Συμφώνησαν ότι διαφωνούν...

  04 December, 2019 ΑΡΘΡΑ
Συμφώνησαν ότι διαφωνούν...

Περίπου 1,5 ώρα κράτησε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ σε ξενοδοχείο στο Γουότφορντ, που βρίσκεται 25 μίλια έξω από το Λονδίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης είναι νομικά άκυρη και προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και το προσφυγικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι το τελευταίο διάστημα η στάση της Άγκυρας έχει αλλάξει , καθώς το τουρκικό λιμενικό δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά αιτήματα για περισυλλογή των μεταναστών που ξεκινούν από τα τουρκικά παράλια. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε πάντως τη βούληση του, η Ελλάδα να στηρίξει τη συμφωνία Τουρκίας- ΕΕ.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως είχε μια ανοιχτή συζήτηση με τον Τούρκο Πρόεδρο.

«Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Καταγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ωστόσο στη συνέχιση των συζητήσεων για τα ΜΟΕ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το ανώτατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Η συνάντηση άρχισε με 20 λεπτά καθυστέρηση, καθώς ο Έλληνας Πρωθυπουργός βρισκόταν σε γεύμα εργασίας με τον Ντόναλντ Τραμπ και ηγέτες άλλων χωρών. Γι' αυτό και όταν είδε τον Τούρκο πρόεδρο, του ζήτησε συγγνώμη που άργησε.
«Απολογούμαι για την καθυστέρηση, ήμουν με τον πρόεδρο Τραμπ», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν μπήκε στην αίθουσα και αντάλλαξε χειραψία με τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος του απάντησε λακωνικά: “Το ξέρω”.

Η παρέμβαση του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο

Πριν από τη συνάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στείλει ηχηρό μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της παρέμβασής του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους ηγέτες των χωρών-μελών της Συμμαχίας, τόνισε ότι η ενότητα και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις τους. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ευθύνη να σέβονται και να ενεργούν σύμφωνα με αυτές τις αρχές, καθώς και να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προστριβές και εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου και σημαντικού πυλώνα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

 

Για το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

Σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η προώθηση διεθνών συμφωνιών, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, αντίκειται σαφώς στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία.

Ως εκ τούτου, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα μας αναμένει από τους γείτονές της να επιδείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, απέχοντας από ενέργειες και δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.

Για το προσφυγικό/μεταναστευτικό

Σχετικά με το προσφυγικό/μεταναστευτικό, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως τι το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις, περιλαμβανομένης της μαζικής παράνομης μετανάστευσης, ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στην ανάγκη να ανταποκριθεί κατάλληλα στα επείγοντα ζητήματα που απηχούν τις ανησυχίες και τις προτεραιότητες των κοινωνιών μας.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη σημασία της επαρκούς χρηματοδότησης στον τομέα της Άμυνας. Και ότι η χώρα μας το απέδειξε: παρά τη σοβαρή οικονομική κρίση που πέρασε την τελευταία δεκαετία, διατήρησε τις αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ.

Κυβερνητικές πηγές μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισήμαναν πως στην κοινή δήλωση των ηγετών του ΝΑΤΟ γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στην παράνομη μετανάστευση ως πρόκληση ασφαλείας για τη Συμμαχία.


 

Στη συνάντηση, εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας, συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

Όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε από απόσταση τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με εξαίρεση τον χαμογελαστό Μεβλούτ Τσαβούσογλου τα βλέμματα των υπόλοιπων ήταν «παγωμένα».

Τον Ερντογάν συνόδευσαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Μπιναλί Γιλντρίμ, πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

  04 December, 2019 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα