ΣΥΡΙΖΑ: Η αποτίμηση του ντιμπέιτ των υποψηφίων προέδρων
Η «τηλεμαχία» μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ αποτύπωσε μια άλλη εικόνα του κόμματος, τελείως διαφορετική από αυτή που μας είχε συνηθίσει η Κουμουνδούρου τους τελευταίους 15 μήνες.
Μακριά από την τοξικότητα που επικρατούσε επί εποχής Κασσελάκη, οι Απόστολος Γκλέτσος, Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος και Νικόλας Φαραντούρης μίλησαν επί πολιτικής και προγραμματικής βάσης, δείχνοντας ότι υπάρχει υλικό για ήπια και ουσιαστική αντιπαράθεση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, η όλη συζήτηση φάνηκε να διεξάγεται με έναν «ελέφαντα στο δωμάτιο». Η διαφαινόμενη έκπτωση από την αξιωματική αντιπολίτευση, η διάσπαση και η δημοσκοπική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ δεν απασχόλησαν το σαφώς πολιτισμένο ντιμπέιτ.
Δεν συζητήθηκαν πολλά και ουσιαστικά
Παρά το γεγονός πως το χθεσινό ήταν το πιο «ελεύθερο» ντιμπέιτ, που έχει προβληθεί από την τηλεόραση, παρά τις απευθείας ερωτήσεις και την «ζωηρή» αντιπαράθεση, ωστόσο άφησε ως αίσθηση πως σχεδόν τα ίδια θα είχαν συζητηθεί και τον Σεπτέμβριο του 2023. Σχεδόν ίδιες τοποθετήσεις θα είχαν γίνει αν σε ένα παράλληλο σύμπαν ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έκανε ποτέ την εμφάνισή του στο πολιτικό σκηνικό, αν σημερινοί διεκδικητές δεν είχαν στηρίξει, συνεργαστεί ή ανεχτεί τον αποχωρήσαντα πρώην πρόεδρό του, αν ο ΣΥΡΙΖΑ παρέμενε ενωμένος στην μετά-Τσίπρα εποχή με τους 47 βουλευτές στην Κ.Ο. του, αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι ευρωεκλογές και έπειτα η δημοσκοπική κατάρρευση του κόμματος.
Η χθεσινή βραδιά, ως εκ τούτου, άφησε αρκετά αναπάντητα ερωτήματα. Για παράδειγμα, δεν ετέθη ποτέ το ζήτημα της διαφαινόμενης απώλειας της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης λόγω της επικείμενης αποχώρησης «κασσελακικών» βουλευτών. Η αυτοκριτική επίσης για την φθίνουσα πορεία του κόμματος ήταν απούσα.
Δεν ρωτήθηκαν οι υποψήφιοι για τις διασπάσεις και την αποστρατεία χιλιάδων μελών και φίλων του κόμματος. Δεν ακούστηκαν οι ονομασίες «ΠΑΣΟΚ» και «Νέα Αριστερά», δεν συζητήθηκε η άνοδος της ακροδεξιάς ή η δεξιά στροφή της ΝΔ, ούτε τοποθετήθηκε κανείς εκτενώς για το θέμα των συνεργασιών και των προϋποθέσεων σύμπραξης των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Με διαφορετικές τακτικές τα φαβορί
Χτες έγινε σαφές ότι οι δύο κύριοι διεκδικητές της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Παύλος Πολάκης. Ουδείς τους υπέπεσε σε εμφανές λάθος, ωστόσο ο καθένας τους φάνηκε να στοχεύει σε ένα κοινό ακροατήριο, κυρίως βασισμένοι στις προσωπικές τους επιτυχίες είτε ως υπουργοί είτε ως αξιωματούχοι στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Σωκράτης Φάμελλος θέλησε να εμφανιστεί ως συνεχιστής των «καλύτερων παραδόσεων» του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς προγραμματικές εξάρσεις ή αποκλίσεις, παρέμεινε πιστός στις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος και -αναφορικά με τον Στέφανο Κασσελάκη- επισήμανε πως τα προβλήματα κορυφώθηκαν μετά τις ευρωεκλογές. Πρόβαλε την εικόνα του εγγυητή της ενότητάς του ΣΥΡΙΖΑ και της ίδιας της ύπαρξης του κόμματος, ωστόσο δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον βασικό αντίπαλό του, τον Παύλο Πολάκη για την ψήφο στα ομόφυλα ζευγάρια ή για αναρτήσεις του και δηλώσεις του που «έγιναν ζημιά για το κόμμα», όπως είπε.
Διαφορετική τακτική ακολούθησε ο Παύλος Πολάκης, που είχε μεν επιθετικό και «μπαλκονάτο» λόγο, ωστόσο δεν έκανε καμία επιθετική ερώτηση ή τοποθέτηση προς τους συνυποψηφίους του. Επιχείρησε να δείξει πως κατέχει ένα δικό του ξεχωριστό προγραμματικό πλαίσιο, που θα γίνεται κατανοητό σε ευρύτερα ακροατήρια και θα κινείται με στόχο τη σύγκρουση με τη διαπλοκή και τα καρτέλ. Η αυτοκριτική του για τον Στέφανο Κασσελάκη περιορίστηκε μόνο στον ισχυρισμό πως ουσιαστικά εξαπατήθηκε από τον αποχωρήσαντα πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Γρίφος η στάση των «αουτσάιντερ»
Ο Νικόλας Φαραντούρης, αν και επιχειρεί να κερδίσει μια ευκρινή θέση στο κομματικό στερέωμα, έχει το «βαρίδι» της ευρωβουλής να τον εμποδίζει να διεκδικήσει με αξιώσεις την προεδρία, κάτι που επισήμαναν οι Πολάκης και Φαραντούρης στις ερωτήσεις που του απηύθυναν στο τέλος του ντιμπέιτ. Εμφανίστηκε επιθετικός στις απαντήσεις που τους έδωσε, ενώ η στάση του τη χθεσινή βραδιά δεν προμηνύει ποιόν θα στηρίξει εάν η εκλογή προέδρου κριθεί σε δεύτερο γύρο την 1η Δεκεμβρίου.
Ο Απόστολος Γκλέτσος από τη μεριά του, έδειξε απροετοίμαστος για την περίσταση και τις ανάγκες που δημιουργεί η διεκδίκηση μιας τέτοιας θέσης στο πολιτικό στερέωμα. Με τις διατυπώσεις στις ερωτήσεις που έθεσε στους συνυποψηφίους του, έδειξε να βρίσκεται πιο κοντά στον Παύλο Πολάκη για την επόμενη μέρα.
Δείτε επίσης
- Oι πληρωμές της εβδομάδας
- Kαιρός: “Λευκά Χριστούγεννα” προ των πυλών
- Χειμερινές εκπτώσεις: Πότε κάνουν πρεμιέρα και πόσο θα διαρκέσουν
- Τροχαία ατυχήματα: Μια κορυφή για την Κρήτη που...προβληματίζει
- Λέκκας για τον μεγάλο σεισμό στην Κρήτη: «Δεν είναι κάτι που μας προβληματίζει»