρχαν απουσίες) της Κεντρικής Επιτροπής ως «διαφωνία επί των διαδικαστικών» όμως στην πραγματικότητα είναι προφανές ότι μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και των στελεχών που αποχώρησαν υπάρχει πολιτική άβυσσος. Το κυριότερο όμως, ένα ψυχικό χάσμα που διαρκώς διευρύνεται. Το γυαλί έσπασε, ήδη από το πρωί της Παρασκευής. Θρυμματίστηκε όμως με την ομιλία του προέδρου από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής. Η ευθεία επίθεση προς την εσωκομματική αντιπολίτευση, και οι βαρύτατοι χαρακτηρισμοί κλιμάκωσαν με το καλημέρα την αντιπαράθεση. Φυσικά, η έξοδος από το κόμμα μοιάζει ως το πιο πιθανό σενάριο, ιδιαίτερα για την Ομπρέλα. Ωστόσο, από όλα τα στρατόπεδα της αντιπολίτευσης τα τελευταία δεδομένα θα ζυγιστούν σήμερα το πρωί. Κυρίως για το εάν θα δώσουν το παρών στην σημερινή διαδικασία που συμπεριλαμβάνει τις ψηφοφορίες. Δεν ήταν λίγα τα στελέχη που διερωτώνται εάν ο Στέφανος Κασσελάκης έχει την πλειοψηφία να περάσει τις προτάσεις του και την γραπτή εισήγηση, η οποία παρεμπιπτόντως, απέχει από τους υψηλότατους τόνους της ομιλίας του προέδρου. Μάλιστα δεν έχει καμία αναφορά σε δημοψήφισμα και διαγραφές αλλά αναφέρεται σε επί της ουσίας πολιτική καταδίκη.
Αυτοί που έμειναν και η διαβεβαίωση της ηγεσίας
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αίθουσα παράμειναν τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ όπως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Στέργιος Καλπάκης καθώς και ο Γιάννης Ραγκούσης, διαφωνώντας ωστόσο με την εισήγηση Κασελάκη. Σήμερα μάλιστα αναμένονται από μεριάς τους σκληρές τοποθετήσεις και κατάθεση τροπολογιών. Σε σαφώς διαφορετικό κλίμα η Όλγα Γεροβασίλη που επανέλαβε τη διαφωνία της με το δημοψήφισμα αλλά άφησε αιχμές προς τους αποχωρήσαντες τους οποίους κατηγόρησε ότι έφυγαν για διαδικαστικούς και όχι πολιτικούς λόγους. Αλλά και ο Σωκράτης Φάμελλος που έκανε πυροσβεστική παρέμβαση και έκκληση να πέσουν οι τόνοι. Από την πλευρά της ηγεσίας του κόμματος, δεν εκφράζεται ανησυχία σε σχέση με την πλειοψηφία. Παράλληλα ξεκαθαρίζουν ότι εφόσον η Κεντρική Επιτροπή εγκρίνει με ψηφοφορία την πολιτική καταδίκη των στελεχών που τίθενται προς διαγραφή, δε θα τεθεί θέμα δημοψηφίσματος.
Τα στιγμιότυπα
Δυο ώρες και κάτι από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης έφτασε ο Στέφανος Κασελάκης, γεγονός που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. «Μαθαίνει γρήγορα, προσαρμόζεται στην ώρα ΣΥΡΙΖΑ» είπαν κάποιοι. Μέχρι τελευταία στιγμή γίνονταν συζητήσεις για το πώς θα τεθεί το θέμα του δημοψηφίσματος και οι διατυπώσεις της ομιλίας, ανέφεραν οι πληροφορίες του ρεπορτάζ.
Η Έφη Αχτσιόγλου και ο Διονύσης Τεμπονέρας επιχείρησαν να ανέβουν μαζί στο βήμα προκειμένου να κάνουν κοινή δήλωση, κάτι που δεν επέτρεψε το προεδρείο με τον Πάνο Ρήγα να ζητάει στον Διονύση Τεμπονέρα να κατέβει. Η κίνηση αυτή δεν ήταν τυχαία καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι τελευταίες εξελίξεις άνοιξαν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ τους.
Από τις πιο σκληρές τοποθετήσεις αυτή του Αντώνη Κοτσακά τον οποίο εγκάλεσε αυστηρά κατηγορώντας τον για καθυστερήσεις ο Στέφανος Κασσελάκης: «Σύντροφε πρόεδρε επειδή δεν έχουμε γνωριστεί λέγομαι Αντώνης Κοτσακάς και είμαι πρόεδρος στην επιτροπή Δεοντολογία»,, απάντησε σηκώνοντας το γάντι στο τελεσίγραφο Κασσελάκη προς την επιτροπή να αποφασίσει για τις τέσσερις περιπτώσεις έως την Παρασκευή. «Η επιτροπή δεν εντέλλεται από κανέναν, απολογείται μόνο στο συνέδριο που την εξέλεξε», απάντησε το πολύ έμπειρο και μπαρουτοκαπνισμένο σε διαδικασίες στέλεχος.
Οι εργαζόμενοι του President προσπαθούσαν μάταια από τις 12 χθες να αφήσουν χώρους ανοιχτούς για να εξυπηρετηθούν οι πελάτες του ξενοδοχείου. Χαμένος κόπος αφού για πολλές ώρες το λόμπι αλλά και η είσοδος ήταν ασφυκτικά γεμάτα. Ιδιαίτερα οι τουρίστες αδυνατούσαν να αντιληφθούν τι ακριβώς συμβαίνει. Τι να τους εξηγήσεις εξάλλου.
Να «αφήσουν τα μέλη και την κοινωνία» να μπουν στην αίθουσα φώναζαν επί μακρόν στην έναρξη της ομιλίας Κασσελάκη μέλη του κόμματος που δεν χώρεσαν στην αίθουσα, κατά βάση οπαδοι του προέδρου. Για τις κλειστές πόρτες στην διάρκεια της διαδικασίας διαμαρτυρήθηκαν στην συνέχεια επικριτές του προέδρου.
Μπορεί ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος, από τα χρόνια του Συνασπισμού, την πρώτη εποχή του ΣΥΡΙΖΑ, έως το 2015 και σήμερα, να έχει περάσει από τρικυμίες, διασπάσεις, θυελλώδεις συνεδριάσεις οργάνων και συνεδρίων. Όμως οι τόσο έντονες αντεγκλήσεις ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο και η χωροταξία στην αίθουσα που θύμιζε εξέδρες αντίπαλων ομάδων, τα γιουχαΐσματα από τη μια, τα σφυρίγματα από την άλλη, είναι αν μη τι άλλο πρωτόγνωρες εικόνες. Τέτοιες που δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί μια πιθανή συμβίωση, έστω μέχρι τις γιορτές.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις