Στην Παναγία Καλυβιανή τα έσοδα από ένα εκπληκτικό βιβλίο γεμάτο... Κρήτη
Τις καλύτερες εντυπώσεις στο αναγνωστικό κοινό άφησε το βιβλίο “Ο παράδεισος Κρήτη και οι άνθρωποί του” από τον κ. Βασίλη Πλεύρη.
Πρόκειται για μια «κατάθεση ψυχής» από τον γνωστό τουριστικό επιχειρηματία της Κρήτης, προσπάθεια η οποία καταχειροκροτήθηκε από τους πανεπιστημιακούς, από ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων και από απλούς πολίτες στη διάρκεια πρόσφατης παρουσίασης του βιβλίου του, στην αίθουσα “Ανδρόγεω”, όπως αναφέρει το neakriti.gr.
Ο κόσμος “αγκάλιασε” τον ιστορικό αυτό θησαυρό, ο οποίος πλέον βρίσκεται στις βιβλιοθήκες εκατοντάδων πολιτών, καθώς ήδη πουλήθηκε το 70% των βιβλίων και με το ενδιαφέρον να είναι τεράστιο.
Τα έσοδα προσφέρονται στην Παναγία Καλυβιανή, όπως άλλωστε είχε δηλώσει ο κ. Βασίλης Πλεύρης, ο οποίος δέχτηκε εγγράφως τα θερμά συγχαρητήρια από τη Γερόντισσα Τιμοθέη και Αδελφές, σε σχέση με την έκδοση του αξιόλογου αυτού βιβλίου, αλλά και της γενναιόδωρης προσφοράς στην Παναγία Καλυβιανή τού χρηματικού ποσού των 2.900 ευρώ, το οποίο συγκεντρώθηκε μέχρι στιγμής.
Την ώρα που το βιβλίο “Ο παράδεισος Κρήτη και οι άνθρωποί του” μαγνητίζει τα βλέμματα αναγνωστών, ο κ. Βασίλης Πλεύρης συνεχίζει να μελετά δεκάδες άλλα συγγραφικά διαμάντια, συλλέγοντας ταυτόχρονα στοιχεία για το επόμενο εκδοτικό του εγχείρημα, το οποίο θα έχει σχέση με τον κρητικό τουρισμό, κάνοντας μια αναδρομή από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα.
Όπως μας ανέφερε, θα ξεδιπλώσει την ιστορία του κρητικού τουρισμού, και συγκεκριμένα από το 1964, οπότε αναπτύχθηκαν στο νησί οι πρώτες 800 κλίνες, παρουσιάζοντας διάφορα στοιχεία, όπως για παράδειγμα για το πόσα χρήματα ξόδευαν οι πρώτοι τουρίστες στο νησί μας, κυρίως Σκανδιναβοί, Γερμανοί, Άγγλοι κ.ά.
Ο κ. Πλεύρης είπε ότι επηρεάστηκε από τον πρώτο Αμερικανό πρόξενο στο νησί το 1962, που κρατούσε μαζί του και μια μελέτη για τον τουρισμό και, απευθυνόμενος προς τον ίδιο, ανέφερε: «Τι κάθεσαι και διαβάζεις για να γίνεις καθηγητής, για να λαμβάνεις 1.200 δραχμές;
Ως γκρουμ σε ξενοδοχείο μαζί με τα... πουρμπουάρ βγάζεις 2.500 δραχμές».
Η πορεία του κ. Βασίλη Πλεύρη, όλα αυτά τα χρόνια, είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Το 1958 ήταν οικοδόμος ενώ σπούδαζε στο πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια δούλευε στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών και μετέπειτα εργάστηκε ως υπάλληλος φύλαξης. Στην πορεία εργάστηκε ως γκρουμ στο ξενοδοχείο “Αστόρια” και αργότερα ως συνεργάτης. Το 1979, αποκτά το δικό του ξενοδοχείο στις Γούβες, με τις επενδύσεις να απογειώνονται τα επόμενα χρόνια και με την πολύπλευρη κοινωνική προσφορά στον τόπο μας, και ειδικά για τη νέα γενιά, να συνεχίζεται.