Εν μέσω κινητοποιήσεων στην Κρήτη και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας κατά του κόστους παραγωγής και του χαμηλού εισοδήματος των αγροτοκτηνοτρόφων, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής, με το βασικό μήνυμα του νέου υπουργού Γιώργου Γεωργαντά προς τους αγωνιζόμενους αγρότες, «σε αυτή την κρίση, δεν είστε μόνοι σας. Το κράτος είναι παρόν. Και η παρουσία του θα πυκνώσει ακόμη περισσότερο».
Βέβαια, διαφορετική είναι η άποψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, με τους συλλόγους και τις επιτροπές αγώνα να κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους, που σήμερα Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου, στο Ηράκλειο θα συνεχιστούν με τη συγκέντρωση στη ΔΕΗ στο Τσαλικάκι, ενώ στα Χανιά συνεχίζεται το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια.
Αναλυτικότερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο από τον Σπήλιο Λιβανό την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, έστειλε μήνυμα στους αγρότες ότι οι πόρτες του υπουργείου θα είναι πάντα ανοικτές.
Η τελετή παράδοσης-παραλαβής έγινε το πρωί, παρουσία των υφυπουργών Γιώργου Στύλιου και Σίμου Κεδίκογλου, των γενικών γραμματέων Χριστιάνας Καλογήρου και Δημήτρη Παπαγιαννίδη και των προέδρων του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρη Μελά και του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου.
Ο κ. Λιβανός, παραδίδοντας το υπουργείο, έκανε αναφορά στο έργο του, αλλά και στο περιστατικό που συνέβη στη Σπάρτη, δηλώνοντας ότι απολογείται για τη στάση του σε όσους θεωρούν ότι τους έθιξε. Αναγνώρισε το λάθος του και τόνισε ότι δε θα επιτρέψει η πορεία του να στιγματιστεί από αυτό το περιστατικό.
Ο κ. Γεωργαντάς δήλωσε ότι είναι σίγουρος πως με την αυτοκριτική την οποία έκανε ο κ. Λιβανός και με το ήθος του θα μπορέσει να συνεχίσει χωρίς στιγματισμό την πορεία του.
«Τι κάναμε για τους αγρότες»
Μεταξύ των άλλων, ο Σπήλιος Λιβανός δήλωσε, παραδίδοντας τη θέση του στον αντικαταστάτη του, την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου: «Σήμερα για εμένα είναι μια μέρα παράξενη. Σίγουρα μια μέρα συγκίνησης, γιατί αποχωρώ από το υπουργείο, τον χώρο όπου τους τελευταίους 13 μήνες είχα όχι ως δεύτερο, αλλά ως πρώτο σπίτι μου. Και έδωσα όλες μου τις δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε μαζί με τους συνεργάτες μου τα σύνθετα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο.
Αυτοί οι 13 μήνες ήταν δύσκολοι, γιατί συνέπεσαν με την υγειονομική και ενεργειακή κρίση, αλλά και ακραία καιρικά φαινόμενα. Όλα αυτά ταλαιπώρησαν και ταλαιπωρούν ιδιαίτερα τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας.
Στα δύσκολα σταθήκαμε δίπλα τους. Τους στηρίξαμε με πάνω από 1 δισ. ευρώ απέναντι στην πανδημία και τις φυσικές καταστροφές. Και παράλληλα, παρά αυτές τις δυσκολίες, εργαστήκαμε εντατικά για να σχεδιάσουμε και να αρχίσουμε να υλοποιούμε μια ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική Αγροτικής Ανάπτυξης, που τόσο έλειπε από το ελληνικό κράτος τα προηγούμενα χρόνια. Μια στρατηγική με 7 βασικούς άξονες:
Την τόνωση της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας,
Την ενθάρρυνση συνεταιρισμών και συλλογικών σχημάτων,
Την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση,
Τα εγγειοβελτιωτικά έργα εκσυγχρονισμού και υποδομής,
Την ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης,
Τον εξορθολογισμό των επιδοτήσεων και την ενίσχυση των ελέγχων,
Και την ανάδειξη του brand της ελληνικής διατροφής.
Οι 7 αυτοί άξονες πολιτικής καρποφόρησαν απτά αποτελέσματα».
Απολογία Λιβανού
Λίγο πριν το τέλος της ομιλίας του, ο Σπήλιος Λιβανός έδωσε τη δική του εκδοχή για το περιστατικό στο Δημαρχείο της Σπάρτης, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι στην πολιτική, αλλά και γενικότερα στη ζωή, υπάρχουν στιγμές που μπορεί να καθορίσουν ολόκληρη τη διαδρομή μας: «Στη Σπάρτη είχαμε πάει για έναν σκοπό. Να στηρίξουμε τους αγρότες που επλήγησαν από τον παγετό. Πριν ξεκινήσουμε την προγραμματισμένη συνάντηση με τους αγρότες που επλήγησαν, στο κτήριο τη Περιφέρειας, ανταποκρίθηκα στο επίμονο αίτημα του δημάρχου Σπάρτης για μία ολιγόλεπτη εθιμοτυπική συνάντηση. Όταν άρχισε να λέει όλα αυτά τα απίστευτα πράγματα, που καμία σχέση δεν έχουν με όσα εγώ πιστεύω, αλλά και με όσα συνέβησαν στην πραγματικότητα το 2007, ήρθα σε πολύ δύσκολη θέση. Όπως, νομίζω, ήρθαν σε πολύ δύσκολη θέση όσοι ήσαν μαζί μου εκεί. Ένιωσα αμηχανία. Έκρινα ότι έπρεπε να υπερκεράσω τα τραγικά λεχθέντα με ένα ειρωνικό σχόλιο και όσο πιο γρήγορα μπορούσα να φύγω και να μεταβώ στη συνέλευση των αγροτών.
Χρησιμοποίησα τη λέξη «εποποιία» με τον προφανή, ιδιαίτερα για όσους με γνωρίζουν και ξέρουν πώς εκφράζομαι, ειρωνικό τόνο. Αποδείχτηκε ότι η ειρωνεία αυτή όχι μόνο δεν επαρκούσε, αλλά αντιθέτως παρεξηγήθηκε εντελώς.
Χρειαζόταν πιο απόλυτη και καταδικαστική αντιμετώπιση. Προφανώς έκανα λάθος! Αποδέχομαι αυτή την κριτική και αναλαμβάνω τις ευθύνες μου».
Συγκίνηση από Γεωργαντά
Παραλαμβάνοντας το υπουργείο, ο κ. Γεωργαντάς δήλωσε: «Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη μεγάλη τιμή και την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου, αναθέτοντάς μου το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ένα υπουργείο που βρίσκεται διαχρονικά στο επίκεντρο της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της πατρίδας μας.
Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο Σπήλιο Λιβανό για την έως τώρα συνεργασία μας, που εύχομαι να συνεχιστεί. Και, φίλε Σπήλιο, υπάρχουν ανθρώπινες στιγμές για όλους μας δύσκολες. Είμαι σίγουρος ότι και με την αυτοκριτική την οποία μόλις έκανες και με το ήθος που σε διακρίνει θα μπορέσεις, χωρίς κανένα στιγματισμό, να συνεχίσεις. Και σου εύχομαι πραγματικά καλή συνέχεια σε όλα τα επίπεδα.
Ειδική μνεία οφείλω να κάνω στον υπουργό Επικρατείας και πλέον καλό μου φίλο Κυριάκο Πιερρακάκη, για τη μακρά και εξαιρετική συνεργασία μας τα τελευταία δυόμισι χρόνια στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Υπό την καθοδήγησή του και σε συνεργασία με τον υφυπουργό Θοδωρή Λιβάνιο, τον γενικό γραμματέα Λεωνίδα Χριστόπουλο και τους γενικούς γραμματείς Δημοσθένη Αγανωστόπουλο και Θανάση Στάβερη, πετύχαμε για την Ελλάδα ένα άλμα προς τα εμπρός, διευκολύνοντας έμπρακτα την καθημερινότητα κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας.
Αναλαμβάνουμε, όπως είπα πρωτύτερα, ένα υπουργείο κομβικής σημασίας. Στόχος και δέσμευσή μου, η συνέχεια της κυβερνητικής πολιτικής προς υποστήριξη του Έλληνα αγρότη, του κτηνοτρόφου, του παραγωγού. Υπόσχεσή μας, η αναβάθμιση συνολικά του πρωτογενούς τομέα της χώρας».
Τσαλικάκι
«Απόβαση» στη ΔΕΗ πραγματοποιούν σήμερα οι αγρότες
Στις 10 σήμερα Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου, το πρωί, θα πραγματοποιηθεί νέα κινητοποίηση των Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου και Αστερουσίων. Αυτή τη φορά, στη ΔΕΗ στο Τσαλικάκι.
«Η κινητοποίηση που πραγματοποιήσαμε τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου ήταν η πρώτη απάντηση. Λέμε “όχι” στη συνέχεια της κοροϊδίας και των ψεύτικων υποσχέσεων. Να μη μας εξαπατούν τα “ψίχουλα” που μοιράζει η κυβέρνηση, κάτω από τον φόβο των κινητοποιήσεών μας. Ο μαζικός, οργανωμένος και πανελλαδικά συντονισμένος αγώνας μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Αυτό μας διδάσκει η πείρα του 2016 με την κατάκτηση του αφορολόγητου», αναφέρουν μεταξύ άλλων.
Από την πλευρά της, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στο πλευρό μας είναι ο λαός των Χανίων, ο οποίος έμπρακτα δείχνει την αλληλεγγύη του από την πρώτη στιγμή. Τις επόμενες μέρες έχουν ήδη οργανώσει την έκφραση της συμπαράστασής τους:
Την Παρασκευή, στις 6 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των εργατικών σωματείων και του Συλλόγου Γυναικών Ν. Χανιών.
Το Σάββατο, στις 6 μ.μ., στο μπλόκο θα παραβρεθούν φοιτητικοί σύλλογοι και φορείς της νεολαίας.
Την Κυριακή, στη 1 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συγκέντρωση στην εθνική οδό.
Η Ενωτική Ομοσπονδία καλεί όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού να ενισχύσουν το μπλόκο. Συμβολικά θα γίνει αποκλεισμός της εθνικής οδού την Παρασκευή στις 6 μ.μ. και την Κυριακή στη 1 μ.μ.».
Έβαλαν φωτιά στο τσίπουρο!
Τον δρόμο Λάρισας-Κοζάνης απέκλεισαν συμβολικά το απόγευμα της Τετάρτης 9 Φεβρουαρίου, οι αμπελοκαλλιεργητές και αμβυκούχοι του Τυρνάβου, που διαμαρτύρονται για το σχέδιο νόμου που προβλέπει τη μετονομασία του τσίπουρου που παράγουν σε «απόσταγμα φρούτων», την ώρα που τόσο η Ομοσπονδία όσο και ο Σύλλογος του Ηρακλείου λένε «ναι» για την τσικουδιά, έχοντας ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός της Βουλής.
Οι αμβυκούχοι του Τυρνάβου, μάλιστα, έριξαν τσίπουρο στον δρόμο και έβαλαν φωτιά, υψώνοντας φωνή διαμαρτυρίας για το μέλλον της ντόπιας παραγωγής.
Δείτε επίσης
- Έρχεται ν/σ του ΥπΑΑΤ για τα αγροτικά κόκκινα δάνεια
- Mercosur: Τι φέρνει η εμπορική συμφωνία για τους ευρωπαίους αγρότες – Κερδισμένοι και χαμένοι
- Στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας το κρητικό ελαιόλαδο: “Deal” με τιμή 8,59 ευρώ το κιλό!
- «Ανοίγουν» οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες – Πώς θα λειτουργούν
- Ελαιόλαδο: Πρόβλεψη για μείωση τιμών 50% τους επόμενους μήνες - Μεγάλη αύξηση στην παραγωγή
Σχετικά άρθρα
- Ο αγροτικός τομέας που στενάζει και η κρίσιμη επιλογή στην Περιφέρεια
- Αγρότες: Η επίσκεψη του Υπουργού στη Μεσαρα και οι δεσμέυσεις για πληρωμές
- Συνεδριάζει το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτών
- Άμεσες λύσεις για να σωθεί η χρονιά και τα προϊόντα τους, ζητούν οι αγρότες της Κρήτης
- Στα κάγκελα ξανά οι αγρότες της Κρήτης