Συνέντευξη με τη Μαρία Τζομπανάκη - Τι αποκαλύπτει η Κρητικιά ηθοποιός
Από τις 18 – 23 Οκτωβρίου στο 12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Νέα Υόρκη θα εμφανιστούν 25 ελληνικές ταινίες.
Η δικιά μας αγαπημένη αξιόλογη ηθοποιός και ακούραστη εργάτρια του Πολιτισμού Μαρία Τζομπανάκη, συνεχίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.
Η Μαρία Τζομπανάκη, νέα διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης (NYCGFF), ηθοποιός και Πολιτιστικός Πρέσβης της Κρήτης στη Νέα Υόρκη, μοιράζεται τις σκέψεις της και τα σχέδιά της για το φεστιβάλ με το GN. [CreekNews – N.York].
GN: Πώς αντιλαμβανόμαστε τον γενικό σκοπό της NYCGFF; Πώς μπορεί να αλλάξει τα επόμενα χρόνια;
MT: Η τέχνη του κινηματογράφου μιλάει μια παγκόσμια γλώσσα μέσω του μαγικού συνδυασμού της σκέψης, της εικόνας, της μουσικής, της ομιλίας, του χορού, της ζωγραφικής και της δράσης. Η NYCGFF παρουσιάζει τον ελληνικό πολιτισμό σε μια πόλη στην οποία έχουν όλες oi κουλτούρες του κόσμου μια θέση. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για την ύπαρξη της NYCGFF τώρα και στο μέλλον. Ο Έλληνας κινηματογραφιστής έχει πολλά ταλέντα, έχει πολλά να πει στο παγκόσμιο ακροατήριο, πολλά να πει σε ένα ευρύ κοινό για τον πολιτισμό, την παράδοση και την ιστορία της Ελλάδας. σήμερα και χθες. Διατηρώντας αυτή την πρόθεση, οι προσπάθειές μου απευθύνονται στο να καταστεί η NYCGFF διεθνής χώρος στο εγγύς μέλλον.
GN: Όλες οι ταινίες φέτος είναι ελληνικής γλώσσας και γίνονται στην Ελλάδα. Είναι αυτό τυχαίο ή πολιτική;
MT: Οι περισσότερες παραγωγές στην Ελλάδα χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα. Και η θέση μου είναι να τις στηρίξω ως ένα εξαιρετικά πολύτιμο πολιτιστικό χαρακτηριστικό του ελληνικού έθνους.
GN: Θα παρουσιάσετε ταινίες που έγιναν στη Διασπορά, ακόμα κι αν δεν είναι στην ελληνική γλώσσα; Σκέφτομαι ταινίες όπως το «Ζ» του Κώστα Γαβρά, φτιαγμένες στα γαλλικά, ή ένα ντοκιμαντέρ για την ελληνική κρίση, όπως τα «σκυλιά της δημοκρατίας», από Αυστραλό.
MT: Από το επόμενο έτος θα φιλοξενηθούν ξένες παραγωγές στο φεστιβάλ καθώς και ελληνικές παραγωγές. Ως προϋπόθεση συμμετοχής, όμως, οι ξένες παραγωγές θα πρέπει να περιλαμβάνουν ένα ελληνικό στοιχείο. Για παράδειγμα: είτε πρόκειται για Έλληνες καλλιτέχνες είτε για τεχνικούς, μεγάλο μέρος της ταινίας θα έχει κινηματογραφηθεί στην Ελλάδα ή υπάρχει αναφορά στα ελληνικά ιστορικά κοινωνικά θέματα, στο σενάριο.
GN: Θα προωθήσετε το φεστιβάλ περισσότερο στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης για να δημιουργήσετε ένα μεγαλύτερο γενικό κοινό για ταινίες ελληνικής γλώσσας; Αν ναι, τι έχετε κατά νου; Ή είναι το κοινό-στόχος των Ελληνοαμερικανών;
MT: Ναι! Είναι απαραίτητο να έρθει το έργο των Ελλήνων κινηματογραφιστών και στο αμερικανικό ακροατήριο! Για να ξεκινήσω, προσκλήθηκαν φέτος το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης να γνωριστούν οι σπουδαστές τους, νέοι από όλο τον κόσμο, με τον ελληνικό κινηματογράφο. Το ενδιαφέρον αυτών των φοιτητών - οι οποίοι είναι ισχυροί μελλοντικοί λάτρεις του κινηματογράφου - είναι εξαιρετικό! Παρακολουθούσαν τις ταινίες του χώρου και στρατολόγησαν εθελοντές για να στηρίξουν τη NYCGFF διαδίδοντας στους πανεπιστημιακούς και τους κοινωνικούς κύκλους ότι από τις 18 Οκτωβρίου έως τις 23 Οκτωβρίου θα εμφανιστούν 25 ελληνικές ταινίες.
Ταυτόχρονα έχω έρθει σε επαφή με τη σημαντική αμερικανική κινηματογραφική παραγωγή (NETFLIX) με την οποία πιθανότατα θα έχω πολλές υποσχόμενες συναντήσεις για το μέλλον. Αν αυτό δεν φανεί φέτος, είμαι σίγουρη για τις ενέργειες του επόμενου φεστιβάλ. Ναι, έχω προσδοκίες και όραμα, αλλά είμαι και άνθρωπος πραγματικού κόσμου. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι να δοθεί σημασία σε ένα προϊόν που δεν βγαίνει από τη μεγάλη αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία. Αλλά γνωρίζω και πιστεύω στο μεγάλο ταλέντο του Έλληνα καλλιτέχνη και στην ψυχή του ελληνικού πολιτισμού! Και παρόλο που δεν έχω ζήσει εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες για πολύ καιρό, έχω καταλάβει και έζησα και έχω δει ότι σε αυτή τη μεγάλη χώρα είναι έτοιμο να συμβεί ό, τι έχει πραγματική αξία και συνοδεύεται από σκληρή δουλειά, υπομονή και πίστη!
G.N. Τι νομίζετε ότι είναι ο στόχος των ελληνικών ταινιών διεθνώς; Να γίνουν καλύτερες, χειρότερες ή σταθερές; Ποια σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν σήμερα οι Έλληνες κινηματογραφιστές;
M.T. Όταν οι Έλληνες καλλιτέχνες δίνουν προσοχή στο έργο τους, ξεχωρίζουν πραγματικά ... εμφατικά! Το θέμα είναι ότι είναι δύσκολο να δημιουργηθεί μια ταινία με μόνο το ελληνικό κεφάλαιο. Οι μη βιομηχανοποιημένες χώρες υπήρξαν οι πρώτες που πλήττονται, και αμείλικτα, στην παγκόσμια οικονομική κρίση. Αλλά είμαστε μια χώρα με ισχυρές βιομηχανίες όπως η ναυτιλία και ο πολιτιστικός τουρισμός και πιστεύω ότι ως έθνος, κράτος και λαός μπορούμε να το κάνουμε γνωστό, να το καθοδηγήσουμε και να το προωθήσουμε δυναμικά. Δεν είναι κατακερματισμένο, ιδιωτικά, χωρίς εμπιστοσύνη και με δυσπιστία. αλλά ως εθνική ανάγκη και ταυτότητα. Στη συνέχεια, πολλά μπορούν να αλλάξουν και να βρουν τη θέση που τους αρμόζει.
Εμείς το μόνο που μπορούμε να πούμε χαμογελώντας:
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΜΑΡΙΑ!
Δείτε επίσης
- Γ’Εθνική: Άλλη μια ήττα για τον ΑΟΤ-Τα αποτελέσματα
- Για 40 εκατ. ευρώ «κόλλησε» το έργο του Πλατύ Ποταμού που θα «ξεδιψάσει» Ρέθυμνο και Μεσαρά
- Τυμπάκι: Όλα έτοιμα για τον εορτασμό της Αγίας Αικατερίνης-Το πρόγραμμα
- Κρήτη: Θυελλώδεις άνεμοι αύριο - Αναλυτικά η πρόγνωση - Το κεντρικό Λιμεναρχείο προειδοποιεί
- Π.Σ Τυμπακίου: Έρχεται το 2ο “South Santa Run”!