ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης ένα βήμα πριν την «έξωση» – Όλα τα σενάρια για την πρόταση μομφής

  08 September, 2024 ΑΡΘΡΑ
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης ένα βήμα πριν την «έξωση» – Όλα τα σενάρια για την πρόταση μομφής

Στα «σχοινιά» βρίσκεται πλέον ο Στέφανος Κασσελάκης, μετά την χθεσινή πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής. Σήμερα το πρωί ξεκινά η μυστική ψηφοφορία για την πρόταση μομφής που κατέθεσαν οι «87» και υπερψηφίζει ο Πολάκης.

Το εναρκτήριο λάκτισμα της ανελέητης επίθεσης Κασσελάκη

Το κλίμα γύρω από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ήταν τεταμένο, προτού ακόμα ξεκινήσει. Από το πρωί 100 περίπου μέλη του οργάνου, κυρίως προσκείμενοι στους «87», είχαν αποστείλει στη γραμματέα Ράνια Σβίγκου επιστολή με την οποία έθεταν το ζήτημα της προσφυγής στην κάλπη για εκλογή προέδρου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εάν δεν εισακουσθεί το αίτημά τους, θα προχωρήσουν σε πρόταση μομφής.

Το αίτημά τους όχι μόνο δεν εισακούσθηκε από τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μια άκρως εμπρηστική ομιλία, πιο επιθετική ακόμα και από τις πιο ακραίες ομιλίες του πρόσφατου παρελθόντος, εκείνης δηλαδή που προκάλεσε την διάσπαση του κόμματος τον περασμένο Νοέμβριο και εκείνης που εκφώνησε στο κλείσιμο του συνεδρίου του Φεβρουαρίου. Στόχος του οι διαφωνούντες που τους κατηγόρησε ότι σχεδιάζουν και εφαρμόζουν μέσα από τα κανάλια της διαπλοκής, το σχέδιό τους για την διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντί να επιχειρήσει να εμφανιστεί ενωτικός σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε την αντεπίθεση, πολώνοντας το κλίμα στην Κεντρική Επιτροπή. Ορισμένοι είδαν στην επιθετικότητά του άγχος ενώπιον των επικείμενων ψηφοφοριών, σηματοδοτώντας για ακόμα μια φορά ότι το επιθυμητό για τον ίδιο σενάριο είναι να χωρίσουν με κάθε τρόπο οι δρόμοι του με τους διαφωνούντες. Η ομιλία του προκάλεσε πάντως πραγματικό σοκ ακόμα και σε στελέχη που κρατούσαν αποστάσεις από τους «87» ή την ομάδα Πολάκη.

Πυρ ομαδόν κατά Κασσελάκη από εχθρούς και φίλους

Τα 100 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής κατέθεσαν μετά από την πρωτοφανή ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη πρόταση μομφής εναντίον του, που το συνόδευαν με αίτημα για άμεση προκήρυξη προεδρικών εκλογών. Ο αριθμός «100» έριξε βάρος στην πρότασή τους, καθώς κρίνοντας από την αριθμητική συμμετοχή στη συνεδρίαση, φαινόταν ότι η αναμέτρηση θα είναι οριακή και το σώμα της Κεντρικής Επιτροπή τουλάχιστον διχασμένο.

Ο Παύλος Πολάκης στην ομιλία του που ακολούθησε έθεσε το δικό του πολιτικό πλαίσιο για το αναγκαίο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε και αυτός με τη σειρά του να εκκινήσει η διαδικασία για προεδρικές εκλογές από τη βάση. Παράλληλα δήλωσε ουσιαστικά πως προτίθεται να βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και γνωστοποίησε μέσω συνεργατών του πως θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής των 100 μελών.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δέχτηκε κατόπιν πυρά από πολλά κορυφαία στελέχη. Την Όλγα Γεροβασίλη, που τον έψεξε για «απειλές, διχασμό, απρέπεια, κακία» προσθέτοντας πως αυτά «δεν έχουν αυτά σχέση με τις αξίες της Αριστεράς». Ο Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε πως «ο πρόεδρος είναι υπεύθυνος για το πολιτικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ». Ακόμα και Νίκος Παππάς, που απέρριψε το αίτημα για προεδρικές εκλογές, είπε απευθυνόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη «πρόεδρε, όταν υπάρχει φωτιά, δεν πρέπει να τη βοηθάς να φουντώνει, αλλά να σβήνει».

Συχνά πυκνά ο Στέφανος Κασσελάκης εξερχόταν της αίθουσας της συνεδρίασης φανερά εκνευρισμένος, αποτυπώνοντας έτσι την οριακή κατάσταση που επικρατούσε στο όργανο. Χαρακτηριστική ήταν η φράση που είπε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους πως πρέπει να μην αναλύουν «περισσότερα από αυτά που λέγονται», ενώ όταν διεξαγόταν η συζήτηση επί της διαδικασίας της ψηφοφορίας αναφώνησε κατά την έξοδό του «όταν αποφασίσουν για το πώς θα ψηφίσουν για να ψηφίσουν, θα γυρίσω».

Η τροχιοδεικτική ψηφοφορία για την μυστικότητα της ψηφοφορίας

Η «αγανάκτηση» του Στέφανου Κασσελάκη προκλήθηκε την ώρα που τα μέλη του οργάνου συζητούσαν εάν θα πραγματοποιηθεί μυστική ψηφοφορία ή δια ανατάσεως της χειρός για την πρόταση μομφής. Την πρώτη άποψη υπερασπίστηκαν οι Τρύφωνας Αλεξιάδης, Γιώργος Παναγιωτόπουλος και Γιάννης Μαντζουράνης. Την δεύτερη, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Νίκος Παππάς και η Ράνια Σβίγκου.

Το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης ψηφοφορίας θα ήταν ενδεικτικό, καθώς θα αποτύπωνε και την ισορροπία επί της πρότασης μομφής. Εν πολλοίς, όσα στελέχη υποστήριζαν την πρόταση μομφής επιθυμούσαν την μυστική ψηφοφορία, θεωρώντας ότι τα μέλη του οργάνου θα μπορούν να ψηφίσουν πιο ελεύθερα, χωρίς καταναγκασμούς. Επιπρόσθετα, τα στελέχη που επιχειρηματολόγησαν υπέρ της μυστικής ψηφοφορίας συμμετείχαν μέχρι πρόσφατα σε διάφορες ομάδες, δείχνοντας ότι το τοπίο είναι πλέον ρευστό, πως έχουν σημειωθεί ουκ ολίγες μετακινήσεις και πως οι παλαιότερες ομάδες έχουν πλέον διαρραγεί.

Εν τέλει το αποτέλεσμα ήταν καθαρό: 120 μέλη του οργάνου ψήφισαν υπέρ της μυστικής ψηφοφορίας, 86 τάχθηκαν υπέρ της ανάτασης των χειρών, ενώ 4 μέλη δεν ψήφισαν. Μετά από αυτό το αποτέλεσμα, τόσο στελέχη των «87» όσο και της ομάδας Πολάκη είχαν κάθε λόγο να εμφανίζονται ικανοποιημένοι και αισιόδοξοι για επιτυχία της πρότασης μομφής. Στον αντίποδα ο προβληματισμός στα πρόσωπα στελεχών της προεδρικής ομάδας και της ομάδας Παππά ήταν εμφανής.

Η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής θα διεξαχθεί σήμερα από τις 10 το πρωί μέχρι τη μία το μεσημέρι.

Πιθανότερη η υπερψήφιση της πρότασης μομφής

Με βάση το καταστατικό, προκειμένου να «περάσει» η πρόταση μομφής, πρέπει να υπερψηφιστεί από το 50%+1 των μελών του οργάνου. Με βάση τους καταλόγους, που έχουν προκύψει μετά από τις αποχωρήσεις και της αντικαταστάσεις στελεχών, η απαιτούμενη πλειοψηφία θα επιτευχθεί με 148 θετικές ψήφους.

Ο συσχετισμός που καταγράφηκε στο πρώτο «τεστ» για την μορφή της ψηφοφορίας, δείχνει πως η πρόταση μομφής θα λάβει περισσότερες θετικές ψήφους ανάμεσα στα παρόντα μέλη. Ωστόσο, είναι άγνωστο εάν τελικά η πρόταση μομφής θα λάβει 148 ή περισσότερες ψήφους ώστε να ικανοποιηθεί η πρόβλεψη του καταστατικού.

Το βέβαιο είναι πως ακόμα και αν η πρόταση μομφής δεν λάβει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων, η θέση του Στέφανου Κασσελάκη θα είναι εξαιρετικά δυσχερής. Στην κοινή πολιτική λογική ουδείς πρόεδρος μένει στη θέση του εάν η πλειοψηφία των παρόντων στελεχών ενός οργάνου του στείλει μήνυμα ότι τον θεωρεί ακατάλληλο για την θέση που κατέχει. Ακόμα, όμως, και στο λιγότερο πιθανό σενάριο που η πρόταση μομφής απορριφθεί, ο συσχετισμός θα δείχνει ένα κόμμα βαθιά διχασμένο. Και ξανά η θέση του Στέφανου Κασσελάκη θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, με το μισό κορυφαίο όργανο να στέκεται αναφανδόν εναντίον του.

Πώς θα επιχειρήσει την ανατροπή μιας αρνητικής απόφασης ο Κασσελάκης

Ωστόσο, ο Στέφανος Κασσελάκης μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν έδειχνε διατεθειμένος να εγκαταλείψει εύκολα την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Το καταστατικό του κόμματος προβλέπει ότι εάν το σώμα άρει την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του, τότε προκηρύσσεται έκτακτο συνέδριο, το οποίο έχει όλες τις αποφασιστικές αρμοδιότητες. Ο Στέφανος Κασσελάκης θα θελήσει να πάει στο έκτακτο συνέδριο και να διεκδικήσει να λάβει εμπιστοσύνη από το ανώτατο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, ακυρώνοντας έτσι μια αρνητική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο ίδιος άλλωστε παρέθεσε στην ομιλία του και το σκεπτικό με βάση το οποίο θα προχωρήσει σε αυτήν την τακτική. «Κάντε μομφή λοιπόν» είπε προς τους αμφισβητίες του και συμπλήρωσε: «Και θα πάει η απόφαση της ΚΕ, η οποία ΚΕ εκλέχτηκε με το εκλεκτορικό σώμα του 2019, να αντικρίσει τη βάση του 2024». Επί της ουσίας ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ότι η Κεντρική Επιτροπή είναι απονομιμοποιημένη καθώς δεν αντιστοιχεί στον παρόντα ΣΥΡΙΖΑ (σημ. Η Κ.Ε. εκλέχθηκε το 2022, όχι το 2019).

Θα αμφισβητήσει λοιπόν την νομιμότητα της αντιπροσώπευσης της Κ.Ε. και θα προσφύγει στο ανανεωμένο συνεδριακό σώμα, που θα προκύψει από νέες εσωτερικές διαδικασίες, ώστε αυτό να αποφανθεί για το αν ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο κατάλληλος για τη θέση αυτή.

Ανεξάρτητα από την έκβαση της σημερινής ψηφοφορίας και τις μεθοδεύσεις που θα ακολουθήσουν, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βαδίσει ενωμένος την επομένη. Το ερώτημα είναι εάν θα κινηθεί γρήγορα προς προεδρικές εκλογές ή θα συνεχιστεί η εσωστρέφεια για αρκετούς μήνες ακόμα.

 

  08 September, 2024 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα