Συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις
Κρίσιμο 48ωρο για την εξέλιξη με τα αγροτικά μπλόκα -Κάλεσμα της κυβέρνησης για διάλογο, τα μηνύματα που στέλνει
Σε γρίφο εξελίσσεται για την κυβέρνηση η διαχείριση των αγροτικών μπλόκων, που παρά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, παραμένουν αμετακίνητα και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο οι αγρότες κλείσουν με τα τρακτέρ τους βασικές οδικές αρτηρίες.
Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για περαιτέρω ενισχύσεις, οι αγρότες χαρακτήρισαν ανεπαρκή τα όσα δόθηκαν και οι δύο πλευρές οδηγούνται σε αδιέξοδο, ειδικά από τη στιγμή που δεν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οι επόμενες 48 ώρες θα είναι κρίσιμες, καθώς την Τρίτη θα συνεδριάσει στη Νίκαια της Λάρισας το συντονιστικό αγώνα των μπλόκων από όλη τη χώρα, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Ουδείς στο κυβερνητικό επιτελείο θέλει να δει τα τρακτέρ να κατευθύνονται προς την Αθήνα ή να κλείνουν την Eθνική Oδό, και γίνεται κάθε προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να ξεκινήσει με κάποιον τρόπο διάλογος.
Προς το παρόν το Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι θετικό σε μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό, όπως ζητούν οι αγρότες, και τονίζεται ότι αυτό πρέπει να γίνει με τα αρμόδια υπουργεία. Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης έχει βγει μπροστά τόσο με την ανακοίνωση των μέτρων όσο και με την προσπάθεια να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης. «Για εμάς δεν υπάρχει “αγροτικό μέτωπο”. Το μόνο μέτωπο που έχει η κυβέρνηση είναι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Τους ακούμε, τους σεβόμαστε και λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα στήριξής τους», τόνισε χθες ο πρωθυπουργός, εστιάζοντας στο μέγεθος των ενισχύσεων που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια, στην επιπλέον στήριξη για την ενέργεια που ανακοίνωσε την Παρασκευή και στη βοήθεια ειδικά για τους αγρότες της Θεσσαλίας.
«Σεβόμαστε πλήρως τα αιτήματά τους, αλλά οι αντοχές είναι αυτές και δεν θα έχουμε άλλο μέτρο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Οpen, καλώντας σε διάλογο προκειμένου να βρεθούν λύσεις που δεν θα υποθηκεύουν την εκτέλεση του Προϋπολογισμού. Από αυτό θα αντληθούν επιπλέον χρήματα για τους αγρότες, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν το φθινόπωρο. «Θα δούμε όταν έρθει η ώρα εκείνη, ο Σεπτέμβριος δηλαδή, τι είναι το πρόσθετο, το οποίο χρειάζεται και μπορεί να γίνει. Έχουμε και το μάτι μας στραμμένο στον Προϋπολογισμό, τώρα ξεκίνησε να εκτελείται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης (Mega).
Στη δυσεπίλυτη εξίσωση έχει μπει και η αντιπολίτευση, που βλέπει μια ευκαιρία για να πλήξει την κυβέρνηση ενόψει και των ευρωεκλογών τον Ιούνιο. Οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων επισκέπτονται ο ένας μετά τον άλλον τα μπλόκα και στηρίζουν αναφανδόν τις κινητοποιήσεις. «Προχωρήστε δυναμικά και εμείς είμαστε εδώ», είπε από την Ημαθία ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ λίγη ώρα νωρίτερα είχε ανέβει σε τρακτέρ, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ. Παραδοσιακά, έρεισμα στα μπλόκα έχει και το ΚΚΕ, ενώ και η Ελληνική Λύση φαίνεται να αυξάνει την επιρροή της στην περιοχή.
Η ΝΔ έχει στενούς δεσμούς με τον αγροτικό κόσμο και δεν θέλει να διαταραχθούν - άλλωστε στις εθνικές εκλογές τη στήριξε το 47% των αγροτών. Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια να εκτονωθεί η κατάσταση και η κυβέρνηση θα επιμείνει στους χαμηλούς τόνους έναντι όσων βρίσκονται στα μπλόκα, προκειμένου να ξεκινήσει μια σταδιακή προσέγγιση και να αποφευχθούν ακραίες κινήσεις, όπως το κλείσιμο της Εθνικής Οδού, που θα δυναμιτίσει το κλίμα.
Ξεσηκωμός και στην Κρήτη
Στο μπλόκο στα Πεζά έδωσαν ραντεβού χθες Κυριακή αγρότες των Συλλόγων Αστερουσίων, Ηρακλείου και Τυμπακίου, ενώνοντας τη φωνή τους με τους συναδέλφους τους στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Ειδικότερα, σε συνέχεια των κινητοποιήσεων που έχουν αποφασίσει, πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 4 Φλεβάρη μαχητική συγκέντρωση στον κόμβο των Πεζών, μετά από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων, του Αγροτικού Συλλόγου Ηρακλείου και της Επιτροπής Αγώνα Τυμπακίου.
Όπως αναφέρουν οι συνδικαλιστές σε ανακοίνωσή τους, «για άλλη μια φορά οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι από διάφορες περιοχές του νομού ανταποκρίθηκαν και βρέθηκαν στον δρόμο, για να παλέψουμε όλοι μαζί για την επιβίωσή μας, ενάντια στη νέα ΚΑΠ που μας ξεκληρίζει, διεκδικώντας παράλληλα ικανοποίηση των αιτημάτων μας για μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, χαμηλή τιμή στο ρεύμα, κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα μας.
Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκαν συνεχόμενα συμβολικά κλεισίματα του κόμβου και κάηκαν κλαδιά ελιάς, προκειμένου να αναδειχθεί η δύσκολη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε από την φετινή ακαρπία στην ελιά, με τον διερχόμενο κόσμο να εκφράζει με κόρνες και επιφωνήματα την στήριξη στους αγρότες.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνέλευση όπου επιβεβαιώθηκε η θέληση συνέχισης του αγώνα με νέες συσκέψεις σε χωριά του νομού και κλιμάκωση της πάλης μας με νέες κινητοποιήσεις τις επόμενες μέρες. Ταυτόχρονα συντονιζόμαστε με τους συναδέλφους μας από όλη την Ελλάδα, συμμετέχουμε στην πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού όλων των μπλόκων της χώρας την προσεχή Τρίτη 6 Φλεβάρη, στη Νίκαια της Λάρισας, μετά από κάλεσμα των Συντονιστικών Επιτροπών των Μπλόκων της Θεσσαλίας.
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης τον λόγο πήραν οι πρόεδροι των Αγροτικών Συλλόγων Αστερουσίων, Ηρακλείου, και η Επιτροπή Αγώνα Τυμπακίου. Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκε αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Σωματείου Συνταξιουχων ΙΚΑ και της Ομάδας Γυναικών Αρχανών της ΟΓΕ. Στην κινητοποίηση συμμετείχε εκφράζοντας τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στο δίκαιο αγώνα μας ο Μανώλης Συντυχάκης βουλευτής του ΚΚΕ. Επίσης μετά από το αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης, και το ομόφωνο ψήφισμα του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων από το δημοτικό Συμβούλιο Αρχανών Αστερουσίων, συμμετείχαν στην κινητοποίηση ο δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων Μανώλης Κοκοσάλης και οι δημοτικοί σύμβουλοι, Ανδρουλάκης Ζεβεδαίος, Γενετζάκης Γιώργος, Γενετζάκη Μαίρη, Μαθιανάκης Μιχάλης Μαρκοδημητράκη Φρόσω. Επίσης ο Κώστας Μωϋσάκης, δημοτικός σύμβουλος Βιάννου με τη Λαϊκή Συσπείρωση.
Συνεχίζουμε στο δρόμο του Αγώνα παλεύοντας και διεκδικώντας:
1) Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά με 200 ευρώ το στρέμμα αλλά και τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από τις καιρικές συνθήκες, από ασθένειες και μύκητες όπως τα εσπεριδοειδή και τα κάστανα.
2) Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
3) Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως και στους εφοπλιστές, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά /kwh και κατάργηση του Χρηματιστήριου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
4) Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Όχι στα σχέδια της κυβέρνησης που θέλει να αυξήσει τις εισφορές, να μειώσει τις αποζημιώσεις και να ανοίξει διάπλατα το δρόμο στις ιδιωτικές εταιρείες.
5) Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στην γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία.
6) Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τζίρο έως 40.000 ευρώ.
7) Να γίνουν τώρα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισής και προστασίας.
Όλοι στον αγώνα για την επιβίωσή μας».
Να σημειωθεί ότι σήμερα στις 11 το πρωί νέο ραντεβού στα Μεγάλα Χωράφια δίνουν αγρότες των Χανίων.
Επέστρεψαν στα μπλόκα οι αγρότες και στην υπόλοιπη Ελλάδα
Σε σταδιακή αποχώρηση από τη Θεσσαλονίκη και επιστροφή στα μπλόκα τους προχώρησαν από χθες οι κινητοποιούμενοι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι από την 1η Φεβρουαρίου είχαν σταθμευμένα 300 τρακτέρ στο πεζοδρόμιο του νότιου τόξου του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, όπου έλαβε χώρα η 30ή επετειακή φετινή “Agrotica” της ΔΕΘ-Helexpo.
Αύριο Τρίτη η πανελλήνια συνάντηση
«Από νωρίς το μεσημέρι (σ.σ. χθες) και μετά, σε συνεννόηση με την Αστυνομία ώστε να μη δημιουργήσουμε κυκλοφοριακή επιβάρυνση, θα ξεκινήσουμε την αποχώρησή μας από τη ΔΕΘ και θα επιστρέψουμε πίσω στα μπλόκα μας, τα οποία και θα ενισχύσουμε», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αγρότης από τον Λαγκαδά, προσθέτοντας «θα γίνουν γενικές συνελεύσεις στις κατά τόπους περιοχές όπου έχουν στηθεί αγροτικά μπλόκα και φυσικά θα συμμετέχουμε όλοι με αντιπροσωπίες μας στην πανελλαδική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη 6/2 (σ.σ. αύριο) στη Νίκαια της Λάρισας».
Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο του προχθεσινού αγροτικού συλλαλητηρίου που έγινε στην “Agrotica”, οι κινητοποιούμενοι του πρωτογενούς τομέα έθεσαν επί τάπητος τόσο το ζήτημα της ενίσχυσης των μπλόκων που έχουν στηθεί στη χώρα, ενώ υπό συζήτηση βρίσκεται η πρόταση για κάθοδο με τα τρακτέρ στην πρωτεύουσα και διαδήλωση μπροστά από το κτήριο της Βουλής.
Πού παραμένουν τα μπλόκα
Σε Ημαθία, Πέλλα και Πιερία, οι αγρότες παραμένουν παραταγμένοι στα αγροτικά μπλόκα που έχουν στήσει και με γενικές τους συνελεύσεις θα καθορίσουν την επόμενη στάση τους, η οποία και, όπως λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα εξαρτηθεί και από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην πανελλαδική τους συνάντηση στη Νίκαια Λάρισας.
Την ίδια ώρα, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας προχώρησαν σε στήσιμο νέου μπλόκου, παρατάσσοντας τρακτέρ στην Ερμίτσα Αγρινίου χθες το μεσημέρι.
Μπλόκα και στα Μάλγαρα
Τονίζεται ότι το αγροτικό μπλόκο στον κόμβο των Μαλγάρων - παραταγμένα τρακτέρ στην έξοδο προς Θεσσαλονίκη- ενισχύθηκε χθες με αγρότες, κτηνοτρόφους και όχι μόνο από Ραχιά, Βαλμάδα, Χαλάστρα και Άδενδρο, ενώ επισημαίνεται ότι ολοένα και αυξάνουν τα σημεία στα οποία βγαίνουν με τα αγροτικά τους οχήματα οι του πρωτογενούς τομέα.
Επίσης, σε πολύωρο αποκλεισμό επί της εθνικής οδού Νέων Μουδανίων-Θεσσαλονίκης προχώρησαν και στα δύο ρεύματα ελαιοπαραγωγοί, αγρότες και κτηνοτρόφοι.
Όπως λένε, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών για στήριξη του πρωτογενούς τομέα «είναι “ασπιρίνες” για να απαλύνουν ελαφρά τον πόνο τους» και δεν απαντούν στα τεκμηριωμένα αιτήματά τους, η ικανοποίηση των οποίων, όπως υποστηρίζουν, είναι θέμα επιβίωσής τους.
Δείτε επίσης
- «Ανοίγουν» οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες – Πώς θα λειτουργούν
- Κόκορας στη γάστρα al pastor με κρητικά βότανα και πατάτες στη λαδόκολλα
- Νέα σελίδα στη ΝΔ μετά τη διαγραφή Σαμαρά
- Τρόφιμα: Η κλιματική κρίση βάζει «μπουρλότο» και στην ελληνική παραγωγή
- Έρχεται καιρός τύπου «Π» – Τι είναι και πώς θα εκδηλωθεί