Στριφτούδια σε στακοβούτυρο με κιμά απάκι και γραβιέρα Κρήτης

Συνταγή με εκλεκτά υλικά και αυθεντική μοσχοβολιά Κρήτης!
Υλικά
Για τον κιμά
400γρ. στριφτούδια Κρήτης
120γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
1 κουτ. σούπας στακοβούτυρο
300γρ. κιμά ανάμικτο (χοιρινό και μοσχαρίσιο)
200γρ. απάκι
½ σκελίδα σκόρδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
80ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
100ml κρασί λευκό
1 φύλλο δάφνη
1 κόκκος μπαχάρι
Διαδικασία
Κόβετε το απάκι σε μικρά κυβάκια και το αλέθετε στο μούλτι μέχρι να γίνει κιμάς.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά, σοτάρετε το κρεμμύδι και μόλις μαραθεί λίγο ρίχνετε το σκόρδο και τον πελτέ. Προσθέτετε τον κιμά και το απάκι και σοτάρετε μέχρι να πάρουν χρώμα. Σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτετε τη δάφνη και το μπαχάρι. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε λίγο νερό και καλύπτετε με το καπάκι. Αφήνετε να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά.
Βράζετε τα στριφτούδια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τα στραγγίζετε καλά. Στην ίσια κατσαρόλα όπου βράσατε τα στριφτούδια λιώνετε το στακοβούτυρο μέχρι να πάρει χρώμα και προσθέτετε τα ζυμαρικά.
Ανακατεύετε καλά με τον κιμά και το τυρί και σερβίρετε. Για επιπλέον φρεσκάδα μπορείτε να γλασάρετε μερικά ντοματίνια και να προσθέσετε λίγο φρεσκοκομμένο δυόσμο ή βασιλικό.
Tips
Τα στριφτούδια είναι παραδοσιακά κρητικά ζυμαρικά και θα τα βρείτε σε παντοπωλεία και μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Δείτε επίσης
- Δασμοί: Σε ποια ελληνικά προϊόντα αναμένεται να μειωθούν οι τιμές και γιατί
- Κοφτό μακαρονάκι με αβοκάντο, ζαμπόν και γιαουρτόσαλτσα
- Ένα ξεχωριστό μουσικό project από τη Σχολή «Μαέστρο» και τον Μιχάλη Μαρακομιχελάκη
- Αγόρι ή κορίτσι; Οι πιθανότητες δεν είναι πάντα 50-50
- OΣΔΕ: Παρατείνεται έως τις 29 Αυγούστου η προθεσμία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης