Στόχοι κοιτασμάτων τύπου Ζορ Δυτικά και Νότια της Κρήτης
Την ώρα που τρέχει ο διαγωνισμός για τις θαλάσσιες περιοχές ΝοτιοΔυτικά Κρήτης και Νότια Κρήτης είναι καλό να εξετάσουμε τους στόχους που έχουμε και στην ευρύτερη περιοχή
Πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται απλώς για εκτιμήσεις, οι οποίες είναι θεωρητικές, ενώ έχουμε χειροπιαστά δεδομένα και μάλιστα με τον πιο επίσημο τρόπο αφού παρουσιάστηκαν από την ΕΔΕΥ στο Λονδίνο. Η απλή μελέτη του χάρτη εξηγεί άνετα το ενδιαφέρον της κοινοπραξίας Exxon Mobil, Total και Ελληνικά Πετρέλαια. Έτσι δεν μιλάμε μόνο για ένα δύο στόχους, αλλά για πολλούς που δείχνουν με την πυκνότητά τους και με το πλήθος, αποδεικνύουν το μέγεθος της προστιθέμενης αξίας που αποτελούν για την Κρήτη και για την Πελοπόννησο.
Έτσι παρόλο που τα σεισμικά που διαθέτει η Ελλάδα και παρουσίασε για τον διαγωνισμό, δεν φαίνεται να είναι πολλά, επαρκούν όμως απολύτως διότι μιλάμε για στρατηγικά αποθέματα τεράστιας αξίας και κανένας από αυτούς τους στόχους δεν είναι μικρότερος σε εμβαδόν από το κοίτασμα Ζορ της αιγυπτιακής ΑΟΖ.
Με αυτά τα δεδομένα είναι φυσιολογική όχι μόνο η υποψηφιότητα της κοινοπραξίας αλλά και το μέγεθός της για να ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα. Αυτό σημαίνει επίσης ότι η γεωοικονομική αξία της περιοχής έχει ήδη αλλάξει και έχει ως συνέπεια να επηρεάζει την γεωπολιτική της Ελλάδας, η οποία εμπλέκεται πια ενεργά σε αυτή της Ανατολικής Μεσογείου. Επίσης επειδή και η Exxon Mobil και η Total θέλουν να είναι στην ΑΟΖ της Κύπρου και στην ΑΟΖ της Ελλάδας, όποιος μελετά την όλη υπόθεση, κατανοεί και τη συνέχεια.