Συνεχίζεται το πρόγραμμα «Rescur» σε σχολεία του Δ. Φαιστού

Mesaralive.gr  22 January, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Συνεχίζεται το πρόγραμμα «Rescur» σε σχολεία του Δ. Φαιστού

Τη παρούσα σχολική χρονιά 2017-2018 έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται μια καινοτόμος εκπαιδευτική δράση στα σχολεία της 8ης περιφέρειας του Δήμου Φαιστού σε συνεργασία με τη σχολική σύμβουλο Δρ. Ειρήνη Μπαγιάτη και με τη χρηματοδότηση του Δήμου Φαιστού.

Η εκπαιδευτική αυτή δράση είναι η ετήσια υλοποίηση ενός Πανευρωπαϊκού Προγράμματος Ψυχικής Ανθεκτικότητας «RESCUR: Ένα Εμπόδιο, Μια Ευκαιρία!» σε δημοτικά σχολεία του Δήμου Φαιστού.

Η εξειδικευμένη κατάρτιση των εκπαιδευτικών που θα υλοποιήσουν το παραπάνω Πανευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ψυχικής Ανθεκτικότητας ξεκίνησε το Σεπτέμβριο 2017 και συνεχίστηκε την περασμένη Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018 στο 1ο ΔΣ Μοιρών. Στο σεμινάριο, εισηγητές ήταν ο κ. Αναστάσιος  Ματσόπουλος/Διευθυντής Μονάδας Σχολικής Ψυχολογίας Κέντρο Ερευνών & Μελετών (ΚΕΜΕ) και Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και η συνεργάτιδα του κ. Γκαβογιαννάκη, καθώς είναι οι συγγραφείς της Ελληνικής Έκδοσης του προγράμματος «RESCUR: Ένα Εμπόδιο, Μια Ευκαιρία!». Το σεμινάριο είχε ως στόχο την ενδυνάμωση της ψυχικής υγείας και της πρόληψης στο μικρόκοσμο του σχολείου. Ένας ακόμη στόχος ήταν να υλοποιηθεί ο αναστοχασμός και η ανατροφοδότηση των εκπαιδευτικών για την μέχρι σήμερα πορεία υλοποίησης του προληπτικού προγράμματος,  ώστε με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου και της Μονάδας Σχολικής Ψυχολογίας να συζητηθούν - επιλυθούν τυχόν δυσκολίες και να ενδυναμωθεί μέσα από την ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων των εκπαιδευτικών η διασύνδεση των σχολείων που συμμετέχουν.

Το πρόγραμμα «RESCUR: Ένα Εμπόδιο, Μια Ευκαιρία!» είναι ένα πρόγραμμα που έχει θεματικούς άξονες που σχετίζονται με την προαγωγή της ψυχικής ανθεκτικότητας παιδιών από 4 ετών και μέχρι 12 ετών. Το πρόγραμμα διαμέσου καλοσχεδιασμένων δραστηριοτήτων διδάσκει στα παιδιά πώς να αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η απόρριψη, ο εκφοβισμός, η απώλεια και ο αποχωρισμός, οι συγκρούσεις εντός και εκτός οικογένειας,  η αποτυχία και άλλα εμπόδια που όλα τα παιδιά ενδεχομένως να βιώσουν. Η καινοτόμα αυτή δράση έχει μια πρωτοτυπία σε πολλά επίπεδα. Πρώτον είναι μια συνέργεια του Πανεπιστήμιου Κρήτης (Μονάδα Σχολικής Ψυχολογίας) με το Δήμο Φαιστού και τη Σχολική Σύμβουλο της 8ης Περιφέρειας Ηρακλείου. Η δράση αυτή είναι μοναδική σε επίπεδο Πανεπιστημίου και σε επίπεδο Κρήτης  και περαιτέρω προάγει τη φιλοσοφία της διασύνδεσης του Πανεπιστημίου με τις τοπικές κοινωνίες της Κρήτης.  Άρα είναι καινοτόμα ως προς αυτή τη διάσταση αυτή αλλά επίσης είναι πρωτότυπη γιατί το Προληπτικό Πρόγραμμα Ψυχικής Ανθεκτικότητας «RESCUR: Ένα Εμπόδιο, Μια Ευκαιρία!¨  είναι ένα τελευταίας γενιάς προληπτικό Πανευρωπαϊκό πρόγραμμα που υλοποιείται και σε άλλες χώρες όπως η Μάλτα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Κροατία και η Σουηδία.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 27 εκπαιδευτικοί δημοτικών σχολείων της 8ης Περιφέρειας ΠΕΝ Ηρακλείου που ανταποκρίθηκαν σε ανοιχτή πρόσκληση από τη αρμόδια Σχολική Σύμβουλο κ. Μπαγιάτη Ειρήνη και εθελοντικά ήθελαν να επιμορφωθούν και να βοηθήσουν στην υλοποίηση του προληπτικού προγράμματος. Οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα τόνισαν την θετική επίδραση του στις διαπροσωπικές σχέσεις γονιών – μαθητών – εκπαιδευτικών, στη βελτίωση του σχολικού κλίματος και έχουν ως τώρα μείνει απόλυτα ικανοποιημένοι από την εφαρμογή του προγράμματος στις τάξεις τους.

 

Mesaralive.gr  22 January, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα