Συμβουλές για την φροντίδα των ελαιόδενδρων μετα την κακοκαιρία
«Ψεκάστε με χαλκό τα δέντρα μετά τον χιονιά»
Τη χρήση χαλκούχων σκευασμάτων σε όλα τα δέντρα που ο χιονιάς τα βρήκε κλαδεμένα, ώστε να αποφεύγονται τυχόν βακτηριακές ασθένειες στα σημεία όπου έγιναν οι καρατομήσεις των κλαδιών, συνιστά μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο γεωπόνος και εντομολόγος του Δήμου Μαλεβιζίου, Παύλος Μαυρικάκης. Όσο για τα αμπέλια, στη μεγαλύτερη πλειοψηφία τους δεν είχαν κλαδευτεί, κάτι που αναμένεται να γίνει από τώρα και μετά, με τη σταδιακή βελτίωση των καιρικών συνθηκών στο νησί μας.
«Εμείς μπορεί να είχαμε την απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας και, εκεί που είχαμε 27 βαθμούς, πήγαμε μετά στους 5 και 6 βαθμούς, αλλά δεν είχαμε ευτυχώς παγετούς και θερμοκρασίες τέτοιες που προκαλούν ζημιές, εκτός από κάποιες ίσως ορεινές περιοχές. Από ’κει και πέρα, καλό θα είναι στα κλαδεμένα δέντρα να κάνουμε έναν ψεκασμό με χαλκό», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρικάκης.
Μάλιστα, συμβουλεύει τους αγρότες να προτιμούν να κλαδεύουν τις ελιές τις ημέρες που υπάρχει πολύ κρύο, αλλά ποτέ στη διάρκεια μιας βροχής.
«Το σίγουρο ακόμα είναι ότι το χαλκούχο σκεύασμα είτε προληπτικά πριν την κακοκαιρία, είτε μετά από αυτή, χρειάζεται αφού κάνει καλό. Όποιος μπορεί, να το κάνει γιατί είναι πολύ ωφέλιμο για να αποφύγουμε μυκητολογικές ασθένειες», σύμφωνα με τον Παύλο Μαυρικάκη.
Από ’κει και πέρα, η χρήση χαλκούχων συνιστάται και στις καλλιέργειες εκείνες που θα κλαδευτούν από τώρα και μετά. Βέβαια, αν γίνει το ψέκασμα και βρέξει αμέσως μετά, τότε ο χαλκός ξεπλένεται και φεύγει. Έτσι χρειαζόμαστε μία περίοδο καλοκαιρίας για να έχουμε αποτέλεσμα.
«Τα χαλκούχα σκευάσματα δεν είναι διασυστηματικά. Αλλά μπορούν, εφόσον δε βρέξει, να λειτουργήσουν προστατευτικά για τις καλλιέργειές μας μέχρι και δύο εβδομάδες», λέει στην εφημερίδα μας ο γεωπόνος και εντομολόγος του Δήμου Μαλεβιζίου, Παύλος Μαυρικάκης.
Ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι όλα τα δέντρα μπορούν να κλαδευτούν από τώρα και μετά που πέρασε και αυτή η κακοκαιρία, εκτός από τα εσπεριδοειδή, τα οποία κλαδεύονται από τον Μάρτιο και μετά, αφού ζεστάνει πρώτα ο καιρός, καθώς αν κλαδευτούν τώρα που υπάρχουν οι υγρασίες και οι βροχές, κινδυνεύουν με ασθένειες.
Όσο για τον τρόπο του κλαδέματος, μπορεί στην ελιά να κλαδεύουμε αφαιρώντας τη βλάστηση από τη μέση, δίνοντας σχήμα βεντάλιας στο δέντρο, όμως στα εσπεριδοειδή - σύμφωνα με τον Παύλο Μαυρικάκη - «μας ενδιαφέρει να χαμηλώσει το σχήμα του δέντρου, να αφαιρέσουμε τους “λαίμαργους” και η κόμη να είναι σφαιρική»...
Στο μεταξύ, οι αγρότες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πλέον μπορούν να λιπάνουν όλες τις καλλιέργειές τους. Είτε με χημικά λιπάσματα είτε με οργανικά, μπορούν πλέον να προχωρήσουν κανονικά, όσοι βέβαια δεν πρόλαβαν να βάλουν λίπασμα πριν από την τελευταία κακοκαιρία και να εκμεταλλευτούν τις βροχές που έπεσαν.
-Eξοικονόμηση χρημάτων
Στο μεταξύ, ο Παύλος Μαυρικάκης παραπέμπει στην ιστοσελίδα του Δήμου Μαλεβιζίου τους αγρότες, προκειμένου να διαβάσουν ένα κείμενο με τίτλο “Εξοικονόμηση χρημάτων για τους αγρότες”. Το κείμενο αυτό προέρχεται από το βιβλίο του Γεώργιου Α. Δαουτόπουλο, που κυκλοφόρησε το 2011, με τίτλο “Εφαρμογές των ΕΜ στη Γεωργία”, όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, που πλήττει την Ελλάδα και όχι μόνο, είναι άμεση ανάγκη να εξοικονομηθούν χρήματα και να μην εγκαταλειφθούν οι καλλιέργειες.
Προτείνουμε μερικά μέτρα απλά και άμεσα εφαρμόσιμα, τα οποία θα δώσουν άμεσα μια οικονομική ανακούφιση στους παραγωγούς και θα βοηθήσουν στη διατήρηση της γονιμότητας και παραγωγικότητας των εδαφών και κατ’ επέκταση των καλλιεργειών:
Κατάργηση των πολλών κατεργασιών του εδάφους και των βαθιών οργωμάτων. Με κάθε όργωμα καταστρέφεται το 14% του πληθυσμού των γαιοσκωλήκων, με αποτέλεσμα τη μείωση της γονιμότητας των εδαφών και την ανάγκη για περισσότερα έξοδα για λιπάσματα.
Επαναφορά στο έδαφος των υπολειμμάτων των καλλιεργειών. Τα υπολείμματα των καλλιεργειών δεν είναι άχρηστα υλικά, αλλά πλούσια πηγή θρεπτικών στοιχείων που πρέπει να επιστρέψουν στο έδαφος για να θρέψουν τους μικροοργανισμούς του και να αποκαταστήσουν έτσι τη γονιμότητά του. Όσοι τα καίνε, ουσιαστικά καίνε χρήματα και μετά παραπονιούνται για ακριβά λιπάσματα και για μειωμένες αποδόσεις.
Αλλαγή του συστήματος άρδευσης για αποτελεσματική χρήση του νερού. Το νερό πρέπει να εφαρμόζεται με σταγόνες στη θέση του φυτού και όχι με κατάκλιση.
Προστασία των φυτικών φρακτών. Προσφέρουν πολλά γιατί είναι καταφύγιο της άγριας πανίδας και των ωφέλιμων εντόμων, που είναι σύμμαχοι του γεωργού.
Περιορισμό των μονοκαλλιεργειών. Οι μονοκαλλιέργειες είναι πιο ευπαθείς σε ασθένειες και σε έντομα και απαιτούν μεγαλύτερο κόστος για τη φυτοπροστασία τους.
Διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους. Όλα τα μέτρα που αποτρέπουν τη διάβρωση και αυξάνουν την οργανική ουσία, όπως με χρήση φυτικών κομποστών και χλωρής λίπανσης, και αυξάνουν τους οργανισμούς που φιλοξενεί έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της γονιμότητας του εδάφους.
Επαναφορά του οικιακού λαχανόκηπου. Ο οικιακός λαχανόκηπος πρέπει να αποτελέσει βασικό κομμάτι της οικιακής οικονομίας στα αγροτικά νοικοκυριά. Με τα σημερινά μέσα συντήρησης των τροφίμων, ένα αγροτικό νοικοκυριό μπορεί να εξασφαλίσει την αυτάρκειά του σε πολλά είδη διατροφής και μάλιστα σε μια ποιότητα ασύγκριτα υψηλότερη από την αγορά.
Συνδυασμός γεωργίας και κτηνοτροφίας. Ο συνδυασμός τους οδηγεί σε ένα σύστημα παραγωγής που έχει πολλά αειφορικά στοιχεία.
Στενή παρακολούθηση των καλλιεργειών. Ο παραγωγός πρέπει έγκαιρα να εντοπίζει τα προβλήματα, να συμβουλεύεται τους ειδικούς και να επεμβαίνει άμεσα και με τα πλέον κατάλληλα μέσα.
Ένταξη σε προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης ή βιολογικής γεωργίας. Έτσι επιτυγχάνεται μείωση της χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και προστασία της υγείας των καταναλωτών και του περιβάλλοντος.
Συχνή ενημέρωση. Ο ενεργός γεωργός ενημερώνεται συχνά για τις εξελίξεις από τους γεωπόνους, από ενημερωτικές εκδηλώσεις, βιβλία και έντυπα και από το διαδίκτυο».
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Τι πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί κατά τους ψεκασμούς
- Ελιά: Τι προβλέπεται για την ορθή εφαρμογή ψεκασμών καλύψεως
- Mε αλυσίδες η κίνηση των οχημάτων απο Μεσαρά προς Αγία Βαρβάρα
- “Από το 1998 μέχρι σήμερα δεν έχει επικαιροποιηθεί ο πραγματικός αριθμός των φυτεμένων ελαιοδεντρων”
- Καιρός: Έρχεται νέος χιονιάς τις επόμενες μέρες!