Δύο εικοσιτετράωρα από τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους οι υποψίες για τρομοκρατική ενέργεια δεν επιβεβαιώνονται. Η έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας από αιγύπτιους, ρώσους και γάλλους ειδικούς βρίσκονται σε εξέλιξη.
«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πληροφορίες για εμπλοκή τρομοκρατών στη συντριβή του αεροσκάφους» δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Εθνικών Πληροφοριών των ΗΠΑ Τζέιμς Κλάπερ. Ο Κλάπερ θεωρεί απίθανο να διαθέτουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους όπλα ικανά να καταρρίψουν ένα επιβατικό αεροπλάνο που πετά σε ύψος 9.000 χιλιομέτρων. Ωστόσο ο ίδιος δεν απέρριψε πλήρως την τρομοκρατική ενέργεια. Ένα παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους που δραστηριοποιείται στη χερσόνησο του Σινά είχε αναλάβει λίγες ώρες μετά τη συντριβή του αεροσκάφους το Σάββατο την ευθύνη για την κατάρριψή του. Από την πλευρά του ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass ότι «θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να καταλήξουμε σε μια αντικειμενική εικόνα της τραγωδίας».
Διαφωνίες μεταξύ των ρώσων ειδικών
Την ίδια ώρα ωστόσο η ρωσική αεροπορική εταιρεία Metrojet απέκλεισε το ενδεχόμενο τεχνικής βλάβης ή λάθους από το πιλοτήριο. «Το δεκαοκτώ ετών αεροσκάφος βρισκόταν σε άψογη κατάσταση» δήλωσε στη Μόσχα ο Αλεξάντερ Σμιρνόφ, αντιπρόεδρος της εταιρείας. «Η μοναδική εύλογη αιτία θα πρέπει να είναι εξωγενής» πρόσθεσε. Ωστόσο ο υπεύθυνος των ρωσικών αρχών αεροπλοΐας Αλεξάντερ Νεράντκο άσκησε κριτική στην εταιρεία λέγοντας ότι αυτή η άποψη «είναι βεβιασμένη και δεν στηρίζεται σε αποδείξεις».
Εν τω μεταξύ ο Βίκτορ Γιουνγκ, συνεργάτης της εταιρείας, ισχυρίζεται ότι ούτε κάποια ρωγμή ούτε κάποιο πρόβλημα στα συστήματα ή τα καύσιμα θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει την τραγωδία. Μετά την έναρξη της καταστροφής το αεροπλάνο ήταν στην πραγματικότητα ακυβέρνητο. «Δεν πετούσε πλέον, απλώς έπεφτε» σχολιάζει ο Γιουνγκ. Επιπλέον ο κυβερνήτης του μοιραίου Airbus δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου προτού εξαφανιστεί το αεροσκάφος από τα ραντάρ. «Προφανώς το πλήρωμα ήταν απολύτως ανίκανο να αντιδράσει την ώρα της καταστροφής» ισχυρίστηκε ο Σμιρνόφ.
Παράλληλα μια επιτροπή ειδικών από τη Μόσχα θεωρεί ότι το αεροσκάφος μπορεί και να εξερράγη την ώρα της πτήσης. Σε αυτή την περίπτωση θα ήταν πιθανό το σενάριο της έκρηξης – ίσως μιας βόμβας κρυμμένης στο Airbus. Εν μέσω τόσων ετερόκλητων σεναρίων, είναι βέβαιο ότι ο εντοπισμός των αιτίων της τραγωδίας δε θα είναι εύκολος. Στην έρευνα συμμετέχουν ειδικοί από την Αίγυπτο, τη Ρωσία και τη Γαλλία. Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες των αιγυπτιακών αρχών μέχρι τη Δευτέρα είχαν εντοπιστεί δώδεκα τμήματα του αεροσκάφους.
ΠΗΓΗ: DW.com
Δείτε επίσης
- Γάζα-OHE: Οι μέθοδοι πολέμου που χρησιμοποιεί το Ισραήλ αντιστοιχούν σε γενοκτονία
- Παναγία των Παρισίων: Ήχησαν ξανά οι καμπάνες για πρώτη φορά μετά την πυρκαγιά του 2019
- Καιρός: Καταρρέει το ρεύμα του Ατλαντικού - Δραματική προειδοποίηση των ειδικών
- Αμερικανικές εκλογές 2024: Γιατί νίκησε ο Τραμπ και πώς θα αλλάξουν οι ισορροπίες στα ελληνοτουρκικά
- Γιατί κέρδισε ο Τραμπ -Σάρωσε σε όλα τα κοινά, η «ακτινογραφία» των ψηφοφόρων του