Στον Πειραιά θα κριθεί η πρόκριση

  23 July, 2019 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Στον Πειραιά θα κριθεί η πρόκριση

Με τον Σεμέδο να κόβει τα… πάντα και τον Σα να επεμβαίνει όποτε έπρεπε, ο Ολυμπιακός έφυγε από το Πλζεν με το 0-0 και καλείται να αποκλείσει την Βικτόρια στη ρεβάνς του «Καραϊσκάκης»!

Ο Ολυμπιακός ήθελε να ταξιδέψει στο Πλζεν και να γυρίσει στην Ελλάδα με θετικό αποτέλεσμα. Το 0-0, το οποίο ήταν το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα, απέναντι στη Βικτόρια, στην Ντόοσαν Αρένα, του δίνει το δικαίωμα να κάνει το παιχνίδι του στο Καραϊσκάκη. Προβάδισμα έχει ο Ολυμπιακός, λόγο έδρας, όμως και όχι λόγω «καθαρού» αποτελέσματος. Ο Θρύλος μπορεί, σε μία εβδομάδα από τώρα, να εκμεταλλευτεί την έδρα του, τον κόσμο που θα έχει στο πλευρό του και να νικήσει, φτάνοντας στην πρόκριση.

Συνολικά το ματς ήταν ισορροπημένο, με τον Θρύλο να δέχεται πίεση, αλλά να κρατά την κατοχή της μπάλας και να αναχαιτίζει, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, τις επιθέσεις των Τσέχων. Ο Σα ήταν εκεί όπου χρειάστηκε, σε 2-3 περιπτώσεις δηλαδή. Ο Σεμέδο ήταν κορυφαίος, ηγετικός και πραγματικός… τοίχος, ενώ και ο Ποντένσε κράτησε πολύ υψηλά το επίπεδό του, αν και οι δυνάμεις του τον εγκατέλειψαν στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα.

Η ουσία είναι ότι ο Θρύλος κρατά την τύχη στα χέρια του, στη ρεβάνς του Καραϊσκάκη. Μπορεί, εύκολα, να κάνει καλύτερο παιχνίδι, από ότι έκανε στο Πλζεν, να σκοράρει, κάτι που δεν έκανε στην Ντόοσαν Αρένα και να πάρει την πρόκριση, αρχίζοντας, εν συνεχεία, να σχεδιάζει τα ματς με την Μπασακσεχίρ.

Η ενδεκάδα

Ο Πέδρο Μαρτίνς παρέταξε τον Ολυμπιακό με διάταξη 4-2-3-1 και τον Σα κάτω από τα δοκάρια. Ο Ελαμπντελαουί ήταν δεξιά, ο Τσιμίκας αριστερά και στόπερ οι Αβραάμ Παπαδόπουλος και Σεμέδο. Ο Γκιλιέρμε με τον Μπουχαλάκη άρχισαν στον άξονα, ως οι δύο κεντρικοί μέσοι, ενώ μπροστά τους, ως δεκάρι ήταν ο Βαλμπουενά. Ο Ποντένσε άρχισε δεξιά, αριστερά άρχισε ο Μασούρας και στην κορυφή της επίθεσης ήταν ο Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο.

Τα πρώτα λεπτά

Ο Ολυμπιακός δεν έδειξε να αιφνιδιάζεται στα πρώτα λεπτά και στην πίεση, την οποία προσπάθησε να ασκήσει η Πλζεν. Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς πήρε την κατοχή και προσπάθησε να οργανώσει με κοντινές πάσες το παιχνίδι της, για να βγει μπροστά. Με τον Ποντένσε να πετάει μπροστά την μπάλα και να κάνει ωραίες εναλλαγές με τον Ομάρ, ο Ολυμπιακός προσπάθησε να χτυπήσει από δεξιά. Ο Βαλμπουενά έβγαινε, υποστηρικτικά από εκεί.

Ο Ολυμπιακός είχε καλές επιστροφές, στα πρώτα λεπτά. Σταδιακά οι γηπεδούχοι αύξησαν την πίεσή τους και προσπάθησαν να κλείσουν τον Θρύλο. Ο Μαρτίνς ζητούσε, από τα πρώτα λεπτά, ηρεμία στις μεταβιβάσεις και στο παιχνίδι συνολικά. Ο Αβραάμ έχασε καλή ευκαιρά, στο 10’, σε κόρνερ του Βαλμπουενά… Ο Ολυμπιακός έδειχνε ηρεμία στο ματς. Αυτό που ζητούσε ο Μαρτίνς… Με το πέρας του δεκαλέπτου ο Ολυμπιακός έχασε καλή ευκαιρία να απειλήσει, με τον Γκερέρο.

Άτυχος ο Αβραάμ, ντεμπούτο για Μπα

Οι Τσέχοι προσπάθησαν περισσότερο να παίξουμε με συνεργασίες, στα άκρα. Συνεργασίες ανάμεσα στους μπακ και τους εξτρέμ, καθώς εκεί στηρίζουν, εν πολλοί το παιχνίδι τους. Το δυνατό σημείο της Βικτόρια Πλζεν είναι η επίθεση και ο Ολυμπιακός όφειλε να είναι προσεκτικός στα μετόπισθεν.

Ο Βαλμπουενά δεν έπιασε καλά το σουτ, στο 17’, έπειτα από ωραία πάσα του Ποντένσε και ο Θρύλος απώλεσε μεγάλη ευκαιρία για να μπει μπροστά στο σκορ! Η ομάδα μας είχε ισορροπήσει το ματς και σιγά-σιγά, με υπομονή, αναζητούσε συχνότερα την επίθεση. Ο Καγιάμπα απείλησε στο 18’, αλλά ο Σα ήταν παρών.

Ο Αβραάμ αισθάνθηκε ενοχλήσεις δεξιά, στον οπίσθιο μηριαίο (έπιανε ψηλά το πόδι του) και αναγκαστικά αποχώρησε, για να δώσει την θέση του στον Μπα, στο 22’. Ο Έλληνας άσος δεν κατάφερε να συνεχίσει και ο Πέδρο Μαρτίνς δεν ρίσκαρε, χάνοντας έτσι μία αλλαγή, αναγκαστικά, πολύ νωρίς. Ο νεαρός Σενεγαλέζος στόπερ πήρε την θέση του δίπλα στον Σεμέδο και έκανε το επίσημο ντεμπούτο του με τη φανέλα του Θρύλου. Στις πρώτες του μεταβιβάσεις έδειχνε ήρεμος και δεν έψαχνε το «κάτι παραπάνω». Την γκρι, εκτός έδρας φανέλα, θυμίζουμε. Στο μεταξύ ο Ποντένσε με τον Μασούρα άλλαζαν θέσεις, στα εξτρέμ. Ο Βαλμπουενά συνέκλινε αρκετά προς τον άξονα.

Ποντένσε

Ο Πορτογάλος εξτρέμ ήταν για ακόμη έναν αγώνα, χάρμα ιδέσθαι. Συνεχίζοντας με κεκτημένη ταχύτητα, από πέρυσι, ο νεαρός εξτρέμ έκανε τρομερές κούρσες στη γραμμή, γύριζε παράλληλα μέσα στην περιοχή, βγάζοντας τους συμπαίκτες του σε θέση για γκολ, ενώ μέχρι το 30’ είχε τρέξει για… τρία ημίχρονα. Σταθερή αξία για την επίθεση του Ολυμπιακού, ικανός να κάνει μεγάλη ζημιά, σε οποιαδήποτε άμυνα.

Ο Σα κράτησε τον Ολυμπιακό στο 0-0, στο 38’ οπότε εξουδετέρωσε σουτ του Τσεμάκ, από κοντινή απόσταση, μέσα στην περιοχή, σε μία στιγμή κατά την οποία η άμυνα του Πέδρο Μαρτίνς ολιγώρησε. Στα τελευταία λεπτά του πρώτου μέρους η Βικτόρια Πλζεν αύξησε, εκ νέου την πίεσή της και απείλησε τον Ολυμπιακό, έχοντας μάλιστα και δοκάρι στο 44’. Ο Ποντένσε είχε πάει αριστερά και δεξιά είχε έρθει ο Μασούρας.

Συνολικά οι ποδοσφαιριστές του Μαρτίνς έπρεπε να κρατήσουν περισσότερο την μπάλα στα πόδια τους και να κάνουν πιο ήρεμη -και με λιγότερα λάθη- την ανάπτυξή τους. Αμυντικά ο Θρύλος δεν αντιμετώπισε προβλήματα, στο πρώτο μέρος, αλλά όφειλε να γίνει λίγο πιο απειλητικός, στην επανάληψη, εάν ήθελε να φύγει από την Τσεχία, με κάτι περισσότερο από μία ισοπαλία. Παράλληλα, όφειλε να περιορίσει τους παίκτες της Πλζεν, από τον ρυθμό που είχαν πάρει στα τελευταία λεπτά του πρώτου ημιχρόνου.

Οι γηπεδούχοι μπήκαν πιεστικά στο δεύτερο μέρος. Ανέλαβαν την πρωτοβουλία και την κατοχή. Ο Σεμέδο, στα πρώτα λεπτά του δευτέρου μέρους, είχε μερικές… αρχοντικές στιγμές ενώ στο 51’ ο Σα εξουδετέρωσε προσπάθεια των Τσέχων, αλλά ο Καγιάμπα παραλίγο να σκοράρει. Ο Γκουίντα δεν σφύριξε φάουλ, στην φάση αυτή, επάνω στον Πορτογάλο τερματοφύλακα του Ολυμπιακού.

Ο Σεμέδο «καθάριζε» αρκετές φάσεις στα μετόπισθεν και ο Πέδρο Μαρτίνς σήκωσε Καμαρά, για να ισορροπήσει το κέντρο. Να κρατήσει ο Ολυμπιακός περισσότερο την μπάλα στα πόδια του, να βγαίνει πρώτος στις μπαλιές και να κοντρολάρει λίγο τον ρυθμό των Τσέχων. Ο Ποντένσε έδειχνε να έχει κουραστεί λιγάκι, από την τεράστια προσπάθεια του πρώτου μέρους, με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο καλός στα ανασταλτικά του καθήκοντα και να επιτρέπει στους Τσέχους να βγαίνουν πολύ στον Ομάρ. Συνολικά η Πλζεν έπαιζε πολύ από τα άκρα, με τον Καγιάμπα, επίσης, να δημιουργεί κινδύνους.

4-3-3

Ο Καμαρά μπήκε στο ματς στο 56’ και ο Πέδρο Μαρτίνς γύρισε τη διάταξη της ομάδας σε 4-3-3. Ο Βαλμπουενά ήταν εκείνος που άφησε την θέση του στον νεαρό Αφρικανό μέσο. Η πίεση της Πλζεν συνεχιζόταν. Ο Ολυμπιακός έπρεπε να ανεβάσει τον ρυθμό του. Και κατά βάση να κρατήσει περισσότερο την μπάλα στα πόδια του, κάτι που δυσκολευόταν να κάνει, με αποτέλεσμα οι Τσέχοι να κλέβουν και να γίνονται απειλητικοί.

Η συνεργασία Καμαρά και Τσιμίκα στο 63’, έφερε το κόρνερ για τον Ολυμπιακό, στο 64’. Ο Θρύλος χρειαζόταν στατικές φάσεις, στην επίθεσή του, για να κρατήσει τον ρυθμό πιο χαμηλά, σε σχέση με εκείνον που επιδίωκαν οι Τσέχοι. Παρά το γεγονός ότι οι Τσέχοι ήταν συνολικά πιο απειλητικοί και έδειχναν να ελέγχουν τον ρυθμό, ο Ολυμπιακός πήρε την κατοχή της μπάλας στα πόδια του και μάλιστα προσπέρασε σε αυτό το στατιστικό την Πλζεν, έχοντας 55% έναντι 45%, περίπου στο 70’.

Ο ρυθμός έπεσε συνολικά και οι Τσέχοι οπισθοχώρησαν, βλέποντας τον Ολυμπιακό να κερδίζει έδαφος. Ο Σεμέδο έδειχνε εικόνα ποδοσφαιριστή που είναι καιρό με την ομάδα. Έβγαζε ποιότητα στο παιχνίδι του και έδειχνε ικανός να στηρίξει σε μεγάλο βαθμό τα μετόπισθεν και να γίνει ο νέος ηγέτης της άμυνας του Ολυμπιακού. Ο Πορτογάλος βοηθούσε πολύ και στην επίθεση.

Φτάνοντας στο 75’ το ματς άνοιξε… Οι δύο ομάδες άφησαν να πάει… περίπατο η τακτική τους προσέγγιση, με τους Τσέχους να ξεχνιούνται να κάνουν, ό,τι έκαναν με επιτυχία, μέχρι εκείνο το σημείο… Ο Πέδρο Μαρτίνς ετοίμασε τον Λάζαρα Ραντζέλοβιτς, προκειμένου να τον ρίξει στο ματς. Κίνηση τακτικής, από τον Πορτογάλο, για να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα και την έκρηξη του Σέρβου, εκεί όπου οι δυνάμεις των Τσέχων έδειχναν, σιγά-σιγά να στερεύουν… Ο νεαρός πήρε την θέση του Μασούρα, στο 81’. Το σύστημα έμεινε 4-3-3 και ο Ραντζέλοβιτς πήγε αριστερά, με τον Ποντένσε να πηγαίνει -εκ νέου- δεξιά. Ο Ραντζέλοβιτς είναι ένας ποδοσφαιριστής, ο οποίος αρέσκεται στο να παίζει επάνω στη γραμμή και το έδειξε με το «καλημέρα».

Προβάδισμα για τη ρεβάνς

Τελευταίο δεκάλεπτο στο ματς και πλέον ο ρυθμός είχε πέσει πολύ…Ο Ολυμπιακός είχε αναλάβει για τα καλά την πρωτοβουλία και οι Τσέχοι έδειχναν περισσότερο διατεθειμένοι, πλέον, να κρατήσουν το 0-0. Και να δοκιμάσουν την τύχη τους, στο Καραϊσκάκη. Προσεκτικός ήταν και ο Ολυμπιακός, ενώ ο Σα αντέδρασε σωστά, στο 87’, σε προσπάθεια (υπόδειξη για οφσάιντ) των Τσέχων.

Το παιχνίδι όδευε προς τη δύση του και ο Ολυμπιακός έφευγε από το Πλζεν αήττητος και κρατώντας την τύχη στα χέρια του. Όπερ και εγένετο. Ο διαιτητής Γκουίντα σφύριξε τη λήξη του ματς και έστειλε τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια, με τη «λευκή» ισοπαλία, να δίνει προβάδισμα στον Ολυμπιακό.

ΒΙΚΤΟΡΙΑ ΠΛΖΕΝ: Χρούσκα, Χλούσεκ, Μπράμπετς (72' Χέιντα), Πέρνιτσα, Χάβελ, Χροσόβσκι, Κάλβακ, Κόπιτς, Τσέρμακ (83' Μίχαλικ), Καγιάμπα, Κρμέντσικ (69' Χόρι).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σα, Ελαμπντελαουί, Τσιμίκας, Σεμέδο, Παπαδόπουλος (22’ Μπα), Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκης, Βαλμπουενά (56’ Καμαρά), Μασούρας (81’ Ραντζέλοβιτς), Ποντένσε, Γκερέρο.

 

  23 July, 2019 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα