Συνεχίζοντας τη κουβέντα για τη γευσιγνωσία
Η κουβέντα μας όμορφη κι απλή, αληθινή και γεμάτη συναισθήματα, συνεχίζει ως το τέλος με τον κ. Νίκο Λέριο, εκπαιδευτικό και μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου συλλόγων Μεσαράς,με πολλή χαράμας μιλάει για τη γευσιγνωσία και για το όμορφο χωριό του, τα Φαραγγιανά.
Είχε προηγηθεί το πρώτο μέρος της συνέντευξης μας
Ο θεσμός της Γευσιγνωσίας, γιατί περί θεσμού πρόκειται τώρα πια, μιας και φέτος οργανώνεται η 10η Γευσιγνωσία από το Δίκτυο Συλλόγων Μεσαράς, θεωρείτε ότι είναι ευκαιρία να γνωρίσουμε, να διαβάσουμε και να καταγράψουμε τις μυρωδιές, τις γεύσεις, τις εικόνες;
Σαφώς, η Μεσαρά έχει προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας πρώτα – πρώτα το ελαιόλαδο θα πρέπει να αναδειχθεί, επίσης να αναδειχθούν και οι παραγωγοί των προϊόντων. Δίνεται η ευκαιρία γιατί πέρα από το ελαιόλαδο υπάρχουν εξαιρετικής ποιότητας κρασιά. Πρόσφατα βραβεύτηκε πολύ γνωστός οινοπαραγωγός της Μεσαράς με χρυσά και αργυρά μετάλλια σε παγκόσμιο διαγωνισμό.
Υπάρχουν εξαιρετικής ποιότητας παξιμάδια από τουςφούρνους της περιοχής. Σημαντικό για μένα είναι να μπούμε σε μια λογική τόσο οι ντόπιοι – οι κάτοικοι και αυτά τα προϊόντα να τα αναδείξουμε και θα πρέπει να τα καταναλώνουμε έτσι ώστε ο ξένος, ο επισκέπτης να καταλάβει ότι τα προϊόντα αυτά είναι εξαιρετικής ποιότητας και να μπει στη λογική να τα αγοράσει.
Θα προτιμήσει τα προϊόντα της Μεσαράς στα ελληνικά προϊόντα κι όχι να βλέπουμε αυτό το φαινόμενο το οποίο κατ’ επανάληψη έχει αναδειχτεί από τα ΜΜΕ, ότι τα δικά μας ξενοδοχεία εδώ της Κρήτηςεστιάζουν στα προϊόντα που εισάγουν από το εξωτερικό. Τα Κρητικά προϊόντα και ιδιαίτερα τα προϊόντα της Μεσαράς δεν υπολείπονται σε τίποτα από τα άλλα και είναι βεβαίως ανώτερα ποιοτικά, είναι το brandname. Οι ανθρώπινες δράσεις και συμπεριφορές κάνουν το φαγητό χαρά, απόλαυση αλλά μπορεί να είναι το “brand name” πολιτισμού κάθε τόπου, πολλώ μάλλον του δικού μας.
Οι γαστρονομικές κοινότητες και οι γαστρονομικοί προορισμοί, πού απευθύνονται; Εμπλέκονται, δηλαδή αφορά τους επαγγελματίες του αγροδιατροφικού κλάδου, της εστίασης και του τουρισμού γενικότερα; Πιστεύετε πως κατ’ αυτό τον τρόπο θα κινητοποιηθούν νέοι επαγγελματίες και φορείς ώστε να συνεργαστούν για το καλό του τόπου;
Απευθύνονται σε όλο τον κόσμο με την έννοια ότι και μια απλή νοικοκυρά θα δει μια συνταγή και θα την εντάξει στη δική της κουζίνα, στην καθημερινότητά της, για την οικογένειά της. Επίσης σε κάποιον επαγγελματία ο οποίος έχει μια ταβέρνα, θα δει μια συνταγή που πιθανότατα να μη γνωρίζει , συμβαίνει κι αυτό, και να την εντάξει στην ταβέρνα του. Πραγματικά είναι τόσος μεγάλος ο πλούτος, τόση μεγάλη η ποικιλία των συνταγών που θα διαπιστώσει κανείς πως δεν υπάρχει κάποιος στον οποίο δεν απευθυνόμαστε. Η γιορτή των γεύσεων – ο θεσμός Γευσιγνωσίας σιγά - σιγά εξωτερικεύει το στόχο της και από τοπικό επίπεδο προσπαθεί να γίνει μεσογειακή γιορτή γευσιγνωσίας!
Οι γαστρονομικές κοινότητες και οι γαστρονομικοί προορισμοί δεν μπορούν να υπάρξουν αν οι άνθρωποι που τις αποτελούν δεν αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουν τα πράγματα, αν δεν κατανοήσουν πως πρέπει να διασχίσουν ένα δύσκολο δρόμο που θα τους φέρει από το εσώτατο «Εγώ» στη λεωφόρο του «Εμείς». Ποια είναι η γνώμη σας;
Είναι απόλυτα βέβαιο ότι πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και από το «εγώ μας» στο οποίο έχουμε καιρό τώρα εγκλωβιστεί, να προχωρήσουμε προς το «εμείς» γιατί έτσι θα κάνουμε πράξη τη θεωρία.
Αρχικά πρέπει να σας πω ότι ένα από τα καινούργια πράγματα που σας προανέφερα ότι αλλάζουν είναι και η χρήση των πλαστικών πιάτων, ιδιαίτερα το πλαστικό μιας χρήσης που επιβαρύνει το περιβάλλον. Έχει γίνει πρόσφατα σοβαρή προσπάθεια και από την κυβέρνηση έτσι ώστε η νοοτροπία αυτή που έχουμε, ν’ αλλάξει. Χρησιμοποιούμε το πλαστικό παντού και το πετάμε στο περιβάλλον μολύνοντας τις θάλασσες και όχι μόνο.
Ένα λοιπόν που κάναμε ήταν να βάλουμε «πιάτα» που δεν είναι μιας χρήσης μετά το τέλος της βραδιάς της γευσιγνωσίας θα τα πλύνομε και θα τα χρησιμοποιήσουμε ξανά. Είναι μια από τις αλλαγές. Βέβαια χρειάζεται επιμονή και υπομονή για ν’ αλλάξεις σελίδα προς το καλύτερο. Εμείς αρχίσαμε την προσπάθεια, περιμένουμε την ανταπόκριση. Έτσι θα αποδείξουμε ότι επιτέλους φύγαμε από το κλουβί του «εγώ» και ανοίξαμε ένα παράθυρο στον κόσμο του «εμείς». Εμείς, ως συλλογικότητα μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για το καλό του τόπου μας, ας το προσπαθήσουμε!
Πείτε μας λίγα λόγια για τα Φαραγγιανά και την περιοχή γενικότερα.
Με μεγάλη μου χαρά. Τα Φαραγγιανά πήραν τ’ όνομά τους από την ύπαρξη δυο φαραγγιών δυτικά του χωριού, η μια εκδοχή λέει ότι πήραν από ‘κει την ονομασία τους, η δεύτερη εκδοχή είναι ότι οι πρώτοι κάτοικοι ήταν οι Φράγγοι και στην πορεία του χρόνου, από παράφραση έγινε Φαραγγιανά.
Είναι ένα μικρό χωριό και πριν από 2-3 ημέρες είχαμε ένα θεατρικό δρώμενο στα σοκάκια του μια αναπαράσταση του πώς ξεριζώθηκαν οι Μικρασιάτες και πώς ήρθαν κι εγκαταστάθηκαν στο χωριό μας και στην Κρήτη γενικότερα. Η συγκίνηση μεγάλη, όμως θέλω να σταθώ σε άλλο, οι Λαρισαίοι επισκέπτες μαγεύτηκαν, όσοι δεν γνώριζαν το χωριό μας πραγματικά έμειναν άναυδοι από την τόση ομορφιά.
Ο χώρος που θα γίνει φέτος η 10η γευσιγνωσία είναι για μένα, σημείο αναφοράς για την περιοχή της Μεσαράς. Δε νομίζω ότι υπάρχει τέτοια ομορφιά σε όλη τη Μεσαρά, διότι ο χώρος αυτός που έχουμε, δένει απόλυτα με το περιβάλλον, βρίσκεται στην πλαγιά του λόφου της Φαραγγιανής Κεφάλας υπάρχει ένα πέτρινο θέατρο, ένας χώρος εξαιρετικής ομορφιάς τεσσάρων στρεμμάτων υπάρχει και γήπεδο ποδοσφαίρου για ν’ αθλούνται όχι μόνο τα παιδιά του χωριού, αλλά και από τα γύρω χωριά.
Εκεί που θα ήθελα να καταλήξω είναι το εξής: παρά του ότι είμαστε ένα μικρό χωριό - που πιθανόν να ρωτήσετε αρκετούς και να σας πουν πως δεν γνωρίζουν τα Φαραγγιανά- παρ’ όλα αυτά, θεωρώ πως είναι χώρος πανέμορφος όπως και το γραφικό Αποΐνι με το οποίο συνεργαζόμαστε για τη 10η γευσιγνωσία αναδεικνύοντας τη δυναμική της συνεργασίας.
Είναι λοιπόν ένα όμορφο μικρό χωριό με δραστήριο σύλλογο και για να έρθει κάποιος είναι πολύ εύκολο, από το Ασήμι δύο περίπου χιλιόμετρα προς τα Πρωτόρια αριστερά υπάρχει μια ταμπέλα η οποία γράφει «Φαραγγιανά» κοντά στο Σοκαρά, από ‘κει και μετά είναι εύκολη η πρόσβαση.
Είναι ένας ζωγραφικός πίνακας δεν χορταίνει η ματιά την ομορφιά του τοπίου – όλα εναρμονισμένα με το περιβάλλον – η πέτρα του θεάτρου, η θέα του τοπίου και το ταξίδι αρχίζει με τη ματιά ν’ αγκαλιάζει το υπέροχο θέαμα από το βουνό ως τη θάλασσα!
Στο τέλος της γιορτής της γευσιγνωσίας ο συντοπίτης μας καλλιτέχνης, δεξιοτέχνης λυράρης με το συγκρότημά του θα μας συντροφεύσει με τους ήχους της γλυκόλαλης λύρας και του όμορφου τραγουδιού, παρεΐστικα σαν σε βεγγέρα, στη φεγγαράδα του Αυγούστου.
Κι εδώ τελειώσαμε την κουβέντα μας, τώρα περιμένουμε με ανυπομονησία το Σάββατο 3 Αυγούστου για να γευτούμε, να απολαύσουμε γεύσεις αλλά και μουσική, χορό, στις 8.00 το βράδυ.
Εύα Kαπελλάκη – Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli “Federico II”]. Μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου Συλλόγων Μεσαράς.
Δείτε επίσης
- Π.Σ Τυμπακίου: ;Oλα έτοιμα γοια το 2ο “South Santa Run”!
- Στα δικαστήρια διευθύντρια σχολείου από τη Μεσαρά που την “ξήλωσαν” για την αξιολόγηση
- Συντονίζονται οι δήμαρχοι για τον Νότιο Οδικό Άξονα που θα συνδέει νέο αεροδρόμιο – Αγία Γαλήνη
- «Στα γιορτινά» ο Ζαρός με τη διπλή φωταγώγηση των Χριστουγεννιάτικων δέντρων
- Επιτέλους νίκη για τον ΑΟΤ-Tα αποτελέσματα (hl)