Συνεχίζεται η κόλαση φωτιάς στην Ιεράπετρα: Μεγάλη αναζωπύρωση στα Φέρμα- εκκενώσεις

  03 July, 2025 ΑΡΘΡΑ
Συνεχίζεται η κόλαση φωτιάς στην Ιεράπετρα: Μεγάλη αναζωπύρωση στα Φέρμα- εκκενώσεις

Σε υψηλό συναγερμό έχει τεθεί εκ νέου η μεγάλη πυρκαγιά στην ανατολική Ιεράπετρα, μετά την επικίνδυνη αναζωπύρωση που ξέσπασε λίγο πριν τις 14:00 στη ζώνη των Φερμών, με τους ανέμους πλέον να φτάνουν τα 11 μποφόρ.

Οι συντονιστικές ομάδες της Πυροσβεστικής διέταξαν άμεσα εκκένωση του οικισμού των Φερμών, καθώς η φωτιά κινείτο εναντίον οικιστικών τμημάτων, απειλώντας περιουσίες και ανθρώπινες ζωές.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ανταποκρινόμενος σε αίτημα του Δήμου Ιεράπετρας, κήρυξε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας τις εξής περιοχές του νομού Λασιθίου:

  • Τη Δημοτική Ενότητα Μακρύ Γιαλού
  • Τις Δημοτικές Κοινότητες Ιεράπετρας και Αγίου Ιωάννου

Η απόφαση, που δημοσιεύθηκε σήμερα, καλύπτει όλες τις επιπτώσεις από τις πρόσφατες δασικές πυρκαγιές, εξασφαλίζοντας την ταχεία διαχείριση των συνεπειών και την παροχή έκτακτων μέτρων υποστήριξης στους πληγέντες.

Η κήρυξη ισχύει από την πρώτη ημέρα εκδήλωσης των φαινομένων και θα παραμείνει σε εφαρμογή για τρεις μήνες, μέχρι την 2α Οκτωβρίου 2025, με δυνατότητα παράτασης εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν έκτακτες ανάγκες.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για τρείς (3) μήνες, ήτοι έως και 02 Οκτωβρίου 2025.

 

Ήχησε νέο 112

Σε συναγερμό τέθηκε η πολιτική προστασία στην Κρήτη μετά από ενεργοποίηση του 112 για τη ραγδαία εξάπλωση δασικής πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με το μήνυμα του 112, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των περιοχών Καθαράδες, Φέρμα, Κουτσουνάρι και Κακιά Σκάλα στο νομό Λασιθίου καλούνται άμεσα να εκκενώσουν προς την Ιεράπετρα, ακολουθώντας απαρέγκλιτα τις οδηγίες των πυροσβεστικών και αστυνομικών δυνάμεων.

Η ενεργοποίηση του 112 υπογραμμίζει την κρισιμότητα της κατάστασης, καθώς η πυρκαγιά, υπό την επίδραση ισχυρών ανέμων, διαθέτει σημαντική ένταση και εύρος διάδοσης, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Οι αρμόδιες αρχές επισημαίνουν την ανάγκη άμεσης ανταπόκρισης στα σήματα εκκένωσης και συνιστούν στους πολίτες να παραμείνουν σε ασφαλείς προορισμούς μέχρι νεωτέρας.

Κατά τον κ. Παπαδάκη, αντιδήμαρχο, η φωτιά εξαπλώθηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο, ξεφεύγοντας από τον αρχικό της έλεγχο, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της Πυροσβεστικής και των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας. «Χθες, λόγω των ισχυρών ανέμων, δεν καταφέραμε να συγκρατήσουμε το πύρινο μέτωπο», τόνισε, επισημαίνοντας ότι, παρά τη διάρκεια της μάχης καθ’ όλη τη νύχτα, η φωτιά παρέμεινε ανεξέλεγκτη.

Από τις 06:30 το πρωί, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, επιχειρούν εναέρια μέσα, ενώ επίγειες δυνάμεις συνεχίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τη μάχη με τις αναζωπυρώσεις και τα πολυάριθμα μέτωπα.

Στον πρώτο απολογισμό των ζημιών, που βρίσκεται σε εξέλιξη, καταγράφονται μεγάλες φθορές σε κατοικίες, αυλές, θερμοκήπια και επιχειρήσεις, καθώς και εκτεταμένα προβλήματα στο ηλεκτρικό δίκτυο. «Η καταστροφή είναι τεράστια», είπε, επιβεβαιώνοντας ότι μετά το σβήσιμο της πυρκαγιάς θα ακολουθήσει συστηματική καταγραφή των ζημιών και στη συνέχεια η προσπάθεια αποκατάστασης και ανοικοδόμησης των πληγεισών περιοχών.

 

Πρωτοφανής εκκένωση της περιοχής

Για πρώτη φορά στην ιστορία αποφασίστηκε από τις Αρχές να εκκενωθούν προληπτικά όλοι οι οικισμοί και τα ξενοδοχεία του Αγίου Ιωάννη, όταν η φωτιά πλησίαζε απειλητικά την επαρχιακή οδό Ιεράπετρας – Σητείας.

«Το πρώτο ξενοδοχείο που εκκενώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης ήταν το HARMONY, που βρισκόταν πολύ κοντά στο σημείο από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά. Το ξενοδοχείο σώθηκε και οι επισκέπτες του μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο. Ξαφνικά, μετά τις 8 το βράδυ της Τετάρτης, ενώ η κατάσβεση πήγαινε καλά, ο άνεμος γύρισε Βορειοανατολικός και η φωτιά πέρασε μέσα στην Αγιά Φωτιά με κατεύθυνση προς τα Φέρμα. Η Αστυνομία κινήθηκε πολύ γρήγορα και ήρθε στο PORTO BELISSARIO να μας διατάξει να το εκκενώσουμε. Γρήγορα καλέσαμε τους επισκέπτες μας να κατεβούν στην είσοδο κι, με ταξί και ιδιωτικά αυτοκίνητα, μεταφέραμε περίπου 100 ανθρώπους στα ξενοδοχεία της πόλης της Ιεράπετρας, που είχαν διαθέσιμα κρεβάτια, φιλοξενώντας τους – ακόμα και στους κοινόχρηστους χώρους – ώστε να κοιμηθούν ασφαλείς ένα βράδυ μέχρι να σβηστεί η πυρκαγιά. Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους ξενοδόχους για την αλληλεγγύη και την άριστη συνεργασία», είπε ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και νοτιοανατολικής Κρήτης, κ. Γιώργος Βαρδάκης.

«Ο Δήμος Ιεράπετρας κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Ευτυχώς ο συντονισμός μας ήταν πολύ καλός, σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό. Υπήρξε οργανωμένη και άμεση εκκένωση των ξενοδοχείων, με το πρώτο κύμα των επισκεπτών να φιλοξενείται στα ξενοδοχεία της πόλης. Όταν όμως άρχισε η εκκένωση των μεγαλύτερων ξενοδοχείων, αναγκαστήκαμε να ανοίξουμε το Κλειστό Γυμναστήριο “Μάρκος Φωνιαδάκης” και το σχολικό κλειστό γυμναστήριο, προκειμένου να υποδεχτούμε και να φιλοξενήσουμε προσωρινά τους επισκέπτες της περιοχής μας, με τη βοήθεια εθελοντών Σαμαρειτών, του Εμπορικού Συλλόγου και του Σωματείου Καφέ και Εστίασης, καθώς και απλών πολιτών που έσπευσαν να προσφέρουν ό,τι χρειαζόταν. Φιλοξενήσαμε περίπου 500 άτομα στα κλειστά γυμναστήρια, ενώ συνολικά μεταφέραμε 5.000 άτομα, εκτός από τους μόνιμους κατοίκους που φιλοξενήθηκαν σε συγγενικά σπίτια. Μετά τις 3 τα ξημερώματα, τα τουριστικά τους γραφεία άρχισαν να τους μεταφέρουν σε άλλα ξενοδοχεία της Χερσονήσου και του Ηρακλείου», είπε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Τουρισμού και Παιδείας, κ. Γιώργος Χατζάκης.

 

Πολλές οι διάσπαρτες εστίες

Παρά τον σχετικό περιορισμό της βασικής γραμμής του μετώπου, οι διάσπαρτες εστίες εξακολουθούν να αναβλύζουν φλόγες, ενώ οι θύελλοι άνεμοι που πνέουν δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων.

Στην περιοχή επιχειρούν από τις πρώτες πρωινές ώρες 10 πυροσβεστικά ελικόπτερα, σε συνεργασία με εκατοντάδες πυροσβέστες και εθελοντές, ανοίγοντας διαρκώς νέες αντιπυρικές ζώνες και πραγματοποιώντας ρίψεις νερού και αφρού.

Οι τοπικές αρχές καλούν όσους κατοίκους δεν έχουν ήδη απομακρυνθεί να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες των πυροσβεστικών και αστυνομικών δυνάμεων, υπενθυμίζοντας ότι η φωτιά παραμένει εκτός πλήρους ελέγχου. Η κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά καθοριστική για τις επόμενες ώρες, έως ότου οι συνθήκες ανέμου υποχωρήσουν και οι επιχειρήσεις κατάσβεσης μπορέσουν να προχωρήσουν χωρίς νέες

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρέθηκαν στα μέτωπα, συνδυάζοντας συνεχείς ρίψεις νερού με το έργο των εναέριων μέσων, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη σταδιακή βελτίωση της κατάστασης.

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα οι άνεμοι εντάθηκαν και κάποιες μικροεστίες που έκαιγαν, εξελίχθηκαν σε πιο σοβαρές αναζωπυρώσεις.

Σταδιακά, θα υπάρξει η καταγραφή και οι πρώτες αυτοψίες. Αυτήν την ώρα διενεργείται και ένα συντονιστικό με όλους τους αρμόδιους φορείς για τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Οι φλόγες έχουν επεκταθεί στην δασική περιοχή του Άι Γιάννη, όπου οι συνεχείς, θυελλώδεις άνεμοι δυσχεραίνουν δραματικά τις επιχειρήσεις κατάσβεσης. Μέχρι στιγμής, δέκα ελικόπτερα επιχειρούν παράλληλα, πραγματοποιώντας ρίψεις νερού.

Ένα από τα ελικόπτερα πλησίασε σε απόσταση αναπνοής την εστία της φωτιάς προκειμένου να εκτελέσει ακριβή βολή, κινδυνεύοντας να πέσει πάνω στις γραμμές υψηλής τάσης των 150.000 kW. Η τολμηρή αυτή κίνηση ανέδειξε την επικινδυνότητα της αποστολής για το εναέριο προσωπικό.

Πέντε σπίτια, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καταστραφεί και πρόκειται για εξοχικές κατοικίες στα Φέρμα, ενώ υπάρχουν μεγάλες ζημιές σε θερμοκήπια και καλλιέργειες, ενώ τα ελικοπτέρα, λόγω των ισχυρών ανέμων, εφοδιάζονται πλέον από το φράγμα Μπραμιανών και όχι από την θάλασσα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νοτιοανατολικής Κρήτης Γιώργος Τζαράκης ανέφερε ότι μετά την οδηγία να εγκαταλειφθούν οικισμοί του Δήμου Ιεράπετρας λόγω της πυρκαγιάς, έχουν μετακινηθεί περίπου 5.000 τουρίστες που έκαναν τις διακοπές τους στην περιοχή.

Ο κ. Τζαράκης σημείωσε ότι δεν έχουν υποστεί καταστροφές ξενοδοχειακές μονάδες, πάρα μόνο σε μία περίπτωση ξενοδοχείου στην Αγιά Φωτιά όπου σημειώθηκαν περιορισμένες καταστροφές, οι οποίες προκλήθηκαν από την μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται από χθες το απόγευμα στην περιοχή.

«Η ανησυχία μας έχει να κάνει και με τις κρατήσεις των επόμενων ημερών, καθώς η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη στην περιοχή, όχι μόνο λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη, αλλά και των καμένων εκτάσεων που δημιουργούν μια δύσκολη κατάσταση», τόνισε ο κ. Τζαράκης, εκφράζοντας την ελπίδα οι φλόγες να κοπάσουν και ο πύρινος εφιάλτης να πάψει να απειλεί την όμορφη περιοχή της Ιεράπετρας, που αυτή την περίοδο η πληρότητα στα τουριστικά σημεία ξεπερνά το 90%

Παράλληλα, οι εκκενώσεις μεγάλου μέρους της περιοχής πραγματοποιήθηκαν με τάξη και συντονισμό: εκατοντάδες τουρίστες μεταφέρθηκαν στο κλειστό γήπεδο Ιεράπετρας, ενώ τουλάχιστον 1.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν εγκαίρως τα σπίτια τους σε Φέρμα, Αγιά Φωτιά, Αχλιά, Γαλήνη και Κουτσουνάρι.

Από το πρώτο φως της ημέρας, οι επίγειες δυνάμεις συνεχίζουν αδιάκοπα την επιτήρηση και την καταστολή τυχόν αναζωπυρώσεων, διασφαλίζοντας ότι ο κίνδυνος θα παραμείνει υπό έλεγχο.

Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, καθώς οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν τις προσπάθειες κατάσβεσης. Μεγάλος αντίπαλος των δυνάμεων: η ένταση και ισχύ τους.

Πριν από λίγο έγινε γνωστό πως υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και της κατάστασης που επικρατεί στο σημείο της πυρκαγιάς.

Η κυκλοφορία εκτρέπεται από Ιεράπετρα προς Σητεία μέσω Παχιάς Άμμου.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι φλόγες έφτασαν ως τις αυλές των σπιτιών και εισέβαλαν σε μάντρες, καταστρέφοντας οχήματα και οδηγώντας σε θάνατο ζώα που βρίσκονταν εκεί για εκτροφή ή προστασία.

Σε μία από τις πλέον συγκλονιστικές καταγραφές, φωτογραφίες από προσβάσεις σε μάντρες δείχνουν εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, κατεστραμμένα εργαλεία και σκελετούς ζώων, μαρτυρώντας την ορμή ήθους των φλογών και το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι.

 

Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη μετά τη συνδρομή των εναέριων μέσων, ενώ τη μάχη συνεχίζουν και οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

 

Στην αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς, η οποία εξελίσσεται βάσει της κατεύθυνσης των θυελλωδών ανέμων, καταγράφονται τρία κύρια μέτωπα: στη Γαλήνη, στα Φέρμα και με κατεύθυνση προς Κουτσουνάρι. Η φωτιά, που ξέσπασε νωρίς χθες, διέσχισε αγροτοδασικές εκτάσεις επί αμέτρητα χιλιόμετρα, φτάνοντας μέχρι κατοικίες και θερμοκήπια, με τη δύναμη του αέρα να φτάνει τα 9 μποφόρ και να δημιουργεί στροβιλισμούς, επιταχύνοντας την εξάπλωση των φλογών.

Κλειδί στην προσπάθεια αναχαίτισης αποδείχθηκε η συνδρομή των εναέριων μέσων, που κατάφεραν να περιορίσουν την ορμή του μετώπου. Κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας, τα τρία ελικόπτερα και οι ρίψεις νερού και αφρού βοήθησαν σημαντικά στο έργο των δυνάμεων κατάσβεσης. Ωστόσο, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών και των ομάδων δασοκομάντος, οι ισχυροί άνεμοι λειτούργησαν ως σύμμαχοι της φωτιάς.

Στην επιχείρηση λάμβαναν μέρος πάνω από 300 πυροσβέστες, ομάδες πεζοπόρου τμήματος, καθώς και πεζοπόροι εθελοντές, συνοδευόμενοι από δεκάδες υδροφόρες του Δήμου και ιδιωτών, αλλά και μηχανήματα έργου για την εκχέρσωση και τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Οι συντονισμένες κινήσεις και η διαρκής ενημέρωση του κοινού παραμένουν κρίσιμες, όσο η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται.

 

Μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής

Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη σήμερα Πέμπτη, καθώς οι ισχυροί άνεμοι συνεχίζουν να δυσχεραίνουν τις προσπάθειες κατάσβεσης. Στο σημείο επιχειρούν, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της πυροσβεστικής, πάνω από 230 πυροσβέστες, 46 οχήματα και 13 ομάδες της ΕΜΟΔΕ και 10 εναέρια μέσα. Ενισχύσεις από την Αθήνα έφτασαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα με C-130, ενώ πέντε πυροσβεστικά οχήματα με το προσωπικό τους κατέφθασαν ακτοπλοϊκώς το πρωί, ενισχύοντας τις δυνάμεις που ήδη επιχειρούν στο πύρινο μέτωπο.

Ενημέρωση από την Πυροσβεστική: Πολλές διάσπαρτες εστίες στην Ιεράπετρα

Ενημέρωση για την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση στην Ιεράπετρα οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν πολλές διάσπαρτες εστίες. Οι ριπές των ανέμων στην περιοχή φτάνουν ακόμη και τα 9 μποφόρ, δημιουργώντας διαρκώς κηλιδώσεις και νέες εστίες, δυσκολεύοντας πολύ το πυροσβεστικό έργο.

Εκκενώθηκαν χωριά και καταλύματα

Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν περιοχές με συνολικό αριθμό περίπου 1.500 κατοίκους. Οι περισσότεροι μεταφέρονται με λεωφορεία στα Μάλια και τη Χερσόνησο. Υπολογίζεται ότι 50-60 άτομα θα διανυκτερεύσουν απόψε στο κλειστό γυμναστήριο, ενώ για την προσωρινή τους φιλοξενία έχουν μεταφερθεί 60 στρώματα.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για βιβλική καταστροφή στην Αγία Φωτιά, με σπίτια, καταστήματα και ακόμη και ένα πρατήριο καυσίμων να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, χωρίς να είναι γνωστό το μέγεθος της καταστροφής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η Αστυνομία χρειάστηκε να απομακρύνει με υπερπροσπάθεια κατοίκους που αρνούνταν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ένα ξενοδοχείο φέρεται να έχει υποστεί ζημιές, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ενώ κάτοικοι και τουρίστες έχουν ήδη απομακρυνθεί από τις τουριστικές μονάδες, με τη συνδρομή της Αστυνομίας και της Πολιτικής Προστασίας, τόσο από ξηρά όσο και από θάλασσα με σκάφη.

Ήχησε το 112 για εκκενώσεις 

Το 112 ήχησε πριν λίγες ώρες ζητώντας την εκκένωση των χωριών Αγία Φωτιά, Αχλιά, Γαλήνη, Φέρμα και Κουτσουνάρι και να απομακρυνθούν προς Ιεράπετρα

Στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα

Τέσσερα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα (ΧΑΠ) και ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν προληπτικά στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας, εξαιτίας της αποπνικτικής ατμόσφαιρας από τον καπνό. Ασθενοφόρα παραμένουν σε επιφυλακή, ενώ κάτοικοι δηλώνουν τρομοκρατημένοι και απελπισμένοι, βλέποντας τις περιουσίες και τα ζώα τους να απειλούνται άμεσα από τις φλόγες.

«Δεν ξέρουμε ακόμα πόσα σπίτια έχουν καεί», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου

Ο Γιάννης Ανδρουλάκης, αντιπεφερειάρχης Λασιθίου μίλησε στο ΕΡΤΝews, τονίζοντας ότι «συνεχίζουν να πνέουν ισχυροί άνεμοι και η φωτιά είναι πολύ δυνατή».

«Τη νύχτα, λόγω της έλλειψης των εναέριων μέσων, επικεντρωθήκαμε όλοι στο να σώσουμε ό,τι γίνεται περισσότερο από τα σπίτια. Έγινε μια ουσιαστική εκκένωση σε πολλά ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής όπου μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο κλειστό γυμναστήριο του Δήμου Ιεράπετρας», συμπλήρωσε.

Ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει πλήρη εικόνα για το «πόσα σπίτια έχουν καεί» και σχολίασε ότι «είμαστε σε συνεννόηση με όλους τους τοπικούς φορείς και την πυροσβεστική και θα έχουμε πληρέστερη εικόνα για το μεγέθος της καταστροφής».

Για τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην περιοχή, σημείωσε ότι «όλο το βράδυ δεν είχαμε φως. Δεν είχαμε σήμα στα περισσότερα σημεία».

Ο αέρας δυσχαιρένει το έργο των πυροσβεστών 

Σύμφωνα με το FLAME - Fire Meteorology Group, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή παραμένουν εξαιρετικά δυσμενείς, επιδεινώνοντας την ήδη κρίσιμη κατάσταση στο πύρινο μέτωπο. Μέχρι και αργά το απόγευμα της Πέμπτης 3 Ιουλίου 2025, οι βόρειοι άνεμοι αναμένεται να πνέουν με ένταση 7-8 μποφόρ

 

  03 July, 2025 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα