Στην Κρήτη οι ενδιαφερόμενοι για τη Μεσόγειο
Θα έρθουν κι άλλοι για να δουν από κοντά τον παραβάτη της περιοχής;
Το γεγονός της συγκέντρωσης στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και τη Μεσόγειο των στρατηγικών «παικτών» που ενδιαφέρονται για την περιοχή αναδεικνύει, όπως αναφέρει δημοσίευμα του HELLAS JOURNAL την κρισιμότητα της κατάστασης, με την Ελλάδα να διατηρεί την ψυχραιμία της αλλά και να επιδίδεται σ’ ένα διπλωματικό μαραθώνιο.
Το πλοίο Ειδικών Επιχειρήσεων του 6ου αμερικανικού στόλου έχει καταπλεύσει στη Σούδα.
Στο εσωτερικό του βρίσκονται ελικόπτερα, αμφίβια αποβατικά σκάφη και εκατοντάδες Αμερικανοί πεζοναύτες.
Ρωσικό πολεμικό πλοίο ηλεκτρονικού πολέμου, ικανό για υποκλοπές και παρακολούθηση εκατοντάδων ναυτικών μιλίων βρίσκεται κι αυτό νότια της Κρήτης.
Η Γαλλική φρεγάτα που πήρε μέρος στην Ελληνογαλλική άσκηση, εντός της περιοχή της navtex της Τουρκίας, έχει δέσει και εκείνη στην Κύπρο, ενώ το ελικοπτεροφόρο είναι στο Λίβανο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια.
Παρ’ όλα αυτά η Γαλλία διατηρεί την παρουσία της και με αυτό στα ταραγμένα από τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας νερά της Αν. Μεσογείου.
Και οι τρεις αυτές δυνάμεις, Αμερική, Ρωσία και Γαλλία, έχουμε δει τις πρωτοβουλίες που έχουν πάρει σε επίπεδο κορυφής με συνομιλίες για τις έκνομες ενέργειες της Άγκυρας, εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας και στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Επιτελείς μάλιστα έλεγαν ότι δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα πιθανότητα να δούμε ακόμη μεγαλύτερη συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων από σύμμαχες χώρες οι οποίες έχουν δηλώσει με πολλούς τρόπους την στήριξή τους στις Ελληνικές θέσεις.
Άλλωστε η Αίγυπτος έχει δηλώσει την προθυμία να αποστείλει και εκείνη φρεγάτα ως μια ένδειξη στήριξης της χώρας μας και να κάνει άσκηση με τις Ελληνικές μονάδες επιφανείας.
Παράλληλα, σημείωναν Επιτελείς ότι είναι σημαντικοί οι σύμμαχοι που έχουν σπεύσει να δηλώσουν την στήριξή τους στην Ελλάδα κι αυτό μένει να φανεί και στο τακτικό πεδίο, στο οποίο άλλωστε η χώρα μας έχει δώσει τα δείγματα γραφής και ναυτικής υπεροχής.
Η «βόλτα» του σεισμογραφικού
Πάντως το σεργιάνι του Oruc Reis συνεχίζεται, εντός της θαλάσσιες περιοχής όπου έχει κλειδώσει παράνομα η Τουρκία. Μάλιστα πηγές εξηγούν ότι το ερευνητικό που έχει ποντισμένα τα καλώδιά του, αυτά δεν έχουν την ίδια εμφάνιση με εκείνα του δεύτερου σεισμογραφικού Barbaros που πραγματοποιεί έρευνες νοτιοανατολικά της Κύπρου.
Οι αναλύσεις που γίνονται δεν είναι λίγες και οι πληροφορίες που φτάνουν στο Επιτελείο από την περιοχή αναφέρουν ότι ναι μεν επιχειρείται η πραγματοποίηση ερευνών αλλά από την άλλη πλευρά έχει σταθεί στις περισσότερες των περιπτώσεων μη εφικτό.
Τα καλώδια, εξηγούν οι ίδιες πηγές στο μεν Barbaros φαίνονται στην επιφάνεια ενώ στο Oruc Reis όχι. Αυτό το γεγονός που είναι μια σοβαρή ένδειξη για την επιχείρηση «βόλτας» του ερευνητικού εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Παράλληλα οι καταγραφές από τις Ελληνικές φρεγάτες που πλέον στην περιοχή και επιτηρούν σε στενό κλοιό τον Τουρκικό στολίσκο και το ερευνητικό αναφέρουν ότι τα Τουρκικά πολεμικά πλοία που παρατάσσονται δεξιά και αριστερά του Oruc Reis, δεν είναι λίγες οι φορές που άλλαξαν θέσεις πλέοντας πίσω από το σεισμογραφικό.
Και αυτό είναι μια ακόμη ένδειξη των λίγων εκατοντάδων μέτρων καλωδίων που έχει ποντίσει το Oruc Reis σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει εντυπώσεις αλλά και να αμφισβητήσει εμπράκτως- πράγμα που κάνει τόσες ημέρες- την Ελληνική κυριαρχία.
Το αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι το τετελεσμένο που έχει δημιουργήσει εννέα ημέρες η Άγκυρα, εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Στο Ελληνικό Επιτελείο είναι εν αναμονή τυχόν εντολών ώστε να αλλάξει η στάση επιτήρησης που διατηρούν όλο αυτό το διάστημα. Ωστόσο τα όπλα της διπλωματικής φαρέτρας δεν έχουν εξαντληθεί έλεγαν οι ίδιες πηγές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μέχρι τις 23 Αυγούστου, ημέρα λήξης της navtex, αλλά και στη συνέχεια έως τα τέλη του μήνα ο διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας είναι μακρύς.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Σαν σήμερα η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα - ΒΙΝΤΕΟ
- Που έβρεξε περισσότερο σήμερα - Οι 8 περιοχές της Κρήτης με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής
- Τουρισμός: Κοντινούς προορισμούς εντός Κρήτης επιλέγουν οι Κρητικοί για τις διακοπές τους
- Το διάβημα της Λιβύης για τις έρευνες στην Κρήτη και οι σχέσεις Αθήνας – Τρίπολης
- Σε 24 δείγματα ελαιολάδου από όλη την Κρήτη βρέθηκε υπολειμματικότητα από φυτοφάρμακα