Συνεχίζει να σαρώνει τα πάντα η πύρινη λαίλαπα-Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες
Για πέμπτη συνεχή ημέρα μαίνεται ο πύρινος εφιάλτης στη βορειοανατολική Αττική, καθώς οι φωτιές εξακολουθούν το καταστροφικό έργο τους, κατακαίγοντας σπίτια, δασικές εκτάσεις, καλλιέργειες, περιουσίες. Αυτή την ώρα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις εστιάζουν την προσοχή τους σε Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες, Άγιο Στέφανο και Μαλακάσα, όπου μαίνονται τα τρία μεγάλα πύρινα μέτωπα.
Μάλιστα, στη Μαλακάσα ξέσπασε νωρίτερα νέα εστία, από την κάτω πλευρά της Εθνικής Οδού.
Υπήρξε άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για να την προσεγγίσουν και να την σβήσουν εν τη γενέσει της. Σε ελάχιστα δευτερόλεπτα οι φλόγες φούντωσαν με τον κίνδυνο η φωτιά -αν και μικρή- να επεκταθεί.
Φόβος αναζωπυρώσεων
Πάντως, στο μεγάλο μέτωπο της Μαλακάσας, η εικόνα είναι αυτή την ώρα ελαφρώς βελτιωμένη.
Όπως αναφέρουν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το «βόρειο» κομμάτι της φωτιάς, δηλαδή στην περιοχή της Μαλακάσας, και της Σφενδάλης έχει οριοθετηθεί. Αντιθέτως, εκτός ελέγχου παραμένουν οι εστίες σε Άγιο Στέφανο, Πευκόφυτο, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες.
Μάλιστα οι ίδιες πηγές μιλούν για ύφεση και απουσία ενεργού μετώπου, ωστόσο γίνεται προσπάθεια να ελεγχθεί η φωτιά προτού υπάρξουν αναζωπυρώσεις.
Οπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Ωρωπού, το μεγάλο μέτωπο που κατευθυνόταν στην περιοχή έχει περιοριστεί, όπως και αυτό προς τη Μαλακάσα, όπου υπάρχουν μικροεστίες, ωστόσο μεγάλο πρόβλημα είναι οι αναζωπυρώσεις στο κομμάτι που δεν έχει περάσει την Εθνική, οι οποίες δυνητικά μπορούν να γίνουν επικίνδυνες.
Σημειώνεται ότι από προχθές το απόγευμα εκκενώθηκε και το Κέντρο Φιλοξενίας Αλλοδαπών στη Μαλακάσα, και περίπου 2.000 άτομα που ήταν εκεί μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στη Ριτσώνα.
Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, επιβεβαίωσε ότι τα δύο σοβαρά μέτωπα είναι στη Μαλακάσα όπου υπήρξε ανάφλεξη της φωτιάς και ο φόβος είναι να μην οδηγηθεί στον Ωρωπό.
«Θα πρέπει να πέσουν άμεσα πολλές δυνάμεις στην Αττική», πρόσθεσε και σημείωσε «πως θα υπάρξει μια αύξηση των εναέριων δυνάμεων λόγω και της επιπλέον βοήθειας και από άλλες χώρες» σημείωσε. Πρόσθεσε πως υπάρχουν πολλές προσφορές από ξενοδόχους για τη φιλοξενία πολιτών που έχουν αποχωρήσει από τα σπίτια τους.
Ισχυροί άνεμοι μέχρι 7 μποφόρ
Σημειώνεται πως ισχυροί άνεμοι θα πνέουν σήμερα στη χώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, δυσχεραίνοντας το έργο των πυροσβεστών στη μάχη με τις φωτιές.
Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι άνεμοι τις επόμενες ώρες στην κεντρική και νότια χώρα θα διατηρηθούν σε παρόμοια επίπεδα από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 3-4 μποφόρ και ριπές έως 50-60 χιλιόμετρα την ώρα κυρίως σε περιοχές του Σαρωνικού και της βορειοανατολικής Πελοποννήσου.
Μετά τις 09:00 οι άνεμοι αναμένεται να στραφούν σε βορειοανατολικούς με εντάσεις 2-4 μποφόρ και ριπές στα 40-60 χιλιόμετρα την ώρα κυρίως στην νοτιοανατολική Αττική και τη νότια Εύβοια
Στην Αττική τις πρωινές ώρες του Σαββάτου έως τις 09:00 αναμένεται στροφή των ανέμων σε βόρειους – βορειοανατολικούς στα 3-4 μποφόρ και ριπές έως 40-50 χιλιόμετρα την ώρα στα ανατολικά και νότια τμήματα και έως 30-40 χιλιόμετρα την ώρα στα υπόλοιπα τμήματα.
Τα αίτια και οι παραλείψεις που οδήγησαν στην καταστροφή
Για όλα όσα έπρεπε να έχουν γίνει στον τομέα της πρόληψης πριν φτάσουμε στην καταστολή μίλησε στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» ο κ. Σπύρος Ψαρούδας, Διευθυντής Περιβαλλοντολογικής Οργανώσης «Καλλιστώ».
«Άλλο να το περιμένεις, κι άλλο να το ζεις», ανέφερε αρχικά σημειώνοντας ότι είχε προβλεφθεί αυτή η βιβλική καταστροφή.
«Όταν έχει αποσυνδεθεί η διαχείριση του δάσους, η πρόληψη δηλαδή, από την καταστολή, επόμενο είναι να συμβαίνουν αυτά», τόνισε ερωτηθείς για τα «διδάγματα» της πυρκαγιάς.
«Μετά την τραγωδία στο Μάτι με απόφαση του τότε πρωθυπουργού, είχε σχηματιστεί μια επιτροπή ειδικών που επί τέσσερις μήνες συζητούσε καταλήγοντας σε κάποια συμπεράσματα. Ο νυν πρωθυπουργός τον Φεβρουάριο του 2019 είχε συναντήσει την επιτροπή και είχε δηλώσει ότι ‘ξέρουμε τι φταίει για τις πυρκαγιές και δεν μένει παρά να περάσουμε στην εφαρμογή’. Τα συμπεράσματα της επιτροπής δεν εφαρμόστηκαν ποτέ», υπογράμμισε.
Όσο για το τι έπρεπε να έχει γίνει και ίσως είχε αλλάξει την πορεία των πύρινων μετώπων σημείωσε:
-Ενίσχυση των πόρων που επενδύονται αποκλειστικά στην πρόληψη
-Έχει αντικατασταθεί η έννοια της δασοπυρόσβεσης με την έννοια της αεροπυρόσβεσης/ Τα πτητικά Μέσα όταν η κατάσταση ξεφύγει λίγα πράγματα μπορούν να κάνουν.
– Εδώ και δεκαετίες εξελλίσεται το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να αλλάξουμε πολιτικές λοιπόν.
– Τα σχέδια αντυπυρικής προστασίας στην πράξη δεν λειτουργούν/ Δεν υπάρχει τοπικό σχέδιο με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης.
– Μιλάμε για αποκατάσταση, ενώ δεν έχουμε ολοκληρώσει τους δασικούς χάρτες, δεν έχει καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση, δεν έχει αυστηροποιηθεί η περιβαλλοντική νομοθεσία, αντίθετα ελαστικοποιείται.
«Ο απολογισμός θα μας σοκάρει και θα συζητάμε τα ίδια και τα ίδια. Αυτό είναι απογοητευτικό.Δεν λαμβάνονται τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Νιώθουμε απογοήτευση και συντριβή.», ανέφερε κλείνοντας.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις