Συνολάκης: «Κάποια στιγμή θα έχουμε μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα, υπάρχουν ενδείξεις για 8,5 Ρίχτερ»

https://www.iefimerida.gr/  30 May, 2024 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ
Συνολάκης: «Κάποια στιγμή θα έχουμε μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα, υπάρχουν ενδείξεις για 8,5 Ρίχτερ»


Ένα τρομακτικό σενάριο, το οποίο ωστόσο δείχνει πολύ μακρινό, ανέφερε ο Κώστας Συνολάκης σχετικά με τους σεισμούς στην Ελλάδα.
Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών και ακαδημαϊκός Κώστας Συνολάκης, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Studio 4», ανέφερε πως «κάποια στιγμή θα έχουμε ένα μεγάλο σεισμό στο ελληνικό τόξο. Το θέμα είναι πόσο προετοιμασμένοι είμαστε γι' αυτό».


Ο Κ. Συνολάκης στάθηκε σε ιστορικά στοιχεία, εξηγώντας γιατί υπάρχει, έστω και με ελάχιστες πιθανότητες, το ενδεχόμενο ενός σεισμού μεγέθους 8,5 Ρίχτερ.
«Αν πάτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων θα δείτε ότι υπάρχει ένα έκθεμα που μιλάει για τον πολύ μεγάλο σεισμό που έγινε στη δυτική Κρήτη το 365 μ.Χ. Και πού τον ξέρουμε αυτόν τον σεισμό; Από τις περιγραφές… Είναι τότε που εξαφανίζεται η Αλεξάνδρεια σαν παγκόσμια πόλη. Η Αλεξάνδρεια ήταν μέχρι τότε το κέντρο τουλάχιστον του ελληνικού πολιτισμού. (…) Εξαφανίζεται γιατί καταστρέφεται πλήρως από ένα μεγάλο τσουνάμι, το οποίο το δημιουργεί ο σεισμός αυτός. Και μπορούμε να ξέρουμε πόσο μεγάλος ήταν ο σεισμός αυτός από την τεκτονική ανοίξωση.

»Δηλαδή, υπάρχουν σημεία στη δυτική Κρήτη, π.χ. στα Φαλάσαρνα, που είναι μια καταπληκτική φυσική παραλία, όπου υπάρχει ένα παλιό λιμάνι το οποίο έχει ανέβει και βρίσκεται 8 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Πώς ανέβηκε;


Στα Σφακιά βλέπεις την παλιά ακτογραμμή που είναι δύο μέτρα, δηλαδή ανέβηκαν δύο μέτρα πάνω από την επιφάνεια. Μπορείτε να το δείτε κι εσείς, δεν χρειάζεται να είστε γεωλόγοι» περιέγραψε ο κ. Συνολάκης.

«Πώς υπολογίζεται το μέγεθος του σεισμού; Οι γεωλόγοι λένε πως για να έχουν κάνει αυτές τις παρατηρήσει εκεί... λες τι είδους σεισμός είναι αυτός που μπορεί να κάνει τέτοιες μετατοπίσεις -που τις βλέπουμε ακόμα και τώρα- και τι μέγεθος είχε. Η απάντηση είναι περίπου 8,5 βαθμών. Είναι ένα σενάριο στατιστικό, επειδή έχει ξαναγίνει. Είναι μια ένδειξη, δεν είναι πρόβλεψη. Το ότι έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, αυτό είναι η ένδειξη ότι μπορεί να ξαναγίνει», εξήγησε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών και ακαδημαϊκός Κώστας Συνολάκης.
 

Πηγή: iefimerida.gr - Συνολάκης: «Κάποια στιγμή θα έχουμε μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα, υπάρχουν ενδείξεις για 8,5 Ρίχτερ» [βίντεο] - iefimerida.gr

 

https://www.iefimerida.gr/  30 May, 2024 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ